No tothom està disposat ni il·lusionat a prendre decisions crítiques, a treballar sota pressió, a barallar-se amb l'administració, a arriscar un capital... Per tal que el projecte surti bé cal una predisposició a inciar el camí per aquesta via; però calen també una sèrie de coneixements específics de l'àmbit de la gestió empresarial. I cal també, en la majoria dels casos, disposar d'un finançament per tirar endavant.
Fa pocs dies s'ha donat a conèixer un informe elaborat per l'Institut d'Iniciativa Emprenedora d'ESADE per encàrrec de la Fundació Príncep de Girona:
- Alemany, L.; Alvarez, C.; Planellas, M. [et al.]. Libro blanco de la iniciativa emprendedora en España [en línia]. Barcelona: Fundació Príncep de Girona: ESADE Entrepreneurship Institut, 2011. 176 p. <http://itemsweb.esade.es/wi/research/eei/Investigacion/LBIEE_DocumentoFinal%20_27-07-2011_%20Rev%20Oct11.pdf>. [Consulta: 29 oct. 2011].
- [Alemany, L.; Alvarez, C.; Planellas, M. [et al.]]. Libro blanco de la iniciativa emprendedora en España [en línia]: resumen ejecutivo. [Barcelona]: Fundació Príncep de Girona: ESADE Entrepreneurship Institut, 2011. 26 p. <http://itemsweb.esade.es/wi/research/eei/Investigacion/Resumen%20Ejecutivo.pdf>. [Consulta: 29 oct. 2011].
Per elaborar el treball es varen tenir en compte dades de diverses fonts oficials, es va realitzar una enquesta a 7.000 joves espanyols (mitjançant la xarxa social Tuenti) i es va comptar amb l'opinió de diversos experts.
Algunes dades que considero interessants: El percentatge d'emprenedors a Espanya és força baix: només ho és el 5,1 % de la població; tanmateix, la meitat d'ells són joves: tenen entre 18 i 34 anys (la dada és de 2007).
La preferència per treballar sota contracte d'un altre enfront del fet de ser empresari és majoritària i va en augment: d'un 34 % en 2001 es passa a un 52 % en 2009.
En comparació amb altres països, la mitjana dels joves espanyols tenen unes actituds menys favorables per a l'emprenedoria pel que es refereix a l'assumpció de riscos, a la por al fracàs, a la creativitat, al control intern, a la percepció d'oportunitats.
Però la cultura emprenedora es pot aprendre. L'estudi considera clau que es fomenti aquesta cultura, que es faciliti formació per a l'emprenedoria i que es promogui l'accés a finançament de les noves iniciatives.
En resum, un treball molt seriós que pot aportar idees clau per a un futur emprenedor.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada