dilluns, 10 d’agost de 2015

Reculls d'entrevistes a bibliotecaris

Fa unes setmanes vaig publicar una entrada on recollia diverses fonts que contenien testimonis d'alumnes i bibliotecaris. Complemento avui aquella mostra amb una altra selecció de llocs on es poden trobar entrevistes a bibliotecaris.
Il·lustració de Freepik

Com en el cas dels testimonis, aquestes entrevistes recullen expressions molt personals de fets i de sentiments que retraten uns quants bibliotecaris i la seva relació amb la feina. Penso que són missatges que poden ajudar a obrir els ulls a persones que desconeixen la nostra professió, o que en tenen una imatge estereotipada, antiquada. Amb el temps, aquests testimonis i entrevistes podran ser materials de primera mà per a estudis etnogràfics.

Totes les entrevistes publicades tenen més o menys interès, però és de suposar que totes reflecteixen una visió positiva de la feina, en general. I segur que hi ha bibliotecaris que estan a disgust al seu lloc de treball, que han de suportar una direcció incompetent o uns companys insolidaris, o que han anat a parar on són sense haver-ho desitjat mai. Tanmateix, tinc la impressió que deuen ser una minoria.

Un exemple de tot el contrari, de persona totalment motivada per la professió i compromesa amb la seva feina és Lourdes Reyes, la directora de la Biblioteca Carles Rahola de Girona, que no fa ni un any que va inaugurar l'edifici actual. Fa pocs dies (l'1 d'agost de 2015) l'entrevistaren a El punt Avui. Aquí la podreu llegir.

Durant uns mesos, Julián Marquina va realitzar entrevistes a una sèrie de bibliotecaris, i les publicava a RecBib. Posteriorment va reunir aquestes converses en dos reculls, que en faciliten la lectura. Una primera entrega va aparèixer el 2009, amb les entrevistes fetes entre setembre de 2008 i març de 2009: 
Entrevista a... [en línia]: 25 profesionales, 25 personas. [Entrevistador], Julián Marquina Arenas. [S. l.]: RecBib, 2009. 77 p.  <http://eprints.rclis.org/12909/>. [Consulta: 2 agost 2015].
Les preguntes són sempre les mateixes, cosa que permet comparar les respostes. Entre els 25 entrevistats n'hi ha uns quants de catalans: Adela Alòs-Moner, Tomàs Baiget, Javier Guallar,  Javier Leiva, Glòria Pérez-Salmerón i María José Sola.

El segon lliurament és aquest: 
Entrevista a... [en línia]: en busca de la comparación profesional. [Entrevistador], Julián Marquina Arenas. [S. l.]: RecBib, 2009. 150 p. <http://eprints.rclis.org/14098/>. [Consulta: 2 agost 2015].

En aquesta ocasió són 25 també els bibliotecaris entrevistats, que ho foren entre març i octubre de 2009. Entre ells, els catalans Lluís Codina, Daniel Gil Solés, José Antonio Millán i Silvia Redondo.

També fa uns anys, uns quants alumnes de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB, sota la direcció d'Eli Ramírez, van mantenir un blog fresc i divertit sobre l'actualitat del centre. S'anomenava El blog del dijous (2006-2011), i encara es pot trobar en línia. Al llarg del temps van realitzar unes quantes entrevistes a alumnes i professors. Es poden recuperar sota la matèria «entrevistes».

El blog col·lectiu Biblogtecarios, iniciat el 2010 per Julián Marquina, i en el qual hi escriuen una cinquantena de professionals, conté tot sovint entrevistes a bibliotecaris. Les recuperem sota la matèria «entrevistas».
Entre els diversos professionals, algun de català: Javier Guallar.

Més modernament, al blog El mundo web social, de Fernando Jerez Hernández (llicenciat en Documentació per la UB i actualment resident a Burgos), s'han començat a publicar unes entrevistes, amb periodicitat quinzenal. La primera és dedicada a una catalana: Lidia Bartolomé. La resta es poden recuperar per la matèria «entrevistas»,


A més, cal recordar altres sèries d'entrevistes a les quals ja he fet referència anteriorment en aquest blog. Per un cantó, les entrevistes que es publiquen al blog Ampli, de l’Associació de Musictecaris. També al blog Què fem a les biblios?, a càrrec de Rosana Andreu, Cristina Quesada Bermejo i Lidia Bartolomé Aguirre, es publica puntualment cada mes una entrevista a un bibliotecari o personal de biblioteca.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada