dimarts, 19 de març del 2013

Idees per promocionar la professió. 2: La samarreta promocional

Qui no ha vist algun cop una samarreta que li ha cridat l’atenció? Hi ha dissenys realment originals i divertits. Molts són de caire publicitari: de productes, d’universitats, de ciutats... Altres senzillament inclouen missatges graciosos o amb alguna picardia...


Doncs bé, la proposta d’avui no té més secrets. Hem de formar un grup de treball integrat per representants de les més altes institucions bibliotecàries del país (universitats, Col·legi, Generalitat, consorcis...) que dicti les línies mestres per al disseny d'una samarreta amb un missatge clar, però atractiu alhora, que serveixi per a la finalitat que estem perseguint. «Sóc bibliotecari», «Sóc bibliotecària» o qualsevol altre lema que comporti una reacció solidària de la gent vers el gremi, o bé per facilitar el  descobriment de la professió de bibliotecari.

La idea és la mateixa que va inspirar els promotors de la bossa que porta el nom de «Biblioteca», que va realitzar la Diputació de Barcelona ja fa uns anys i que es veu per tot arreu, amb tants bons resultats:



A la xarxa es troba més d'una empresa que ofereix una línia de dissenys bibliotecaris en samarretes. Per exemple, l'empresa Zazzle, d'Estats Units, de la qual obtenim la imatge següent:


I Cafe Press, també d'Estats Units. La imatge següent prové d'aquesta companyia:

També les grans biblioteques, entre les productes de merxandatge, tenen samarretes, com la Biblioteca del Congrés de Washington. La nostra biblioteca nacional, la Biblioteca de Catalunya, ofereix un parell de samarretes inspirades amb materials del seu fons: Sant Jordi i el Quixot. En un àmbit més local, la Biblioteca Regional de Murcia va fer també la seva proposta.

Ja hi ha hagut algú –hi ha gent per a tot– que ha realitzat una recopilació de samarretes amb aquesta idea. Hem localitzat el recull fet per Jose M. Ubé: http://jmube.blogspot.com.es/2010/04/moda-bibliotecaria.html

Hi ha dissenys més simples:

I d'altres més complexos:


Només cal decidir-se i fer-ne un tiratge generós, perquè tot el personal bibliotecari que ho desitgi la porti posada amb orgull. I quan els joves graduats en Informació i Documentació es col·legiïn, la samarreta pot formar part del lot de regal d’entrada al Col·legi.

Fins aquí aquesta proposta. Si se us acudeix alguna idea que serveixi per promocionar la professió de bibliotecari a la societat, no deixeu d’afegir un missatge a aquesta entraeda o enviar-me un correu particular. Ho estudiarem i ho donarem a conèixer!

4 comentaris :

  1. M'encanta aquesta entrada *_*

    L'últim disseny (a trained library...) crec que vé d'un poster que va fer una biblioteca... jo tinc la imatge de DINa3 guardadeta i esperant a anar a una copisteria per a que me'l imprimeixin en qualitat i penjar-me'l al menjador ijijij

    M'encanta ^^
    Jo vull merchandising!

    Pd. A una botiga vaig veure una samarreta que posava "Fuck Google, ask me!" (ideal per a bibliotecaris de taulell) ijijij

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel comentari, Eli!

      Segur que tu podries fer un disseny molt xulo!

      Fins aviat,

      Elimina
  2. M'uneixo a la proposta, m'encanta i sóc molt fan del marxandatge en general, sóc un perill! ;P
    Recordo que durant el traspàs de VTLS a Millenium hi va haver uns quants companys que es van fer la samarreta /LOANS i molts vam riure ben a gust.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Iris!

      Estampar una samarreta és bastant barat avui en dia. El que causaria un impacte real és crear una samarreta molt, molt guapa, que es convertís quasi en "objecte de culte"... A veure si algú se'n surt. Jo crec que me la posaria i tot... (i no sóc de samarretes).

      Fins aviat!

      Elimina