dilluns, 13 de gener del 2014

Josep Janés, bibliotecari

El títol que encapçala aquesta notícia no és del tot veritat, però tampoc és mentida. Només vol cridar l’atenció vers una petita anècdota històrica. Josep Janés Olivé (1913-1959) va ser un important editor català que va desenvolupar la seva activitat abans, durant i després de la guerra civil, i sempre amb la voluntat de tirar endavant la feina amb rigor i ambició.

Josep Janés en una fotografia obtinguda del blog
Negritas y cursivas, de Josep Mengual

Fa pocs mesos es va publicar una biografia molt completa i documentada sobre Josep Janés: 
Mengual Català, Josep. A dos tintas: Josep Janés, poeta y editor. Barcelona: Debate, 2013. 429 p. (Biografía). ISBN 978-84-9992-327-7. 22,90 €. Vegeu-ne una ressenya aquí.
En aquesta obra trobem el text que dóna peu a la notícia:

«[...] Josep Janés había sido democráticamente elegido bibliotecario de un grupo de la FJCC [Federació de Joves Cristians de Catalunya] de reciente creación en Collblanc» (p. 128).

La dada prové del núm. 3 del setmanari Flama, portaveu d’aquesta federació, datat el 25 de desembre de 1931, p. 6.

Podem veure una versió digitalitzada de Flama a la biblioteca digital Arca (Arxiu de revistes catalanes antigues), de la Biblioteca de Catalunya: http://www.bnc.cat/digital/arca/index.php?fname=titols/flama.html


Fragment de la revista on apareix la notícia
recollida per Mengual, obtingut d'Arca

No hi ha cap altra referència sobre la feina de Josep Janés com a bibliotecari, per la qual cosa deduïm que va ser un nomenament purament formal o molt limitat en el temps. Tanmateix, hi ha prou motiu com per afegir el nom de Josep Janés a la llista de bibliotecaris coneguts per altres activitats, com Jorge Luis Borges o Mao Zedong (vegeu http://bib-doc.blogspot.com.es/2013/08/idees-per-promocionar-la-professio-10-1.html).

Ens plau recordar ací que a l’Hospitalet de Llobregat, una de les biblioteques de la ciutat porta el nom d’aquesta gran figura de la història de l’edició de Catalunya.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada