dimecres, 27 de maig del 2015

Resultats de les eleccions per als candidats bibliotecaris de Catalunya

Com els lectors d'aquest blog recordaran, uns dies abans de la celebració de les eleccions del 24 de maig de 2015 vaig publicar una relació dels bibliotecaris que es presentaven en alguna candidatura per formar part dels consistoris catalans. Un cop passades les eleccions, em sembla oportú passar revista i comprovar quants companys i companyes han assolit aquest objectiu.

Façana de l'Ajuntament de Sitges, on probablement repetirà com a alcalde
el bibliotecari Miquel Forns

Dels 42 candidats identificats, han resultat escollits 17 (un 40,5 %), dels quals, 12 dones (71 %) i 5 homes (29 %). Quant a la distribució geogràfica, el Baix Llobregat és la comarca amb més regidors bibliotecaris electes (tres), seguida d'Osona (amb dos). El repartiment per formacions polítiques és com segueix: ERC, 6 regidores; CUP, 3; CiU,  2; PSC, 1; IC, 1, i agrupacions locals diverses, 4.

Dels 17 escollits, només es pot assegurar que quatre formaran part dels propers equips de govern (a Llardecans, Olost, Sant Pere de Torelló i Tona), ja que les seves formacions han obtingut la majoria absoluta de regidors. D'altra banda, dos regidors restaran segur a l'oposició, ja que una altra candidatura ha assolit la majoria absoluta (a Banyoles i a Sant Martí de Tous).

Però a la majoria de municipis (Abrera, Botarell, Camprodon, Corbera de Llobregat, Esparreguera, Montmeló, Sant Feliu de Guíxols, Santa Coloma de Farners, Sitges, Valls i Vilafranca del Penedès) no hi ha cap formació amb majoria absoluta, de manera que caldrà veure com acaben les negociacions per formar els governs locals.

Vegem els detalls:


Nom (núm. d'ordre a la llista) Formació política Municipi (comarca) Comentaris
Anciola Moragas, Montserrat de (2) ERC Botarell (Baix Camp) De 9 regidors en total, ERC n'ha tret 3; el PSC, 4, i CiU, 2.
Barragan Sacco, Sylvia Dinorah (1) CUP
Santa Coloma de Farners (Selva) La CUP ha obtingut 1 lloc. La llista més votada és la de CiU, amb 7 dels 17 regidors.
Castells i Criballés, Griselda (2) Entesa per Sant Pere Sant Pere de Torelló (Osona) A Sant Pere, amb 11 regidors, es presentava una única candidatura.
Colomer i Vila, Anna (2)                ERC Camprodon (Ripollès) La formació Més Camprodon-ERC ha obtingut 2 regidors (dels 11 disponibles).
Comas Subirà, Marcel (5)                IC Montmeló (Vallès Oriental) El resultat ha sortit bastant ajustat: 6 regidors per al PSC, 6 per a IC i 1 per a ERC.
Cuxart i Ainaud, Mar (5)                CiU Tona (Osona) CiU ha obtingut majoria absoluta a Tona (8 dels 13 regidors).
Florensa Farré, Anna (4)

Independents per Llardecans Llardecans (Segrià) A Llardecans, amb 7 regidors, es presentava una única candidatura.
Forns i Fusté, Miquel (1)
CiU Sitges (Garraf) Sitges compta amb  21 regidors, i la llista més votada ha estat la de CiU, amb 5. En Miquel forma part del consistori sitgetà des del 2007 i és alcalde des de 2011.
Gavarró i Rodríguez, Núria (3) ERC Valls (Alt Camp) ERC ha obtingut 4 regidories d'un total de 21. Els més votats, CiU, amb 9.
Guerra i Sala, Miracle (3) CUP Corbera de Llobregat (Baix Llobregat) La CUP s'estrena al consistori de Corbera, amb 3 regidors. La principal força, el PSC, ha obtingut 4 llocs (d'un total de 17).
Jové i Raubert, Robert (4) Olost i Santa Creu Olost (Osona) A Olost es presentava una única candidatura. Per a ella són els 9 regidors.
Lara Navarra, Pablo (2) Candidatura de Progrés Sant Martí de Tous (Anoia) La Candidatura de Progrés entra a l'Ajuntament amb 2 regidors; però romandran a l'oposició (ERC ha obtingut 5 dels 9 llocs). En Pablo formava part fins ara del consistori (també a l'oposició), amb el PSC.
Linares i Albertí, Georgina (3)
      
ERC Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà)    ERC ha obtingut 4 dels 21 llocs. Els més votats, CiU, amb 6 regidors.    
Martínez Mañé, Marcel (1) CUP Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) La CUP obté 3 regidories. Els més votats han estat els de CiU, que s'emporten 8 llocs d'un total de 21.
Masferrer Ferrer, Mariona (5) PSC Esparreguera (Baix Llobregat) De 21 regidors, el PSC n'ha tret 6 i és la primera força. La resta, molt dispersa, en un total de 7 formacions.
Masgrau i Plana, Roser (1) ERC Banyoles (Pla de l'Estany) De 17 regidors, CiU n'ha tret 9 (majoria absoluta). ERC, 5; CUP, 2 i ICV-E, 1.
Orobitg i Dellà, María José (2)        ERC Abrera (Baix Llobregat)    ERC ha entrat amb 2 regidors a Abrera, on ha guanyat el PSC amb 6 (d'un total de 17 llocs).

Ens plau constatar aquesta participació, que desitjaríem encara més àmplia en futures convocatòries. Els valors bàsics de la professió bibliotecària (respecte als drets humans, foment de la democràcia, impuls de la cultura...) es veuen clarament reflectits en aquests col·legues que sens dubte esmerçaran el millor d'ells mateixos en favor del progrés dels seus municipis.

1 comentari :

  1. Amadeu, gràcies per la iniciativa.

    A Abrera, ERC entrem a govern: Acció cultural i patrimoni, Ensenyament, que portaré jo mateixa. Medi ambient i Sanitat, l'altre regidor. Estaré al seu costat en el tema de protecció animal.

    Endavant!

    Gràcies, Maria José Orobitg i Dellà

    ResponElimina