dijous, 20 de setembre de 2012

Els bibliotecaris a les enciclopèdies

No fa gaires dies es va donar a conèixer un projecte que està tirant endavant el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya: la participació de les biblioteques públiques del país en la creació de continguts a la Viquipèdia. Aquí hi ha la nota de premsa que ho explica: http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=159566&idioma=0De fet no cal demanar permís a ningú per introduir articles nous a la Viquipèdia o editar els que ja hi ha: només és qüestió de voler-ho fer (i seguir les pautes de treball de la mateixa enciclopèdia). Però està molt i molt bé que des de les institucions es fomenti aquesta col·laboració de manera activa, i que els bibliotecaris assumim aquesta tasca com una part més de la nostra feina. Aquest és un bon exemple de treball en favor de la visibilitat de la professió!

Ara mateix a la versió catalana de la Viquipèdia hi ha molt poques entrades dedicades a biblioteques individuals del nostre país: em sembla que només hi apareixen una quinzena de biblioteques, com ara la Biblioteca de Catalunya, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, de Vilanova i la Geltrú, la de Moià, les públiques de l'Estat de Lleida i Tarragona, etc.. Jo diria que totes i cadascuna de les biblioteques públiques hi podrien tenir cabuda (em baso en el fet que totes les estacions de metro de Barcelona hi tenen una entrada...). Naturalment, a més de les biblioteques públiques també hi han de ser les altres biblioteques singulars: Arús, Ateneu, Seminari Diocesà...

A banda de les biblioteques en si, a la Viquipèdia catalana hi manquen alguns articles relacionats amb el nostre món professional. I alguns que ja hi són mereixerien una actualització important. El que ve a continuació són idees per a noves entrades; però no pretén ser cap llista exhaustiva! Només alguns suggeriments!

Conceptes variats:
 • arquitectura de la informació
 • biblioteca
 • biblioteca escolar
 • dipòsit legal
 • directori (com a obra de consulta)
 • llegibilitat

Entitats catalanes o internacionals, vives o mortes:
 • Amic de Paper
 • FESABID
 • FID
 • Gremi de Llibreters de Catalunya
 • Liber (fira del llibre)

Professionals destacats:
L'altra gran enciclopèdia catalana en línia i d'accés gratuït, Enciclopèdia.cat ha incorporat recentment articles diversos relacionats també amb el nostre àmbit. Relaciono aquí uns quants que he trobat (tampoc vol ser cap llista exhaustiva):

Tot ajuda perquè la nostra professió sigui més coneguda i més visible! Convé que la informació sobre el món de les biblioteques (el món de la informació i la documentació) estigui tan present com pugui ser, a fi i efecte que l'impacte en la societat sigui el màxim possible i la nostra presència social, ben alta...

Entre tots ho farem tot!


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada