divendres, 30 d’agost del 2013

Els estudis de la UOC, membres de les iSchools

De les iSchools en vaig parlar ja fa dos anys: http://bib-doc.blogspot.com.es/2011/08/quin-model-formatiu-per-als-futurs.html. Recordareu que es tracta d’una associació de centres universitaris d'Informació i Documentació que es caracteritzen per posar l’accent de la formació dels futurs bibliotecaris en les relacions entre la informació, la tecnologia i la societat.



Entre altres activitats, l’associació organitza un congrés anual, la propera edició del qual tindrà lloc a Berlín els dies 4-7 de març de 2014. Formar part de l’associació –en cas de ser acceptat– comporta una quota anual de 500 dòlars (uns 375 euros).

Quan en parlava al 2011, l’associació aplegava 31 ensenyaments d’Informació i Documentació: 22 d’Estats Units, dos del Canadà, un de Singapur, un de la Xina i cinc d’europeus (Berlín, Copenhagen, Dublin, Londres i Sheffield). Actualment són ja 52 els centres que formen part d’iSchools, amb una distribució geogràfica molt més diversa de la de 2011. Actualment els seus membres són d'aquests països:

26 dels Estats Units
5 del Regne Unit
3 d'Austràlia
2 d'Alemanya, Canadà, Espanya, Portugal i Xina
1 de Dinamarca, Finlàndia, França, Irlanda, Japó, Països Baixos, Singapur i Suècia

Doncs bé, des de fa poc temps ens hem de felicitar perquè la UOC (Universitat Oberta de Catalunya), concretament els Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació (on s’imparteix el grau d’Informació i Documentació i altres estudis de postgrau), forma part també d’aquest grup d’ensenyaments.

L'altre membre espanyol és la Universitat Politècnica de València (Departament de Sistemes Informàtics i Computació). En aquesta universitat no s’hi imparteix el grau, sinó diversos màsters relacionats amb aquest camp: màster d’Enginyeria del Programari, Mètodes Formals i Sistemes d'Informació; màster d’Intel·ligència Artificial, Reconeixement de Formes i Intel·ligència Artificial, i màster de Gestió de la Informació, entre d’altres.

Aquí hi ha el directori de totes les iSchools, amb enllaços a cada universitat: http://ischools.org/members/directory/

La Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB és membre de tres organismes internacionals: l’IFLA (amb un cost de 475 euros a l’any), l’ICA-CIA (200 euros de quota anual) i Euclid (la quota d’aquesta associació no es troba al seu lloc web).

Aquesta darrera entitat potser és la menys coneguda de les tres. El nom desenvolupat d'Euclid és European Association for Library & Information Education and Research, i agrupa actualment 61 centres (d’Espanya, cinc: Corunya, Granada, Lleó, Saragossa i la Facultat de la UB). Potser és més conegut el nom del congrés que organitza cada any: BOBCATSSS, i que el proper gener la nostra Facultat en serà coorganitzadora.

Hi ha encara una altra associació de centres universitaris d’Informació i Documentació: ALISE (Association for Library and Information Science Education). En aquest cas, la gran majoria de membres són dels Estats Units o Canadà: 59 institucions; fora d’aquí només n’hi ha cinc (d’Austràlia, Jamaica, Regne Unit, Tailàndia i Xina). La quota anual és de 350 dòlars (260 euros, aproximadament).

Quin sentit té formar part d’una associacions com aquestes? Per un cantó, comporta una declaració implícita de la visió que té el centre respecte dels objectius de la formació. Per un altre, una oportunitat d’establir relacions amb altres centres semblants i fomentar la cooperació i la internacionalització d'alumnes i de professors.

Amb la situació econòmica actual, però, dubtem que sigui gaire factible ampliar la participació de la Facultat de la UB a d’altres associacions.




Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada