divendres, 11 d’octubre del 2013

Darreres distincions a biblioteques i bibliotecaris

Dimarts passat (8 d'octubre de 2013) es van concedir els Premis Nacionals de Cultura de Catalunya 2013, que com cada any distingeixen «la innovació, la continuïtat i l'excel·lència» de persones i institucions en l'àmbit de la cultura: https://conca.gencat.cat/ca/ambits-dactuacio/premis-nacionals-de-cultura/edicions-anteriors/premis-2013/

Entre les institucions guardonades, una de Reus, que destaca per la seva biblioteca: el Centre de Lectura: http://www.centrelectura.cat/cdlweb/?page_id=322.
Façana del Centre de Lectura de Reus
L’endemà dimecres, Catalunya Ràdio li dedicava un reportatge dins del programa El matí. Hi parla el director del Centre i la seva bibliotecària, Montse de Anciola. Per complementar la notícia, el programa va convidar Teresa Pagès, directora de la biblioteca Jordi Rubió i Balaguer, de Sant Boi de Llobregat, que comenta l'alt nivell de qualitat que han assolit les biblioteques al país. Aquí ho podreu sentir (a partir del minut 7).

Un altre «bibliotecari» que ha estat distingit públicament aquesta setmana és, ni més ni menys, que un Premi Nobel. El de Física, Peter Higgs (que aconseguí el guardó juntament amb el belga François Englert). Aquí podreu llegir la notícia.


Peter Higgs

Diem que el professor Higgs és «bibliotecari» entre cometes perquè, de fet, ho va ser únicament durant una temporada, quan de jove va treballar a la biblioteca del Departament de la seva universitat. Ja en vam parlar en una entrada antiga d’aquest mateix blog. I aquí podeu veure la font de la informació.

No és l'únic Premi Nobel que és concedit a un bibliotecari. L’altre cas que coneixem és el Premi Nobel de la Pau atorgat el 1913 a Henri La Fontaine, un advocat belga que juntament amb Paul Otlet són considerats els «pares de la documentació».



Henri La Fontaine
El 1895 Otlet i La Fontaine varen crear l’Institut international de bibliographie, un ambiciós centre de documentació que es proposava recollir, processar i difondre informació bibliogràfica de tot allò que es publiqués arreu del món, en qualsevol format. En aquest projecte és on es gestà la CDU (classificació decimal universal).

La finalitat última d’aquest centre era facilitar l'entesa entre els pobles i evitar els conflictes. Uns valors que sens dubte compartim tots els bibliotecaris: l'accés al coneixement ens fa més lliures, tolerants i demòcrates.

Aquí podreu veure la seva biografia: http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1913/fontaine-bio.html


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada