dilluns, 17 de febrer del 2014

Cal fomentar l’ocupabilitat

Avui en dia, un graduat en Informació i Documentació pot treballar en feines ben variades! Només cal veure la llista de perfils professionals que el Col·legi té penjada a la seva pàgina web: http://www.cobdc.org/quesom/index.html  O la diversitat de perfils professionals registrats a la secció «Canal professional» del web de la Facultat: http://www.ub.edu/biblio/canal-professional/  Una altra font per constatar aquesta varietat de tasques i funcions podria ser el directori Exit, que recull exclusivament professionals de la informació: http://www.directorioexit.info/

És tanta la disparitat de perfils professionals que els bibliotecaris som capaços de desenvolupar gràcies al domini de la informació i la documentació –pràcticament en qualsevol organització amb o sense ànim de lucre poden fer ús de les nostres competències–, que de vegades dubto que els estudiants actuals en siguin conscients. I em consta que des d’alguna assignatura es porten a classe testimonis de col·legues que ocupen llocs «no tradicionals». I, per descomptat, més difícil és que els estudiants de batxillerat ho tinguin clar.

Per aquest motiu ens ha agradat força llegir la notícia que la Generalitat de Catalunya ha signat un acord amb les universitats catalanes per promoure l’ocupabilitat entre els universitaris. Segons llegim a les notícies de la UB, «el Departament d’Empresa i Ocupació, mitjançant el SOC [Servei d'Ocupació de Catalunya], aportarà 1,8 milions d’euros al Consell Interuniversitari de Catalunya perquè es distribueixin entre les universitats i, d’aquesta manera, s’implementi el programa d’inserció laboral i millora de l’ocupabilitat dels estudiants. L’ajut es distribuirà prenent com a base el nombre de titulats (estudiants de grau, màster i doctorat) del curs 2011-2012 a cada centre, i la UB percebrà un total de 463.302 euros».

Les universitats es comprometen a portar a terme una sèrie d'actuacions que en part aniran en la direcció de pal·liar allò que deia del (possible) desconeixement de la carrera professional per part d'una part dels nostres estudiants: «Les principals actuacions que es desenvoluparan són l’orientació en la definició de la carrera professional i en la recerca de feina; l’assessorament per a la mobilitat laboral; la prospecció empresarial i la intermediació laboral; l’assessorament en l’emprenedoria i la creació d’empreses, i la difusió i gestió dels programes formatius que millorin l’ocupabilitat dels joves».

La UB ja dedica una colla d'esforços per afavorir que els seus titulats trobin una bona feina. Des del nivell del Rectorat, es compta amb una Comissionada del rector per a Participació, Ocupabilitat i Emprenedoria Social (actualment, Virgínia Ferrer). Però sobretot mereix ser destacada la feina contínua del SAE (Servei d'Atenció a l'Estudiant) que no para d'organitzar accions formatives per capacitar els estudiants de cara a trobar feina. I a escala de la nostra Facultat, és important la tasca que es porta a terme amb el SIOF (Servei d'Informació d'Ofertes de Feina).

Concretament en l'àmbit de l'emprenedoria, tant la UB com la UAB (i imagino que en una mesura més o menys gran, la resta d'universitats també) posen a disposició dels seus estudiants i titulats una sèrie d'informacions i serveis per fomentar aquesta via d'ocupació laboral. La UB disposa de l'Institut d'Emprenedoria: http://www.ub.edu/emprenedoria/, amb l'objectiu d'«impulsar i desenvolupar totes aquelles activitats relacionades amb l’emprenedoria i la seva promoció». A l'Autònoma la plataforma s'anomena UAB Emprèn, http://www.uab.es/uabempren/ que procura «impulsar les actituds generadores d'idees i projectes de negoci de tots els membres de la comunitat universitària».

Sens dubte que a la Facultat podríem fer més. Per exemple, es podria dispensar una atenció personalitzada als estudiants que estan a punt d'acabar els estudis i en cerca activa de feina, o portar a terme accions formatives per fomentar l'emprenedoria en el nostre sector específic, o emprendre actuacions proactives amb empreses concretes per donar a conèixer els nostres perfils. Però ara per ara, amb els recursos disponibles, no es podem assumir aquestes idees. Qui sap si de l'anunciat Pla estratègic i de millora de l’ocupabilitat que la UB comença a aplicar ens arribarà algun benefici. Tant de bo!

Malgrat tot, no vull acabar aquesta entrada sense fer-me ressò d'un curs que s'acaba d'anunciar:
Actius digitals i nous models de negoci a la xarxa, de 6 crèdits, que s'impartirà des de l'abril sota la direcció de Josep Àngel Borràs Vela. Una molt bona aposta, que mereix tenir molt d'èxit!


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada