dimecres, 19 de febrer del 2014

Les biblioteques de les Terres de l'Ebre, a la televisió

El passat divendres 14 de febrer de 2014, el programa Plaça Major, del canal Terres de l'Ebre Televisió, que dirigeix i presenta Jaume Borja, va dedicar la primera part del seu temps (23 minuts) a mantenir una agradable entrevista amb les responsables de tres biblioteques comarcals d'aquelles contrades meridionals:

  • Cinta Roldán, directora de la Biblioteca Municipal de Gandesa,
  • Joana Serret, directora de la Biblioteca Sebastià Juan Arbó, d'Amposta,
  • Irene Prades, directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, de Tortosa.
Parlen de l'evolució que han experimentat les biblioteques en els darrers anys i del paper que porten a terme com a dinamitzadores de la societat i motor de la cohesió. Les tres bibliotecàries comenten les incidències de la crisi i l'ajuda que els presta el voluntariat.

Des d'aquí accedireu al programa: http://canalte.xiptv.cat/placa-major/capitol/placa-major-14-02-2014

Ens agrada molt que les biblioteques apareguin a la televisió, i més quan es tracta d'una estona llarga i deixant una imatge tan positiva.

Es dóna la curiosa circumstància que una de les tres directores que apareixen al programa és la mare d’una estudiant actual del nostre grau d’Informació i Documentació les inicials del nom i cognoms de la qual coincideixen amb les de l’autor d’aquest blog que esteu llegint.

Aquest seguiment familiar de la vocació bibliotecària és relativament freqüent. Ara mateix em ve al cap una altra estudiant que està acabant el grau (V. G. S.) que és filla de la directora d’una biblioteca del Maresme (S. S. S.). Però la transmissió de la vocació bibliotecària no es produeix només per via materna. Una altra estudiant actual del nostre grau (C. S. G.) és filla d’un bibliotecari molt tecnològic (J. S. M.).

I no volem estendre’ns en altres tipus de contagi de la vocació professional per via familiar, com podria ser la fraternal. Són molt nombrosos els casos de germans que han estudiat la nostra carrera, bé simultàniament o consecutivament.

Però un cas únic –que jo sàpiga– en la història de la nostra quasi centenària institució és el d’una nissaga bibliotecària que es prolonga –per ara– durant tres generacions. Va començar l’àvia, D. M. R., natural de Figueres. El 1930, quan acabà la carrera, obtingué una plaça de bibliotecària a Badalona. La seva filla, M. G. M., avui feliçment jubilada, va acabar la carrera el 1956 i compta amb el mèrit de figurar a la Gran enciclopèdia catalana. I finalment la néta, encara en actiu, M. L. G., que treballa en una biblioteca universitària a la part alta de la Diagonal.

Tantes sigles i enigmes em porten a proposar –sense que serveixi de precedent– un humil concurs entre les persones que descobreixin la identitat de l’àvia de la nissaga de les tres generacions (el seu nom i dos cognoms). Les respostes, en forma de comentari a aquesta entrada, es poden fer arribar fins el proper diumenge (23 de febrer de 2014) a les 24 h. Si hi ha més d’un encertant, el premi serà atorgat per sorteig. El resultat serà anunciat també en un comentari a aquesta entrada.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada