divendres, 23 de setembre del 2011

Del congrés de l’IFLA d’enguany (2/2)

Com deia en un missatge anterior, i és prou conegut de tothom, al congrés de l'IFLA de cada any s'hi presenten desenes de treballs de la nostra especialitat escrits per estudiosos o per representants d'associacions bibliotecàries d'arreu del món.

Avui faré referència a un parell més de comunicacions que, com les del missatge anterior, tenen a veure directament amb la temàtica d'aquest bloc: la professió d'avui i del futur.

En primer lloc em refereixo a un treball d'una estudiant de MLIS (master of Library and Information Science) de Minnesota, als Estats Units:
    LaPlante, Candice Melinda. «Job search 2.0 [en línia]: where Web 2.0, libraries & the great job search collide: issues and opportunities for MLIS graduates». IFLA Council and General Conference (77a: 2011: Puerto Rico). Libraries beyond libraries: integration, innovation and information for all. Puerto Rico: IFLA, 2011, 20 p. http://conference.ifla.org/past/ifla77/97-laplante-en.pdf‎. [Consulta: 17 set. 2013].
La comunicació es va presentar a la sessió 97: «New professionals beyond new professionals: skills, needs and strategies of a new generation of LIS professionals», organitzada pel New Professionals Special Interest Group.

La trobo d'interès especialment per a la gent que busca feina: es refereix a les possibilitats que les xarxes socials ofereixen en aquest sentit. El treball acaba amb tres apèndixs que considero força útils:

-Consells per participar a les xarxes socials.
-Consells per crear una bona imatge d'un mateix a la xarxa.
-Consells per buscar feina per mitjà de les xarxes socials.


I ja per acabar, un treball que descriu els tipus de llocs de treball que ocupen els bibliotecaris finlandesos titulats en els darrers anys.
    Rauhala, Teemu. «The essence of modern LIS professionals» [en línia]. IFLA Council and General Conference (77a: 2011: Puerto Rico). Libraries beyond libraries: integration, innovation and information for all. Puerto Rico: IFLA, 2011, 6 p. http://conference.ifla.org/past/ifla77/97-rauhala-en.pdf. [Consulta: 17 set. 2011].
En Teemu treballa a la School of Information Sciences de la University of Tampere (Finlàndia). La seva comunicació es va presentar a la mateixa sessió que l'anterior. Com dic, el seu treball analitza les feines que han trobat els graduats per la seva escola entre 2000 i 2008.

La població estudiada és de 199 titulats. D'aquests, el 84 % estan ocupats (el 8 % són a l'atur i un altre 8 % es troben en altres situacions). Aquest percentatge d'ocupació és molt semblant a les xifres que l'AQU (Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya), oferia en referència als titulats en Biblioteconomia i Documentació, al qual vam fer referència en una entrada d'aquest bloc: http://bib-doc.blogspot.com/2011/08/insercio-laboral-dels-bibliotecaris.html.

Els tipus de feina que els companys finlandesos ocupen són variats. Per ordre de quantitat:

-serveis a usuaris
-administració
-mitjans de comunicació
-gestió
-educació
-recerca

Pel que fa a la tipologia de l'empresa contractant, hi veiem un pes gran del sector públic:

-administració local, 38 %
-administració estatal, 33 %
-altres entitats públiques, 8 %
-empreses privades, 18 %
-altres, 4 %

(El total suma 101; però a mi no em demaneu comptes...)

Per veure la llista sencera dels treballs presentats al congrés d'enguany de l'IFLA podeu accedir a aquest enllaç: http://conference.ifla.org/ifla77/programme-and-proceedings-full-printable

L'any que ve serà precisament a Hèlsinki on tindrà lloc el congrés de l'IFLA, i el 2013, a Singapur.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada