dilluns, 2 d’abril del 2012

Com ens veu el món?

Aquest bloc, com bé saben els lectors fidels, tracta sobre la figura del bibliotecari des de totes les facetes que hi són relacionades. Parlem de la seva formació professional, dels nous perfils professionals, de la situació econòmica del sector... La seva intenció és eixamplar l’horitzó de la nostra feina, per tal que els estudiants d’Informació i Documentació, els joves bibliotecaris i el conjunt del col·lectiu professional hi trobi alguna idea d’interès.

Un dels aspectes que ens agrada tocar és el de la presència dels professionals als mitjans de comunicació, allò que en diuen la «visibilitat social». Avui abordem aquest assumpte, concretament, la percepció que la societat té de les bibioteques i els bibliotecaris. I ho farem a partir d’una secció del web de la revista de l’ALA (American Library Association), American libraries.


La secció es titula «How the World sees us», i consisteix senzillament en la reproducció de cites sobre el món bibliotecari aparegudes als mitjans. Així ho diu el subtítol: «A collection of quotations from the media about libraries, librarians, and librarianship». Es tracta d’una secció construïda de manera col·laborativa per part dels membres de l’ALA.

La primera aportació disponible és de maig de 2009. El ritme d’addicions d’entrades és d’entre 4 i 10 al mes, i les temàtiques i les visions concretes són molt variades. N’hi ha que es refereixen a les biblioteques més tradicionals i amb visions una mica quiques, com per exemple «A library is not just a building full of books. It is a garden to cultivate individuals» (29 de març de 2012), o aquesta altra: «For as long as anyone can remember, Amelia wanted to be a librarian. Not a sexy choice because of those darned shoes, but Amelia loved to read, and later, to knit» (26 de gener de 2012).

Però n’hi ha de tota mena «The Internet is an accumulation; a library is order. I have nothing against the electronic library, it’s just not a replacement for the library of ink and paper» (16 de desembre de 2011). També es recullen punts de vista realment populars: «We have the Internet. We don’t need a library at all» (2 de novembre de 2011).

Visions més optimistes... «If I learned anything in my visit to Loudoun County it’s a reaffirmation of the power of reading. Hundreds of kids and parents turned out to discuss the way books change our view of the world, of each other. And the kids at Loudoun County Juvenile Detention Center? They told me that they have a whole new bag of tricks for keeping out of trouble when the return home. At the top of the list: reading.» (4 d’octubre de 2011). I més típiques... «Anderson: Probably misses her glasses because she’s a librarian.
Henson: That’s an ugly stereotype, John. Not all librarians wear glasses. Some wear contacts!» (21 de gener de 2011).

En fi, és una secció per passar l’estona. No recull de manera sistemàtica totes les opinions sobre les biblioteques que apareixen als mitjans, i la mostra que hi apareix és purament aleatòria; no es podrien extreure conclusions científiques de la seva anàlisi. Però tanmateix no deixa de ser entretinguda. Si més no, una idea que potser podria ser imitada...

Aquí trobareu l’enllaç a aquesta secció: http://americanlibrariesmagazine.org/public_perception


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada