divendres, 2 de maig del 2014

La bibliotecària, clau de l'èxit de Judit Garriga

Segur que molts deveu estar al corrent del cas de Judit Garriga, la noia de 19 anys de Cardona, estudiant d'Administració i Direcció d'Empreses (ADE) a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que ha aparegut aquests dies als mitjans de comunicació arran del fet de ser ella l'afortunada de trobar un sobre amagat en un llibre que contenia un val per assistir gratuïtament, el proper 1 de juliol de 2014, a un concert de Coldplay a Londres.

Recreació del moment en què la Judit demana ajuda a la bibliotecària

El mateix grup musical d'èxit havia organitzat aquesta juguesca: va deixar nou sobres amb la lletra de les cançons del seu darrer disc amagats en llibres de nou biblioteques d'arreu del món. I només en un hi havia, a més, un val especial per assistir gratuïtament al concert. Doncs va ser a Barcelona, a la Biblioteca de Sant Pau-Santa Creu, on s'amaga el premi extra, i la Judit Garriga va ser l'afortunada guanyadora que el va saber trobar.

Per trobar els sobres, Coldplay anava donat pistes per mitjà de Twitter. La pista de Barcelona feia així: «CLUE 4: Where George paid homage and of which Freddie sang, head to SP-SC. The envelope’s being guarded by ACD’s Devon dogs… #lyricshunt». Analitzem-ho:

«Where George paid homage» es refereix al llibre Homage to Catalonia, de George Orwell.
«and of which Freddie sang»: Freddie Mercury cantà el 1992 a Barcelona, al costat d'una cèlebre soprano que té alguns problemes amb Hisenda.
«head to SP-SC». Sou bibliotecaris o estudiants de bibliotecari, oi? Llavors les sigles SP-SC us han de dir alguna cosa... és el nom de la biblioteca!
«The envelope’s being guarded by ACD’s Devon dogs». Fa referència a l'escriptor Arthur Conan Doyle i a la seva obra The hound of the Baskervilles (El gos dels Baskerville) que està ambientada al comtat de Devon, Anglaterra.

Tot això ho va anar deduint la Judit. Però... quina va ser la clau de l'èxit de la Judit? Quin l'element decisiu que va desencadenar el seu triomf? Ella mateixa ho declara en l'entrevista que li va fer Jordi Basté a RAC 1 el 30 d'abril: «Vaig anar directament a demanar-ho a la bibliotecària [...]. Em va dir que hi havia el còmic, que hi havia la novel·la...»

Ho podeu escoltar aquí, al minut 5:45 de l'entrevista: http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/140430_Judith_Garriga.mp3. I aquí, el resum de la notícia.

Aquesta notícia ràpidament ha estat divulgada per mitjans de comunicació diversos: 324.cat, Ara, BTV, El periódico, El punt Avui, La vanguardia.

I la mateixa protagonista ho divulgà pel seu compte de Twitter: https://twitter.com/Judit_gc/status/461151725274284032/photo/1

La biblioteca, com és lògic, també se'n féu ressò al seu compte de Facebook: https://www.facebook.com/bibsantpau?ref=stream

Vídeo de la notícia emesa per BTV

La resta de pistes, que desvetllaven la ubicació de les lletres de les cançons, en la resta de biblioteques d'arreu del món, les podeu veure aquí: http://noisey.vice.com/blog/the-great-coldplay-lyrics-hunt-play-by-play

Com podeu imaginar, de tot aquest rebombori ens alegrem força en aquest blog, per l'impacte mediàtic que ha suposat per a les biblioteques i, de retruc, per als seus bibliotecaris. Felicitem la Judit per la sort que ha tingut, com també el grup Coldplay per la bona pensada d'utilitzar indirectament les biblioteques públiques com a instrument de màrqueting per a la seva promoció.



2 comentaris :