dilluns, 12 de desembre del 2011

El Govern de la Generalitat impulsa la lectura a les escoles

Fa uns dies els mitjans de comunicació van donar a conèixer un pla del Govern de la Generalitat per millorar el nivell de lectura entre els escolar que persegueix, en última instància, reduir el fracàs escolar.

Aquí n'hi ha una nota de premsa de la mateixa Generalitat: http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=130475&idioma=0&departament=4&canal=5

Aquesta benvinguda «dèria» del Departament que dirigeix Irene Rigau no és nova i no és improvisada. Aquí trobareu una pàgina web amb més detalls: http://www.xtec.cat/impulslectura/ i aquí, més detalls encara.

Jo mateix vaig sentir a la Irene Rigau defensar en un acte públic l'interès per la millora de la lectura i la comprensió lectora. El 19 de maig de 2011 la consellera va ser la convidada d'un dels esmorzars del Fòrum Europa, Tribuna Catalunya.

En aquests actes el convidat fa un breu discurs i en acabar respon les preguntes del públic. La meva va ser: «Quin paper pensa atorgar la política del seu Departament a la biblioteca escolar?»

La resposta de la consellera va ser clara: «Evidentment, si diem que la lectura és un element clau, vol dir que l'organització, la dotació de material i ús de les biblioteques escolars ha de formar part i s'ha d'estimular que formi part dels projectes de cada centre, evidentment.»

Ho podeu veure i escoltar en el vídeo de la sessió (la pregunta específica sobre biblioteques escolars és al minut 1:07:02)


No hi ha dubte que si els plans del govern són que cada escolar de primària llegeixi un mínim de 25 llibres per curs i un alumne de secundària 30, això redundarà en un augment de l'ús de les biblioteques dels centres (allà on n'hi hagi).

La part menys alegre d'aquesta història és aquesta: «[este plan] no tendrá una dotación presupuestaria específica, por lo que deberá aprovechar todos los instrumentos existentes ya en el sistema educativo catalán.» Ho llegim a Noticias.com: http://www.noticias.com/govern-impulsa-un-plan-de-lectura-que-este-curso-llegara-a-360-centros.1461211

La presentació d'aquest pla va ser feta conjuntament per la consellera d'Educació i pel conseller de Cultura, fet que ens dóna motiu a imaginar un futur en què els dos departaments col·laborin estretament per treure les biblioteques escolars del pou negre en què han estat durant anys (tret d'honroses excepcions degudes a iniciatives quasi particulars).

És cert que existeix el programa Puntedu. N'hem parlat ja algunes vegades... I potser ara, aquest pla de foment de la lectura ve a afegir més carbó a la màquina. La cosa es mou! Això ens agrada!

La notícia també ha estat comentada per Lluís Anglada al seu bloc Bdig: http://bdig.blogspot.com/2011/12/el-foment-de-la-lectura-i-les.html

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada