dilluns, 30 de gener del 2012

La informació municipal per als futurs estudiants, millorable


Si bé la quantitat d'alumnes que accedeix a la Facultat es manté més o menys estable en els darrers temps, ens agradaria tenir molta més demanda. Això seria una evidència que la nostra professió és coneguda i apreciada per la societat en general... D'altra banda, des del punt de vista docent, accedirien a la Facultat persones amb un expedient més bo de mitjana i, en conseqüència, amb una més bona preparació prèvia.

Els motius pels quals la nostra carrera no és de les més sol·licitades pels estudiants de batxillerat els apuntava un article australià ja vam comentar en una entrada anterior: http://bib-doc.blogspot.com/2011/10/el-futur-vist-des-daustralia.html

Una bona part dels estudiants de batxillerat s'informen de les carreres existents per mitjà de les fonts d'informació institucionals: Generalitat, Ajuntament, les universitats...

Al web del Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya adreçat a informar els estudiants de batxillerat (Què i per què estudiar a les universitats catalanes?) el grau d'Informació i Documentació està força ben presentat –segons la meva opinió–: http://www14.gencat.cat/qpq/AppJava/real/consultarGrauPerNom.do?partMenuId=13

Aquí tenim la fitxa del grau:
http://www14.gencat.cat/qpq/AppJava/real/mostrarTitulacio.do?id=598&idioma=ca

La informació es troba estructurada en diferents apartats: «L'estudi», «Com s'imparteix», «Com s'estructura»... A «Món laboral» trobem aquestes sortides professionals:

• Bibliotecari/a documentalista
• Gestor/a de la documentació en organitzacions
• Arquitecte/a de sistemes web
• Formador/a en l'ús d'informació
• Consultor/a en sistemes d'informació

Tot correcte.

Si un jove s'informa per la via de l'Ajuntament de Barcelona, arribarà a In-forma't (http://www.informat.cat/) on pot triar entre sis apartats. Dos d'ells són importants: «Noves ocupacions» i «Estudis i vies d'accés».

En aquest darrer arribarà a la informació sobre el grau (bàsicament, la mateixa que consta al web de la Generalitat). Aquesta n'és la pàgina: http://www.informat.cat/universities.php?study=114

Ara bé, si el jove opta per l'apartat de «Noves ocupacions» arribarà a un «Cercador d'ocupacions», que informa de més de 900 possibilitats. La cerca es pot fer per text lliure del nom de l'ocupació o bé de manera exploratòria, a partir de la formació que tingui l'usuari. En el cas d'un graduat, cal partir dels àmbits del coneixement (Arts i Humanitats, Ciències, Ciències de la Salut, Ciències Socials i Jurídiques, Enginyeria i Arquitectura). En ciències socials hi ha 314 ocupacions (des d'«actuari» fins a «webmetrista»).

Lamentablement no hi trobem el «bibliotecari» ni l'«arxiver». Potser és normal, perquè aquestes no són «noves» ocupacions: per la mateixa raó tampoc no hi trobem «filòsofs» o «jutges». De totes maneres, hem de considerar la possibilitat que un jove aspiri a ser «bibliotecari»! En aquest cercador no trobarà la manera.

Sí que hi ha «documentalistes»; n'hi ha de tres tipus: «documentalista de recerca en salut», «documentalista digital» i «documentalista sanitari». També hi ha «Auditor/a d'informació», «Consultor/a en gestió del coneixement», «Arquitecte/a de la informació» i «Dissenyador/a web», per exemple...

La pega és que en cap d'aquestes ocupacions no s'especifica com a formació idònia per arribar a ocupar-la el grau concret d'Informació i Documentació. En canvi, sí que s'esmenten, per a segons quines ocupacions, «Cicle(s) Formatiu(s) de la Família Professional Sanitat - Grau Superior: Documentació Sanitària», «Diplomatura en Biblioteconomia i Documentació», «Llicenciatura en Documentació» i una denominació genèrica: «Graus en Ciències Socials i Jurídiques». (A banda de moltes enginyeries i altres llicenciatures.)

(Però, en concret, per ser «Auditor/a d'informació» totes les titulacions recomanades són de l'àmbit de les enginyeries.)

Com sabem, la diplomatura i la llicenciatura ja estan extingides. I dir «graus en ciències socials i jurídiques» no ajuda que els estudiants pensin en el nostre grau, precisament...

En conclusió: per als nostres interessos ens aniria bé que la informació dels ensenyaments necessaris per accedir a les «nostres» ocupacions s'actualitzés, i que s'explicités el nom del grau d'Informació i Documentació.

No podem esperar a demanar-ho als Reis: falta quasi un any!

3 comentaris :

  1. Per un professor universitari és evident que vulgui més alumnes i que la carrera sigui molt sol.licitada, però per un professional el que vol és que hi hagi poca competència (encara i així existeix i moltes vegades hi ha intrusisme) perquè d'aquesta manera hi haurà més feina i que no passi com a d'altres professions com per exemple: periodisme, comunicació audiovisual etc.

    ResponElimina
  2. Hola Anònim,

    El nombre d'estudiants que poden accedir a cada ensenyament està limitat per una reglamentació universitària. Aquest nombre màxim hauria d'ésser establert en funció de les necessitats socials de cada tipus de professional. No es tracta que la universitat sigui una «fàbrica d'excel·lents aturats», sinó que cobreixi adequadament la demanda de la societat.

    En aquests moments els estudiants que poden accedir al grau d'Informació i Documentació són 120 nous per any. I a la Facultat amb prou feines es cobreix aquesta xifra. Com ja vaig esmentar en una entrada anterior (http://bib-doc.blogspot.com/2011/12/uns-videos-de-promocio.html) aquest curs 2011-2012, el nombre d'alumnes de nou accés ha estat de 115: és a dir, han quedat cinc places vacants.

    Com és obvi, en aquesta situació, qualsevol persona que desitja cursar el grau, ho pot fer. Si hi hagués molta demanda, només serien admeses les persones que tinguessin una nota prèvia més alta: és el que s'anomena la «nota de tall». Com a màxim sempre tindrem a les aules 120 alumnes nous; la diferència és que seran alumnes amb una preparació prèvia més alta o menys alta, de mitjana.

    Un altre debat és si el nombre de 120 places són moltes o poques...

    Fins ara!

    ResponElimina
  3. "la universitat [...] una «fàbrica d'excel·lents aturats»" Aquí l'has clavat ;)

    ResponElimina