dijous, 28 de juliol del 2011

Reutilitzar la informació d'origen públic, possibilitat de negoci

Recentment s'ha publicat un informe que analitza el sector de les empreses «infomediàries» a Espanya, és a dir, aquelles empreses que generen aplicacions, productes o serveis de valor afegit destinats a tercers, a partir de la informació del sector públic.

I és que l'Administració, amb els diners de tots, genera un munt d'informació d'interès en àmbits ben diversos: economia, legislació, cartografia, meteorologia, transports, estadística... Només una mínima part d'aquesta informació és d'accés restringit (qüestions de «secrets d'Estat» o dades de caràcter personal). Però tota la resta es pot reutilitzar per oferir productes o serveis d'informació que poden arribar perfectament a ser rendibles.

El model de negoci es concreta bé per fer pagar per a l'accés o l'ús d'una determinada informació, bé per la publicitat col·locada en portals d'accés gratuït per als usuaris.

A tall d'exemple, esmentaré un subsector específic, el de les editorials especialitzades en bibliografia jurídica que, ja des dels anys 30, aprofiten el gavadal d'informació d'aquest tipus que genera l'Estat i l'ofereixen adequadament processat i adaptat a les necessitats del públic (és el cas de les editorials Aranzadi, Tecnos, Reus, Pons, Tirant lo Blanc...).

Es considera que aquest sector econòmic té un potencial de creixement important, que pot generar ocupació i que és capaç de desenvolupar nous serveis i productes d'alt valor afegit, que poden repercutir en la millora de la competitivitat de la nostra economia.

De fet, des del Govern mateix (ministeris de Política Territorial i Administració Pública, i d'Indústria, Turisme i Comerç) es vol impulsar el sector de la reutilització de la informació del sector públic. Amb aquest objectiu llançaren el 2009 el Proyecto Aporta (http://www.aporta.es).

És en el marc d'aquest projecte que s'ha elaborat l'estudi que comentem. El seu objetiu: identificar i caracterizar l'activitat «infomediària» a Espanya. S'ha comptat per a la seva elaboració amb Publidoc, un grup de recerca de la Universidad Complutense de Madrid.

S'han trobat 230 empreses que ja són actives en aquest sector, que es troben ubicades majoritàriament a Madrid, Catalunya i el País Basc. En el conjunt d'aquestes entitats, es calcula que hi treballen entre 5.000 i 5.500 treballadors.

Els principals clients d'aquestes empreses són altres empreses, autònoms i, en alguns casos, l'Administració mateixa; per exemple, és el cas d'ajuntaments que utilitzen informació d'altres administracions d'un àmbit territorial més ampli per a les seves pròpies activitats administratives.

Segons aquest estudi, un 45,7 % d'aquestes empreses tenen clients a la Unió Europea i fins i tot un 20 % en tenen de fora de la UE.


Us animo a descarregar-vos el treball i a fer-hi una ullada. Serà difícil que no se us acudeixi alguna oportunitat de negoci... Cal posar-hi una mica d'imaginació i de creativitat!

S'analitzen amb un grau de detall bastant bo els diferents subsectors, els tipus de clients, el model de negoci...

I com annex, la llista de les 70 empreses que participaren activament en l'estudi (només se'n cita el nom).

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada