dilluns, 19 de desembre del 2011

Col·legia't!

Un dels signes d'identitat d'una professió és l'existència d'un organisme que aglutini el col·lectiu, que –entre d'altres coses– permeti fer-la més visible al si de la societat.

Hi ha col·lectius professionals de tipus diversos: els gremis, les associacions i els col·legis. Cadascun d'ells amb una història, unes característiques i uns objectius propis.


Els col·legis professionals –regulats per la «Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals» (DOGC núm. 4651, de 9 de juny de 2006, p. 25424-25434, https://www.gencat.cat/eadop/imatges/4651/06151026.pdf) parcialment modificada per la «Ley 25/2009, de 22 de diciembre, de modificación de diversas leyes para su adaptación a la Ley sobre el libre acceso a las actividades de servicios y su ejercicio» (Boletín oficial del Estado n.º 308 (23 de dic. de 2009) p. 108.507-108.578, http://www.boe.es/boe/dias/2009/12/23/pdfs/BOE-A-2009-20725.pdf)– són corporacions de dret públic que es configuren com a instàncies de gestió dels interessos col·lectius vinculats a l’exercici d’una professió determinada i com a vehicle de participació dels col·legiats en l’administració d’aquests interessos. Els col·legis tenen com a finalitat, entre d'altres, l’ordenació, la representació i la defensa de la professió i dels interessos professionals de les persones col·legiades (articles 35 i 36 de la llei catalana). Els col·legis tenen una sèrie de funcions de caràcter públic, per exemple, garantir que l’exercici professional s’adeqüi a la normativa, la deontologia i les bones pràctiques, col·laborar amb l’Administració pública mitjançant la participació en òrgans administratius quan així es prevegi legalment (art. 39).

En aquest sentit, cal posar de relleu que el nostre Col·legi forma part del Consell de Biblioteques de Catalunya, del Consell Rector de la Biblioteca de Catalunya i de la Comissió de Lectura Pública de l'Ajuntament de Barcelona, òrgans que protagonitzen la política bibliotecària del nostre país.

A més, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya va crear l'Observatori Professional, el qual revisa totes les convocatòries públiques del nostre sector, n'analitza les possibles irregularitats i –si n'hi ha– les impugna.

Però, és clar, perquè aquest sistema sigui efectiu, convé que el Col·legi sigui realment representatiu, que aglutini la majoria dels bibliotecaris. Com més gran sigui el Col·legi, més capacitat tindrà d'actuar en benefici de la professió i de prestar els serveis habituals per als col·legiats.

En aquests moments el Col·legi ha llançat una campanya de col·legiació per un mitjà prou original: uns vídeos protagonitzats per col·legiats mateixos.

Els veiem? http://vimeo.com/user2806300

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada