dimecres, 24 de desembre del 2014

El pare Marc Taxonera, in memoriam

Per a la petita història de la Facultat, em plau aportar aquí un breu apunt de record i estima vers el pare Marc Taxonera, monjo de Montserrat traspassat el passat 19 de desembre de 2014, als 95 anys d'edat. Havia nascut el 12 de setembre de 1919 a Barcelona (Gràcia). El 1941 (25 d'octubre) entrà com a monjo a la comunitat benedictina.
Fotografia del web del Comú d'Escaldes-Engordany

El pare Marc tenia relació estreta amb la professió perquè era el responsable de l'arxiu de l'Abadia. Hi va començar a treballar el 1943, juntament amb el pare Cebrià Baraut i el pare Anscari Mundó, i el 1953 en fou nomenat director. Prèviament, de 1950 a 1952, havia anat a París a estudiar arxivística, a les prestigioses École des Chartes i École des Hautes Études. En tornar, i fins a 1968, va ser nomenat també director de la Biblioteca del monestir. Ell va ser un dels fundadors de l'Associació d'Arxivers de Catalunya, el 1985. I durant molts mandats, fins el 2013, va ocupar un càrrec a la junta directiva d'aquesta entitat professional.

Més directament, la Facultat havia mantingut amb ell una relació directa durant molts anys, arran d'una circumstància que explicaré tot seguit. El pare Marc havia estat un dels fundadors del Centre d'Estudis Catalans a París, entitat adscrita a la Universitat de la Sorbona, que fou inaugurada el 8 de novembre de 1977, amb la finalitat de promoure l'ensenyament de la llengua i la cultura catalanes i de fomentar-ne la recerca.

Des de la seva creació, la biblioteca del Centre ha estat portada per una bibliotecària catalana, exalumna del nostre centre. El pare Marc, com a membre del Consell d’Administració del Centre, formava part de la comissió que seleccionava els candidats, juntament amb la Facultat. Així que cada dos anys manteníem amb ell una cordial trobada. El recordem amb afecte, amb la seva figura notable i bonhomiosa. L'any 2000 li fou concedida la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Descansi en pau. Com a anècdota direm que una parenta seva (una neboda, si no estem confosos) és bibliotecària.

Vegeu la nota de condol que el mateix dia del traspàs publicà l'Associació d'Arxivers - Gestors de Documents de Catalunya. Així mateix, podeu veure l'article que el pare Hilari Raguer li va dedicar al diari El matí. Però, especialment, us convido a llegir l'entrevista publicada el 2009 a la revista Lligall. 
Mayans, Antoni; Casademont, Miquel; Bernal, Àngels. «El pare Marc Taxonera, degà dels arxivers». Lligall, núm. 30 (2009), p. 362-378. Disponible també en línia en aquest enllaç.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada