dimarts, 28 d’agost del 2012

Biblioteques al cinema

No és la primera vegada que portem aquest tema al blog. Al llarg de la història del cinema han estat moltíssimes les pel·lícules que de manera principal o bé de passada inclouen biblioteques o bibliotecaris com a protagonistes.

Sense anar més lluny, a la darrera edició dels Oscar (febrer de 2012), tres de les pel·lícules nominades contenien alguna seqüència localitzada en una biblioteca:

My week with Marilyn (Mi nombre es Marilyn), dirigida per Simon Curtis i nominada a la millor actriu principal (Michelle Williams) i al millor actor secundari (Kenneth Branagh).

Imatge obtinguda del blog Des del meu punt de vista


La pel·lícula, basada en fets reals, relata la realització d’una pel·lícula dirigida per Sir Laurence Olivier a Londres, el 1957, on intervé Marilyn Monroe. Durant l'estada de l'actriu a Anglaterra, la Monroe aprofita per visitar el castell de Windsor, i durant una bona estona s'atura per veure la biblioteca reial i per parlar amb el seu bibliotecari, Sir Owen Morshead. Per a més informació: https://reel-librarians.com/2012/05/15/my-week-with-marilyn/

Una altra pel·lícula, guanyadora de cinc òscars i nominada a sis més a la passada edició és Hugo (La invención de Hugo), dirigida per Martin Scorsese.

Fotograma de la pel·lícula Hugo

L'acció de la pel·lícula està situada a París, als anys trenta. L'Hugo és un pobre noi orfe que viu amagat pels racons d'una estació de tren. Una noia el descobreix i junts visiten una bonica biblioteca on busquen la clau d'un misteri. L'escena de la biblioteca ens presenta belles imatges. Per a més informació: http://bibliotecasinfantiles.blogspot.com.es/2012/03/la-invencion-de-hugo-una-acertada.html

La darrera pel·lícula on apareixen imatges de biblioteques és J. Edgar, dirigida pel Clint Eastwood, que relata la vida de J. Edgar Hoover (1895-1972), cap de l'FBI durant una cinquantena d'anys. El protagonista (interpretat per Leonardo DiCaprio) havia treballat durant la seva joventut a la Library of Congress (entre 1913 i 1917). I aquest detall –i imatges d'aquesta biblioteca– apareixen a la pel·lícula.

Foto de Mark Hartsell
Per a més informació:
http://blogs.loc.gov/teachers/2012/03/j-edgar-hoover-the-crimebuster-and-the-catalogers/
http://www.loc.gov/loc/lcib/1105/eastwood.html

Entre la molta informació disponible a Internet sobre el tema, recomano als interessats que vegin una entrada de María Benítez al blog Biblogtecarios: «Cine, bibliotecarios y bibliotecas», apareguda ara fa cosa d'un any, el 31 d'agost de 2011: http://www.biblogtecarios.es/mariabenitez/cine-bibliotecarios-y-bibliotecas.

Ens agrada que les biblioteques (i els arxius i la informació i la documentacio, en general) apareguin als mitjans de comunicació de masses! Ja ho veureu, vindrà un dia que a les aules de la Facultat no s'hi cabrà...

En relació a aquest tema podríem afegir que algunes biblioteques organitzen projeccions de cinema per tal d'apropar uns bons exemples d'obres del setè art als seus usuaris i també com a mesura per divulgar l'existència de la biblioteca mateixa. Per exemple, a la Biblioteca Pública de Lleida.

També a la Facultat hem projectat, algunes vegades, pel·lícules que tenien relació amb algun aspecte de la nostra professió, com a instrument per incentivar el debat i la participació de l'alumnat. Aquí veureu informació de les darreres edicions: http://www.ub.edu/biblio/cine-forum/

Per anar acabant, una breu referència a un article recent de la magnífica revista francesa BBF, disponible en línia:

Fioretti, Hoël. «Les bibliothèques au cinéma» [en línia], BBF, tome 57, n° 4 (juillet 2012), p. 60-63. <http://bbf.enssib.fr/consulter/bbf-2012-04-0060-001>. [Consulta, 11 jul. 2012].

Però bé, no només parlem de coses passades!

La Filmoteca de Catalunya acaba d'anunciar un cicle de pel·lícules titulat «Tota la memòria del món: biblioteques i cinema» que es projectarà des de final de setembre fins al novembre: https://www.filmoteca.cat/web/ca/cicle/tota-la-memoria-del-mon-biblioteques-i-cinema

No ens ho podem perdre!

Aquí va la programació:

Dimecres 26 de setembre: Farenheit 451 i Toute le mémoire du monde, amb la presentació –ni més ni menys– del conseller de Cultura Ferran Mascarell.

Dimecres, 3 d'octubre: Der Himmel über Berlin, amb els comentaris de Laura Borràs.

Dimecres, 10 d'octubre: Storm center, amb la presència del filòsof Josep Maria Terricabras.

Dimecres, 17 d'octubre: El nom de la rosa, que comptarà amb l'animació de Rosa Regàs, exdirectora de la Biblioteca Nacional d'Espanya.

Totes les funcions començaran a les 19.30 h. El preu: 2 euros, amb carnet de biblioteques.

Allà hi serem!

7 comentaris :

  1. A la sèrie Frágiles de Telecinco també apareix la figura de la biliotecari@ i les biblioteques. Ens representen una mica més! Però a vegades usen els tòpics: timidesa, malaltia, gent rara, quan en realitat no és aquesta. El dia que posin una discoteca a la biblioteca en una sèrie de televisió o un personatge que sigui actiu, més divertit i sense problemes psicològics, millor que millor. Si pots mirar-la la fan dijous a la nit, no esperis una gran sèrie, la seva intenció és entretenir. Veien la part més positiva: s'agraeix que ens representin!

    Helena

    ResponElimina
    Respostes
    1. Helena, gràcies pel comentari!

      Sempre diem que una sèrie de televisió centrada en un context bibliotecari podria donar molt de si i ajudar-nos amb la visibilitat i la captació de nous alumnes (sempre que la imatge dels bibliotecaris fos «normal» és clar...). Diuen que el grau de Criminologia va tenir un fort increment d’alumnat arran de l’emissió de la sèrie CSI per televisió.

      No coneixia aquesta sèrie que dius, de Tele 5; a veure si un dia la veig. Hi ha una sèrie nord-americana, Mentes criminales, que emeten els dimarts a la nit per Cuatro, on apareix una bibliotecària molt simpàtica i eficient! Es tracta del personatge anomentat Penelope Garcia (és l’actriu Kirsten Vangsness), i la seva funció s’anomena «analista tècnica». No treballa pas en un entorn bibliotecari tradicional: rep les comandes d’informació de l’equip operatiu de l’FBI i en qüestió de segons troba les respostes consultant multitud de bases de dades. Més informació: http://en.wikipedia.org/wiki/Criminal_Minds i http://en.wikipedia.org/wiki/Penelope_Garcia

      Una altra sèrie nord-americana on la biblioteca pública apareix relativament sovint és la que es coneix a Espanya com a Ley y orden: acción criminal, emesa per Nitro diàriament. El seu protagonista, el detectiu Robert Goren (l’actor Vincent D'Onofrio) de tant en tant acudeix a la biblioteca per informar-se i trobar respostes...

      Fa uns dies, per una piulada d’algú que ja no recordo, em vaig assabentar que a Austràlia s’havia emès la sère The librarians, amb força èxit! Va funcionar durant tres temporades: 2007, 2009 i 2010.

      Aquí hi ha més informació: http://www.imdb.com/title/tt0934744/ i aquí: https://www.youtube.com/watch?v=g6_dcjR2npU i aquí: http://www.abc.net.au/tv/librarians/.

      Fins aviat,

      Elimina
  2. òstia, en sèrio que van fer una sèrie de bibliotecaris???
    Volem els DVD!!!!

    http://shop.abc.net.au/products/the-librarians
    (digues a la biblio de la Facu que els comprin!!!)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estem de crisi... Haurem de fer una subscripció popular per comprar-lo... :-)

      Elimina
    2. On dius que s'ha de signar? ;-P

      Elimina
  3. No ho sabia, gràcies! En sèries a vegades estic peix, aquesta de Frágiles em vaig posar a veure-la i em va entretenir però de veres que està molt bé que ens representin. De fet al llibre de El arte de no amargarse la vida també apareixem, un llibre per llegirlo sens dubte.

    Helena

    ResponElimina