dilluns, 23 de gener del 2012

Bons resultats d’usos bibliotecaris

Imatge d'a_kartha

Si fem un seguiment acurat dels mitjans de comunicació que tenim a l'abast, tant d'àmbit nacional com local, no serà estrany trobar-hi referències al món de les biblioteques. En els temps que corren és fàcil que les notícies siguin causades per la crisi que ens envolta: projectes de futures biblioteques a mig gas o momentàniament aturats, mesures d'estalvi que afecten el personal o el subministrament de serveis... Quasi ja ens hem acostumat a aquesta mena d'informacions, que afecten el conjunt dels serveis públics.

Però de tant en tant també apareixen notícies positives i esperançadores, i aquestes ens agraden més de llegir, com és natural.

En aquest sentit, la notícia estrella que ha aparegut fa pocs dies, és el resultat de l'enquesta de satisfacció que es fa periòdicament a la ciutadania de Barcelona sobre els serveis municipals, en la qual, per sisè any consecutiu, les biblioteques públiques apareixen com el servei més ben valorat (seguides del metro i els mercats municipals).

Tot i que fa sis anys que obtenim aquest èxit, mai no deixa de sorprendre'ns molt agradablement aquest bon resultat. Aquí veureu la font original de la notícia: http://www.slideshare.net/Barcelona_cat/presentaci-premsa-serveis-barometre

Com es pot veure en l'explicació metodològica, aquesta enquesta ofereix garanties de rigor científic, puix s'ha fet amb entrevistes domiciliàries a 6.000 persones. D’aquestes 6.000 persones, el 49,7 % declara que són usuàries de les biblioteques.

A més, si us fixeu, la valoració entre el 2006 i el 2011 ofereix una evolució positiva de 0,7 punts; hem: passat del 6,8 % al 7,5 %.

Així doncs, ens podem felicitar tots; però especialment mereixen un reconeixement les persones directament involucrades amb aquest èxit: des del polític de torn que va decidir el Pla de Biblioteques, els directius del Consorci, els directors de les biblioteques, els professionals, els auxiliars…

I, en aquest cas, les bones notícies no vénen soles. Destaco també una altra notícia que fa unes setmanes es va donar a conèixer: el grau d’utilització de les biblioteques públiques a Cornellà de Llobregat: prop del 43 % de la població té carnet: http://www.lamalla.cat/infolocal/area_barcelona/article?id=1004569

Anem ara cap a les comarques de Girona. A Lloret de Mar la biblioteca pública rep l’assistència de 1.000 usuaris al dia, una xifra que «que superen, fins i tot, les expectatives inicials de l'equip de Govern de Lloret»:
http://www.diaridegirona.cat/comarques/2011/12/31/nova-biblioteca-lloret-rep-mitjana-1000-visites-diaries/539578.html

I acabo aquesta petita mostra de «vitamines bibliotecàries» amb una notícia de la pública de València: «Un total de 575.673 usuarios visitaron la Biblioteca Pública de Valencia en 2011. Un 38,3 % más que en el año anterior»:
http://www.lavanguardia.com/local/valencia/20120111/54244269580/un-total-de-575-673-usuarios-visitaron-la-biblioteca-publica-de-valencia-en-2011.html

En conclusió: hem d’estar ben satisfets de la feina que fem. Comptem amb bones infraestructures, oferim uns serveis de nivell, estem ben preparats professionalment, i la societat respon.

Òbviament, això no és motiu per quedar-nos quiets. Sempre en volem més, més, més!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada