dimarts, 3 d’abril del 2012

Darreres aparicions als mitjans de comunicació

La visibilitat social dels bibliotecaris i de les biblioteques no ha estat mai massa esplèndida; potser perquè el nostre col·lectiu no és molt nombrós o perquè la nostra feina no és tan glamurosa com la dels artistes, els banquers o alguns periodistes. És per això que quan ens reconeixem en algun mitjà de comunicació de difusió general quedem sorpresos. Agradablement, això sí.

Fa pocs dies he detectat algunes aparicions públiques de biblioteques i bibliotecaris en mitjans diversos, i com que això no és gaire freqüent, passo a deixar-ne constància.

«La biblioteca de tothom» és el títol d'un article signat per Cristina Savall i publicat a El periódico del passat 25 de març, a la p. 48 (dins de la secció «Gran Barcelona»).

S'hi recullen unes declaracions de Carme Galve, la directora de la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona, en què posa en relleu el paper de servei social de la biblioteca. En destaco una frase, entre tantes: «No som un centre de beneficència. Ni una taula amb llum i una cadira. Som un centre de serveis. Busquem el consum cultural i, en primer lloc, fomentar la lectura».

Ho podreu llegir sencer a: https://www.pressreader.com/spain/el-periodico-de-catalunya-catala/20120325/283695476498914

Per un altre cantó, a la contraportada d’El país de fa uns dies (21 de març de 2012) es recullen les declaracions de Clara M. Chu, professora de la Universitat de Greensboro (a Carolina del Nord), actual directora del Departament d’Informació i Documentació (http://lis.uncg.edu/). Es tracta del treball titulat «No me gusta que Google y Facebook controlen tanto», que signa Rosario G. Gómez.

Després d’un màster i el doctorat en el nostre camp, la col·lega Chu va enfocar la seva carrera cap a la docència i la recerca. Ara ha estat convidada a Madrid uns dies com a experta en accés a les dades públiques. Al reportatge del diari fa algunes consideracions sobre la transparència informativa i altres.

N’extrec un paràgraf: «Su otra gran preocupación son las comunidades que no tienen acceso a Internet, un fenómeno que agiganta la brecha digital. Las bibliotecas cubren ese hueco, proporcionando el acceso a etnias minoritarias. “A nuestra comunidad llegan muchos refugiados y queremos saber la cultura que quieren preservar”, apunta.»

Si ho voleu llegir aneu a: http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/03/20/actualidad/1332268645_938613.html

També a La vanguardia va aparèixer la setmana passada una notícia breu referida a l’èxit de les biblioteques públiques a la província de Barcelona. La nota –sense signar– es refereix a la comarca de Manresa: «Las bibliotecas municipales del Bages reciben más de 680.000 visitas en el 2011». Diu la notícia que els préstecs durant l’any 2011 foren 510.299, és a dir, 14.825 més que l’any 2010 (un 3 % més). La qual cosa vol dir 2,7 préstecs per habitant.

Reprodueixo el paràgraf final: «Las administraciones que gestionan las bibliotecas de la comarca han invertido en su funcionamiento cerca de 19 euros por habitante. Este gasto es financiado en un 97% por la Diputación de Barcelona y los ayuntamientos, mientras que el resto es financiado por la Generalitat de Catalunya, según datos aportados por la entidad provincial.»

Llegiu-ho tot a: http://www.lavanguardia.com/cultura/20120327/54277643390/bibliotecas-bages-reciben-680-000-visitas-2011.html

Ja per acabar, faig referència a un altre «col·lega» nostre que ha aparegut als mitjans. Vesteix turbant i porta la cara tapada. En aquest cas poso «col·lega» amb unes grosses cometes, perquè jo no puc garantir que realment tingui el títol... Qui va dir allò que «l’important és que parlin d’un, encara que sigui malament?»

Aquí veureu una notícia que hi fa referència:

http://www.publico.es/espana/427333/detenido-el-bibliotecario-de-al-qaeda-en-valencia

Esperem que tot plegat serveixi per ampliar la nostra visibilitat i que hi hagi més nois i noies que vulguin ser bibliotecaris i que tinguem cua el curs que ve per seleccionar els que volen ingressar a la Facultat!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada