dijous, 15 de desembre del 2011

Unes dades sobre l'ocupació al nostre sector

Durant el mes de novembre de 2011 el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes va enviar per diferents llistes de distribució una enquesta per conèixer l'opinió sobre les activitats formatives que porta a terme. L'enquesta havia de servir per a un procés d'avaluació d'aquesta àrea d'actuació –tan important– del Col·legi.
Imatge d'Ariel da Silva Parreira
Trec el tema en aquest bloc perquè a més de les preguntes directament vinculades a l'objecte de l'enquesta, es demanava als destinataris algunes qüestions de caràcter laboral, que mereixen la nostra atenció.

Cal dir d'entrada que no sabem la taxa de resposta que va tenir l'enquesta (no sabem a quantes persones es va enviar en total), de manera que no podem sabem fins a quin punt ens podem prendre els resultats d'aquest estudi com unes dades molt representatives. Però en qualsevol cas és interessant de conèixer aquesta descripció de la realitat.

Van contestar l'enquesta 350 persones (el 85 % de les quals, col·legiades actualment). Hi ha dues preguntes que ens interessen. Aquesta és la primera:

Quina és la teva situació laboral actual?

Aquestes són les respostes (hi van haver 347 respostes vàlides):

Treballo per compte d'altri: 311 (90 %)
Treballo pel meu compte: 10 (3 %)
Estic a l'atur: 21 (6 %)
Estic estudiant: 5 (1 %)

Comentaris:
  • Es confirma la percepció existent que pocs bibliotecaris treballen com a autònoms o emprenedors (només el 3 % dels que contestaren l'enquesta). 
  • L'índex d'atur que reflecteix aquesta enquesta no em sembla pas gaire preocupant (encara podríem llegir la dada en positiu i seria més tranquil·litzadora: el 94 % dels que van contestar estan ocupats).
I aquesta és la segona pregunta d'interès per a nosaltres:

Si treballes, en quin tipus d’unitat d’informació ho fas?

Aquestes són les respostes (350 respostes vàlides)

Biblioteca pública: 90 (26 %)
Biblioteca universitària: 84 (24 %)
Biblioteca escolar: 7 (2 %)
Centre de documentació: 47 (13 %)
Arxiu: 17 (5 %)
Empresa privada: 38 (11 %)
Altres: 67 (19 %)

Comentaris:
  • Sé per experiència que és difícil categoritzar els llocs de treball del nostre sector. Un bibliotecari de la Universitat Internacional de Catalunya treballa en una «biblioteca universitària», però també en una «empresa privada»; un que sigui responsable de l'«arxiu» d'una «empresa privada» pot dubtar a l'hora de marcar el seu lloc de treball... En tot cas, em sembla significatiu que el 19 % dels que van contestar (67 persones) no es trobaven identificats en cap categoria de les establertes (puc imaginar-hi els docents, els de la biblioteca nacional...).
  • Es constata que l'entorn tradicional de la biblioteca convencional (inclosos els centres de documentació) és on treballa la majoria dels que van contestar l'enquesta: el 65 %. En l'entorn empresarial pur i dur hi tenim una presència de l'11 % dels que van contestar. Considero que aquest percentatge ha de ser molt més ampli en el futur.

En conclusió, una fotografia actual de la realitat (no sabem fins a quin punt ben enfocada) que ens aporta una informació bàsica i útil.

Aquí trobareu la resta d'informació sobre aquesta enquesta: http://www.cobdc.org/aldia/2011/1129.html.

1 comentari :

  1. Quan vaig omplir l'enquesta també vaig dubtar on categoritzar-me... treballo en un centre de documentació, però la nòmina i el contracte estan en mans d'empresa privada... però bé. Coses que ens pasen als subcontractats! ;)

    ResponElimina