dimarts, 12 de desembre del 2017

Presència de bibliotecaris a les llistes electorals dels comicis del proper 21 de desembre de 2017

Com és costum en aquest blog cada vegada que es convoquen unes eleccions al país, hem repassat les llistes de tots els partits i agrupacions polítiques que es presenten a les diferents províncies de Catalunya a la cerca de bibliotecaris candidats. El proper dijous, 21 de desembre de 2017, tots els catalans amb dret de vot estem cridats a les urnes per escollir els nostres representants al Parlament de Catalunya, i no hem volgut trencar la tradició.

L’objectiu d’aquest treball s’emmarca en la línia de donar a conèixer la presència de bibliotecaris en la vida pública, per ajudar a fer visible la nostra professió en tots els àmbits de la societat. Per descomptat que no té cap intenció d’influir en el vot dels lectors d’aquest blog, en cap sentit.

A l'hora d'establir qui pot formar part d’aquest elenc, s'ha tingut en compte el fet d'haver seguit estudis universitaris de la nostra àrea, però no es descartarien persones no titulades que hagin exercit aquesta feina durant un cert temps.

Ho hem fet, com sempre, d’una manera artesanal, repassant els noms de les candidatures. Hem utilitzat la informació apareguda al DOGC núm. 7498, del 19 de novembre de 2017, disponible en aquest enllaç. El resultat han estat quatre noms (el doble que en les darreres eleccions del mateix caràcter, de 2015). És ben possible que se’ns n’hagi escapat algun. Agrairem molt qualsevol informació que ajudi a completar aquesta revisió.

Sense més preàmbuls, passem a mostrar els resultats.

Barragán Sacco, Sylvia Dinorah. És la candidata número 5 per les CUP a la circumscripció de Girona. La Sylvia Dinorah, nascuda a l’Uruguai, no és nova com a candidata en unes eleccions: a les municipals de 2015 va encapçalar la llista de les CUP per Santa Coloma de Farners (la Selva) i en va resultar escollida regidora. La informació biogràfica disponible a la xarxa data d’aquelles eleccions. Aquí podreu veure el seu compte de Twitter: https://twitter.com/sylviacup

Imatge extreta del web del Consell Comarcal de la Selva, del Ple del qual la Sylvia forma part

Masgrau i Plana, Roser. També per la demarcació de Girona, però en aquest cas a la llista d'ERC, i en la penúltima posició (la número 16) es presenta aquesta bibliotecària. Com en el cas anterior, la Roser també va encapçalar la llista a les municipals del 2015, per Banyoles (Pla de l’Estany) per ERC, i va aconseguir la plaça de regidora. La seva incorporació al «gremi» dels bibliotecaris és tardana: va cursar estudis d’Informació i Documentació a la UOC quan tenia 50 anys. La Roser va reorganitzar i dirigir la mediateca de la Institució Cultural del CIC.

Fotografia i informació provinents del web de la Federació de Girona d’ERC


Pineda Traïd, Enric. L’Enric és, sens dubte, el bibliotecari amb més trajectòria a les llistes electorals. La seva història com a candidat arrenca –que nosaltres sapiguem– a les eleccions autonòmiques del 2012 pel Partit Pirata, organització on ha repetit en diverses ocasions. En les eleccions del proper 21 de desembre de 2017 ocupa el número 19 de les CUP per Barcelona. Des de fa uns anys, l’Enric (diplomat per la UB el 1999) és el responsable de portal web en Fundació Salut i Envelliment. Aquí podreu veure la seva trajectòria professional. I aquí, el seu Twitter: https://twitter.com/epineda?lang=ca

Imatge procedent del directori Exit


Rueda i Tebé, Mercè. Si els anteriors bibliotecaris podríem anomenar-los quasi «animals polítics» pel fet que tenen un currículum com a participants en ocasions anteriors en llistes electorals, en aquest cas ens trobem –si no anem errats– amb una incorporada de nou. Mercè Rueda és la candidata número 53 a la llista de Junts per Catalunya a la província de Barcelona. Professionalment, la Mercè compta amb una dilatada experiència, lligada de sempre a la biblioteca de la Filmoteca de Catalunya. De fet n’havia estat la cap, fins que el 2014 va acollir-se a una jubilació parcial. El seu Twitter: https://twitter.com/MercTeb

Aquesta foto prové de la pàgina web de la candidatura

 

Altres professionals relacionats

A banda d’aquests professionals del nostre sector, n’hi ha uns quants més que tenen una relació força important amb el nostre àmbit. Hem identificat els següents:

Borràs i Castanyer, Laura, actual directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Va de número 5 per Barcelona a la llista de Junts per Catalunya. No hi ha dubte que des del seu càrrec actual –i també en la seva etapa anterior– Laura Borràs contribueix d’una manera notable al foment de la lectura i a la promoció de la literatura en català.

Cruanyes i Tor, Josep. Advocat de professió, en Pep Cruanyes té una vinculació directa amb el nostre àmbit professional pel seu lideratge en la reivindicació pel retorn de la documentació d’arxiu confiscada per l’Estat espanyol a Catalunya arran de la Guerra Civil de 1936-39. Són els coneguts «papers de Salamanca». Ocupa la posició 83 d’ERC per Barcelona.

Díaz, Jenn. Escriptora amb sis novel·les publicades (del 2011 al 2016, una per any). Ocupa el número 8 de la llista d'ERC per la circumscripció de Barcelona. Està clar que entre les prioritats d'aquesta autora hi ha el foment de la lectura.

Olid, Bel. Com en el cas de Jenn Díaz, Bel Olid figura entre els noms prometedors de les lletres catalanes. Va a la llista de les CUP per Barcelona, en la posició número 6. En aquest cas, a la seva producció com a autora (vuit títols, des del 2011) s'afegeix al càrrec actual de presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, que exerceix des de 2015.

Terribas i Roca, Guillem. Veterà llibreter –jubilat fa ben poc–, fou l'ànima de la Llibreria 22 de Girona, un centre cultural de referència a la capital del Gironès. Per descomptat que ell –com tots els llibreters– ha desenvolupat al llarg de les dècades al capdavant de la 22 una tasca molt lloable de promoció de la lectura en el seu àmbit. Es presenta com a número 17 –l'últim– a la llista d'ERC per Girona.

A tall d’anècdota, direm que hem també detectat una parella (A.F.C.) i dos germans de bibliotecaris (M.F.S. i C.P.O.); però aquestes dades s’allunyen de l’objectiu d’aquest modest informe, de manera que no cal perdre-hi més temps.
_____________________________

ACTUALITZACIÓ

Actualitzo la informació d’aquesta entrada per deixar constància d’una altra participació pública d’una companya bibliotecària en la campanya de les properes eleccions. En aquest cas, a favor del PP. Es tracta de M. Carmen Penacho, que no forma part de la llista d’aquest partit polític, però que apareix breument en un vídeo electoral del PP que s’emet per televisió i també està disponible a Twitter: https://twitter.com/PPCatalunya/status/940877555166564353

 



El vídeo està ambientat en una «Oficina de las cosas perdidas», on tres ciutadans cerquen allò que «el Procés» els ha manllevat. La M. Carmen diu «No encuentro las Navidades con mis hijos y mis nietos sin discutir de política».

No és la primera vegada que Penacho apareix a televisió en l’àmbit de la política. El gener d’aquest any, va ser seleccionada per participar com a públic al programa Jo pregunto de TV3, on va intervenir formulant una pregunta sobre el bilingüisme a Catalunya i la política lingüística portada a terme per la Generalitat. Aquí podreu veure la seva intervenció i la resposta del president.

M. Carmen Penacho Martínez, de 81 anys, compta amb una dilatada i molt activa carrera professional en el marc de les biblioteques públiques de la província de Barcelona. Va acabar la carrera a l’Escola de Bibliotecàries l’any 1957, i va estar treballant a la biblioteca de Puig-reig durant uns quants anys, com també a l'institut de batxillerat Lluís de Peguera de Manresa. Més tard es traslladà a Barcelona, on dirigí la Biblioteca Julià de Capmany, a Gràcia, i on li arribà la jubilació el 2001. El 1985 havia presentat una comunicació a les primeres Jornades de l'Associació de Bibliotecaris de Catalunya, i el mateix any va ser coautora de la Llista d'encapçalaments de matèries per a biblioteques. Podeu veure unes imatges seves a la col·lecció Fotografies de l’Escola de Bibliotecàries, dins del repositori Memòria digital de Catalunya.


Vegeu els anteriors articles d'aquestes característiques a partir d'aquest enllaç

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada