dilluns, 30 de juny del 2014

Renovació a la Junta del Col·legi, balanç i perspectives

El passat 18 de juny de 2014 va prendre possessió la nova Junta directiva del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya (COBDC). Després de les eleccions (que es van celebrar per primer cop en tota la història del Col·legi, perquè mai s'havien presentat dues candidatures, com ara), l'equip encapçalat per Daniel Gil Solés dirigeix els destins de l'òrgan representatiu de la professió.

A la Junta anterior, sota el comandament de Mercè Muntada Balust, li correspongué viure un període marcat per la crisi econòmica (2010-2014), amb el corresponent augment de l'atur i una baixada del nombre de col·legiats. Malgrat aquest context incòmode, és de remarcar els assoliments aconseguits. Es va reorganitzar la borsa de treball, es va començar l'Observatori professional, s'impulsà l'assessorament personalitzat de cara a trobar una sortida en situacions d'atur...

En aquest període s'iniciaren dos nous serveis: el préstec d'ordinadors portàtils i l'oferiment gratuït de targetes professionals. En l'àmbit de les accions de visualització i valorització del bibliotecari-documentalista, es va elaborar i divulgar l'Argumentari professional, que tingué una certa repercussió en els mitjans, i es començà el Premi de Recerca per als estudiants de batxillerat. Les publicacions van seguir el seu ritme normal, amb l'Item, el Document i diversos treballs de caràcter tècnic, tant originals com traduccions al català. Igualment, es mantingué l'oferta de cursos, una de les activitats més freqüentades –amb més de 2.000 assistents en total–.

És de destacar també la participació en el projecte Bdpuntedu, impulsat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, que va servir per millorar la situació d'unes quantes desenes de biblioteques escolars.

Quasi al final del seu mandat, la gerent del COBDC va anunciar que deixava la feina. Begoña Aguilera ha estat una persona clau en el funcionament diari del Col·legi i en la posada en marxa de serveis i activitats. Havia portat la gerència del Col·legi durant deu anys, i havia treballat amb quatre juntes. Estem segurs que el seu successor, Guillermo Canal, continuarà aportant iniciatives i una bona gestió. L'avalen anys d'experiència en un càrrec similar.

La nova Junta del Col·legi. Fotografia obtinguda del web del COBDC


La nova Junta, amb Daniel Gil Solés al capdavant, ha anunciat les línies mestres de les seves actuacions a l'editorial del darrer Document (de juny de 2014). Li desitgem tota mena d'encerts. Des d'aquest blog sempre ens tindran al seu costat. Fem vots perquè el Col·legi sigui el punt de trobada del conjunt de professionals, i ens agradaria que la gran majoria de graduats que fa pocs dies van celebrar l'acabament dels estudis, s'hi inscriguin de seguida.

Davant seu, més enllà dels reptes i neguits que afecten el Col·legi mateix i el seu funcionament, hi ha una sèrie de qüestions relacionades amb el conjunt de la professió, amb el món dels arxius i biblioteques a Catalunya, i amb la societat en general. Tant de bo que el Col·legi pogués intermediar i trobar el desllorigador a una sèrie de temes que fa temps que s'arrosseguen:
  • Unificació dels dos catàlegs col·lectius de lectura pública que existeixen avui en dia a Catalunya.
  • Reflexió sobre l'elaboració d'un únic catàleg de Catalunya (de tota mena de biblioteca).
  • Construcció (o no) de la Biblioteca Central de Barcelona.
  • Actualització del decret de personal del sistema de lectura pública, que ha quedat desfasat.
  • Posada en marxa del préstec de llibres electrònics a les biblioteques públiques.
  • Reacció davant la possible desaparició com a tal de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB, arran de l'anunciada reorganització d'aquesta universitat.
  • Manca de personal tècnic en biblioteques i centres de documentació de l'Administració.
  • Altres?
Molta sort!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada