dilluns, 6 de maig del 2024

Bibliotecaris a les eleccions al Parlament de Catalunya (12 de maig de 2024)

Des de fa uns anys, en aquest blog fem un seguiment artesanal dels candidats a les diferents eleccions que són bibliotecaris o que tenen alguna relació amb aquesta professió. Aquesta activitat és purament un divertiment, sense una ambició científica ni, molt menys, influenciadora. Volem posar en relleu els col·legues que aspiren a ser representants del poble als diferents òrgans legislatius de Catalunya, Espanya i Europa.

Els candidats que tractem d’identificar han de complir alguna d’aquestes condicions: haver seguit estudis reglats (diplomatura, llicenciatura, grau o màster) de l’àmbit de la nostra especialitat laboral, es diguin com es diguin (Biblioteconomia, Gestió d’Informació i Documentació Digital, etc.), o haver treballat un cert temps en alguna unitat d’informació de qualsevol mena (arxiu, biblioteca) encara que no tinguin el títol.

La manera com els trobem comença amb una revisió dels noms de les candidatures que es presenten, intentant identificar col·legues (en total són més de 2.500 persones, enguany). Les llistes de les quatre províncies van aparèixer publicades al DOGC núm. 9.139 (10.4.2024). Així mateix, s’examinen els currículums de les candidatures, quan els partits els fan disponibles. També, es comprova si els candidats de convocatòries anteriors repeteixen en l’actual, i també comptem amb l’ajuda d’alguns col·laboradors (a qui des d’aquí enviem el més càlid dels agraïments).

En aquesta ocasió som a les envistes de la convocatòria a les eleccions al Parlament de Catalunya, que tindrà lloc el pròxim diumenge, 12 de maig de 2024. En les eleccions passades a aquest òrgan de govern (que foren el 13 de febrer del 2021), el nombre de candidats bibliotecaris fou de quatre. En aquesta ocasió n’hem detectat cinc, que detallarem tot seguit.

Insistim que aquest exercici no vol en absolut influenciar el vot de ningú; només donar una mica de visibilitat als candidats bibliotecaris.

Abril Borrell i Salvadó. És la número 26 de la llista del partit Alhora per la província de Barcelona. L’Abril, graduada en Conservació i Restauració de Béns Culturals, va acabar l’any passat el màster en Biblioteques i Col·leccions Patrimonials de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals.


Non Casadevall i Sala es presenta a la llista de la CUP per la província de Girona, amb el número 7. Ja s’havia presentat a les municipals del 2023 per Banyoles. Segons el seu currículum, en Non ha cursat estudis de Documentació, tot i que actualment és professor d’institut.


Sílvia Orriols Serra, que actualment és l’alcaldessa de Ripoll, es presenta com a número 1 per Girona del partit Aliança Catalana. Orriols és diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Vic.  

Carme Renedo i Puig és la número 2 de la llista de Junts + Carles Puigdemont per la província de Girona. Diplomada en Biblioteconomia i Documentació i llicenciada en Documentació, actualment, la Carme és la cap del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, i el seu currículum mostra una llarga trajectòria professional en el món de les biblioteques.


Montserrat Rollán Espunyes es presenta dins la llista de Comuns Sumar per Lleida, amb el número 9. La Montse, col·legiada, treballa en l’àmbit de les biblioteques públiques, i ja es va presentar a les anteriors eleccions autonòmiques de 2021. Aquí veureu el seu compte de Twitter.


 Si trobeu a faltar algú, si us plau, comuniqueu-ho.




Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada