dimarts, 22 de novembre del 2011

Índex d'atur a Espanya i a Catalunya

La setmana passada (el 14 de novembre) fèiem referència a l'índex d'ocupació i atur dels bibliotecaris dels Estats Units, segons un estudi publicat el maig de 2011 amb dades recollides el 2009 (http://bib-doc.blogspot.com/2011/11/index-datur-als-estats-units.html).

En aquell treball es constatava que els graduats en «Library Science» tenien un grau d'atur del 15 %, i els graduats en «Information Science» estaven en millors condicions: tenien un atur de només el 5,9 %.

I ara m’ha picat la curiositat: ¿podem disposar de dades similars referides al nostre entorn? Doncs sí, sí que podem.

L'organisme anomenat Observatorio de las Ocupaciones del Servicio Público de Empleo Estatal, que depèn del Ministerio de Trabajo e Inmigración, fa un seguiment de l'ocupació i l'atur a Espanya, i n'ofereix diferents informes des de la seva pàgina web: http://www.sepe.es/contenido/observatorio/

Per començar, algunes dades positives que provenen d'una publicació mensual:
A la p. [3] hi ha els «Grupos profesionales con mejores perspectivas laborales». Entre aquests, els «Empleados de bibliotecas y archivos», als quals es van fer el setembre de 2011, en el conjunt d'Espanya, 752 contractes. Això representa un increment mensual del 12,91 % i un increment anual del 194,90 %.

A escala provincial, els mateixos «Empleados de bibliotecas y archivos» figuren com un dels grups professionals amb millors perspectives laborals per a la província de Barcelona (p. 33). El setembre de 2011 es feren 100 contractes, un 257,14 % més que el mes anterior, i un 53,87 % més que l'any anterior.

(És de suposar que en aquest conjunt de contractes hi ha els de totes les escales i categories de treballadors que fan feina en l’entorn d’arxius i biblioteques.)

Un altre document important d’aquest Observatorio és:
Es tracta d’una base de dades actualitzada mensualment, que inclou informació sobre les persones amb alguna titulació universitària oficial que estan registrades als serveis públics d’ocupació. Les dades s’ofereixen a escala estatal.

Les darreres dades disponibles corresponen a l'agost de 2011, i no són gaire bones per a nosaltres. Els diplomats en Biblioteconomia i Documentació que consten com a aturats en aquesta font, per al conjunt d'Espanya, són 1.768. La variació anual reflecteix un increment d'aturats del 12,76 %. Els contractes signats per aquests diplomats en aquell mes foren 139. La variació anual representa un 36,53 % menys de contractes. El nombre de contractes acumulats durant 2011 havia estat de 2.474

Com a dada curiosa, l'informe inclou les ocupacions més freqüents dels 139 contractes, perquè no tots els diplomats en Biblioteconomia i Documentació signaren contractes per treballar del seu ofici. Per exemple, 4 signaren contracte com a cambrers; 3, com a actors; 6, com a personal de neteja... Però, lògicament, la majoria sí que es col·locaren en el nostre sector. Com a «Bibliotecarios, documentalistas y afines», 34; «Técnicos en galerías de arte, museos y bibliotecas», 5; «Archivistas y conservadores de museos», 3; també hi ha 11 contractes d'«Empleados administrativos sin tareas de atención al público no clasificados bajo otros epígrafes». Sumant aquestes categories del nostre àmbit, sumen 53 contractes (el 38,13 % dels 139 contractes).

Pel que fa als llicenciats en Documentació, els aturats amb aquesta titulació al conjunt d'Espanya eren de 714 a l'agost de 2011, amb un increment respecte l'any anterior del 20,61 % més d'aturats. Els contractes signats durant aquell mes foren 53, amb una variació negativa respecte l'any passat del 50,93 %.

Els contractes signats per aquests llicenciats foren: 16, de «Bibliotecarios, documentalistas y afines»; 2, de «Técnicos en galerías de arte, museos y bibliotecas»; 3, d'«Empleados administrativos sin tareas de atención al público no clasificados bajo otros epígrafes» i 2 d'«Empleados administrativos con tareas de atención al público no clasificados bajo otros epígrafes» (a part d'altres oficis més pintorescos). Aquests que hem esmentat sumen 23 contractes (el 43,4 %).

Podeu anar directament a aquestes dades des d’aquest enllaç:
https://sede.sepe.gob.es/es/portaltrabaja/resources/pdf/informacion/observatorio/titulaciones_2011_08/titulados/ciencias_sociales_y_juridicas/ESTUDIO_TITULADOS_FI_6.pdf

Una altra publicació de l'Observatorio és l’anàlisi trimestral de les dades:
En aquest cas trobem (p. 2) que a les «Actividades de bibliotecas» hi ha (al setembre de 2011) 14.983 afiliats a la Seguretat Social (amb una variació interanual de –1,19 %). Un atur registrat en aquesta ocupació de 3.757 persones (amb un increment percentual anual de 8,99 %).

Les dades que hem vist fins ara són agregades per al conjunt de l’Estat. Per trobar dades de caràcter provincial cal anar a uns informes anuals:
A la p. 56 trobem les dades de 2010 per a la província de Barcelolna de les «Actividades de bibliotecas, archivos, museos y otras actividades culturales», que no són pas bones. En aquest grup hi consta un total de 3.305 afiliats a la Seguretat Social (amb una variació anual negativa respecte de 2009 de l’1,75 %). El nombre total de contractes signats el 2010 foren 6.556 (en aquest cas hi ha una variació positiva respecte del 2009 del 12,03 %). El nombre de parats registrats en aquesta categoria eren 448 (un 23,42 % més que l’any 2009).

I en relació al conjunt de Catalunya, la Generalitat no publica res? Doncs, sí, també. L’Observatori del Treball, que depèn del Departament d’Empresa i Ocupació, publica des del seu web diferents estudis d’interès: http://www20.gencat.cat/portal/site/observatoritreball

Un d’ells és un informe trimestral:
Segons aquest informe (p. 10), l’atur registrat a Catalunya el 30 de setembre de 2011 en la branca d’activitat «Biblioteques i museus» eren 635 persones, amb una variació interanual positiva de 38 persones (un 6,37 % d’augment).

Per acabar, unes consideracions finals.

Al llarg d'aquesta entrada ens hem fixat en els epígrafs de les fonts relacionats amb biblioteques i arxius; però cal tenir en compte que molts dels nostres professionals segur que fan feina en altres categories. Per exemple, en «Programación, consultoría y otras actividades relacionadas con la informática» o bé en un poc clar «Servicios de información» i potser també en «Otras actividades profesionales, científicas y técnicas».

La primera impressió de la conjuntura actual, però, no és molt galdosa. Hi ha unes taxes d’atur creixent, malgrat la primera dada optimista amb què hem començat aquesta entrada. D’altra banda, les dades que reproduïm tenen un valor molt relatiu. Potser seria interessant fer un seguiment al llarg del temps. Qui sap si el Col·legi podria anar fent aquesta tasca, i oferir unes dades que permetessin veure l'evolució de la salut laboral del sector?

En una altra professió, la dels periodistes, l'Asociación de la Prensa de Madrid publica, des de 2004, un Informe anual de la profesión periodística, que no comento perquè no he vist directament. Però aquí veureu un resum del contingut de l'edició d'enguany, presentada fa pocs dies: http://www.apmadrid.es/noticias-destacados/1-con-foto/urbaneja-vamos-a-menos-lo-unico-que-aumenta-es-el-numero-de-parados-y-de-licenciados?Itemid=.

Confiem que la recuperació econòmica no trigui a arribar.

2 comentaris :

  1. Hola Amadeu:
    Molt interessants les dades que comentes, malgrat això ja sabem quamagen part de la realitat.
    Per exemple que una persona amb un contracte de 3 hores i mitja al dia i 550€ consta com a ocupada, malgrat la precarietat de la feina.
    Fora bo analitzar les xifres del tipus d'ocupació que tenim els professionals en aquest àmbit, és només és clar, una suggerència, m'ha semblat molt interessant el contingut.
    A tall d'aportació sobre el que he dit enganxo aquí aquesta notícia que aparegué a la versió digital ARA

    http://www.ara.cat/economia/professions-mes-atur_0_587941352.html

    Es tracta d'un estudi del wall street journal que analitza les 11 professions amb més atur dels EUA i efectivament la nostra té un 15% d'atur, però en el context americà, resulta que és la 4a amb més atur, per damunt d'especialitats com literatura comparada o psicopedagogia, mala notícia.
    Felicitats pel bloc continguts molt interessants i molt ben treballats.

    ResponElimina
  2. Hola Marcel,

    Gràcies pels comentaris: efectivament, les dades que recullo no fan referència a la qualitat dels contractes (nivell de salari, durada...). Potser el Col·legi (com a entitat oficial que és) podria fer un seguiment amb més profunditat.

    Sobre la notícia que va sortir al diari Ara, ja la vaig comentar en el seu moment: http://bib-doc.blogspot.com/2011/11/index-datur-als-estats-units.html

    Veuràs en aquesta entrada que els que tenen el 15 % d’atur són els que tenen el títol de «Library Science»; però hi ha uns altres professionals del nostre sector que tenen el títol d'«Information Science» amb només un 5,9 % d’atur. Com dius tu, són dades referides als Estats Units, i del 2009.

    Fins una altra!

    ResponElimina