divendres, 18 de novembre del 2011

L’emprenedoria no té gaire èxit?

Tot i que l’emprenedoria (el fet de crear una empresa pròpia) és una aposta de futur, que pot resultar molt engrescadora, en tant que ens permet fer realitat les nostres idees, tenim indicis que en la realitat no té massa èxit. Potser és la por a caure, el no saber per on començar...

Fa uns dies parlava de la formació complementària que tot professional hauria de voler tenir; de la necessitat de la formació permanent. Un dels recursos esmentats, dels més evidents, són els cursos del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya.

Doncs bé, un dels cursos que s’havien programat per aquest últim trimestre de l’any era justament d'emprenedoria: «Tens una idea? Munta el teu negoci» (http://www.cobdc.org/cursos/2011/curs4911.html). Amb un total de 12 hores lectives es volia demostrar que muntar un negoci és una cosa relativament fàcil tot i que no es tinguin coneixements empresarials ni econòmics.

Per sopresa i decepció nostra, el curs es va haver de cancel·lar per manca d’inscripcions. La veritat és que és una llàstima, no?

Per buscar alguna explicació a aquesta mala notícia, vull recordar una dada que publicava un estudi sobre emprenedoria a Espanya que vaig comentar la setmana passada (http://bib-doc.blogspot.com/2011/11/estudi-sobre-lemprenedoria-espanya.html). Segons aquest informe, només el 5,1 % dels espanyols tenen ganes de ser emprenedors. Si donem per bona aquesta xifra, no resulta tan estrany que el curs del Col·legi s’hagi hagut de cancel·lar. Dels aproximadament 3.000 col·legiats que som, un 5 % serien uns 150. D’aquests 150, una bona part (potser la meitat?) som funcionaris, i molts d'ells no es plantegen deixar els privilegis laborals d'aquesta condició. Molts d'altres deuen tenir també una feina fixa; d’altres potser viuen fora de Barcelona (el curs era presencial)...

Acabarem aquesta entrada amb un punt d'optimisme (no perdem mai el somriure!). Fa pocs dies es va publicar al diari Ara una notícia relacionada amb el mateix tema:
Com sempre, ens agrada anar a la font de la notícia, si està disponible, com és el cas –malgrat que el diari no la facilita, i mira que en seria de fàcil, incloure un simple enllaç–. Per raó d'espai disponible i de la seva mateixa funció, un diari no pot esplaiar-se en tots els detalls que fan referència a un fet concret.

En aquest cas la notícia fa referència a un acord de Govern de la Generalitat del 8 de novembre. Aquí tenim la font oficial: http://www.gencat.cat/acordsdegovern/20111108/20111108_AG.pdf. N'extrec les idees principals:

«El Govern ha aprovat avui [8 de novembre de 2011] un conjunt de mesures per donar impuls a la formació en valors emprenedors. Les mesures afectaran totes les etapes educatives, tant obligatòries com postobligatòries. Sota el nom “Catalunya, escola d’emprenedors”, el Govern aposta per fomentar l’esperit emprenedor entre l’alumnat. Així, les mesures defineixen les competències emprenedores i fixen els corresponents objectius en les diferents etapes educatives –infantil i primària, secundària, formació professional i batxillerat– i també en l’escola rural. Aquestes competències són els coneixements, habilitats i actituds que conformen la capacitat per convertir les idees en accions. Comprenen iniciativa, innovació, assumpció de risc, planificació, organització per objectius, treball en equip, construcció de xarxes de suport i creativitat.»

«Pel que fa a l’etapa de secundària, s’inclourà una nova matèria optativa a 4t d’ESO, “Orientació professional i iniciativa emprenedora”. A banda, l’alumnat ha de desenvolupar la perseverança, la creativitat i la confiança en ells mateixos, que descobreixin les habilitats i els interessos personals i els riscos d’abandonar els estudis i que comprenguin la relació entre economia i empresa i el funcionament del mercat global.»

«En el cas de l’FP, a més, es posarà en marxa un projecte pilot d’emprenedoria: “L’empresa a prop”. Amb aquest programa es volen aconseguir, entre d’altres, la creació d’una xarxa d’emprenedoria d’FP i impulsa a la creació de noves empreses per part de l’alumnat d’FP.»

Catalunya té tradició de ser un país amb força gent emprenedora. No deixem que la inèrcia ens guanyi... Siguem emprenedors!

6 comentaris :

  1. Jo vaig ser una de les persones que s'havia inscrit... ja ho vaig dir també que era una llàstima! em va saber greu perquè una oportunitat com aquesta, que es tracti l'emprenedoria en la nostra professió, no es gens comú.
    Ara bé, no tirem la tovallola, hi ha força recursos que poden ajudar-nos a desenvolupar totes les idees que ens van pel cap, d'una manera més autodidàctica i autoformativa. Encara que, m'hagués agradat moltíssim assistir-hi...

    ResponElimina
  2. A mi em va passar el mateix amb un curs de MARC 21. Estic a l'atur i necessito formar-me, i la catalogació és primordial en aquesta feina, com molt bé sabeu. Era on line, per tant el component "desplaçament" no crec que hi influís. Sóc de fora i no tindria cap mena de problema en assistir-hi, si interessa es pot fer. Espero que tornin a fer-ne més en breu, perquè els altres que he vist d'organismes espanyols resulten bastant més cars...

    Anna

    ResponElimina
  3. Trobo que els cursos del col.legi són un pèl cars, comparats amb d'altres organismes també del nostre àmbit i per aquest motiu jo crec que molta gent no els fa. Llavors optes per ser autodidacta.

    ResponElimina
  4. Jo ara mateix estic visquent a Madrid i estic fent un curs molt similar en "Fundación Mujeres" i la veritat és que val molt la pena poder comptar amb aquest tipus de formació a la nostra professió però clar hi he pogut asistir perque es gratuït ja que la meva situació no em permitia poder pagar-me un curs com aquest... el que està clar és que la sortida autodidacta i l'autoformació és una molt bona opció jo consutlo habitualment aquestes web que són molt completes en quant a la creació d'empreses i l'emprenedoria:
    http://www.emprendedores.es
    http://www.emprendedoresdigitales.es

    FELICITATS AMADEU PER AQUEST BLOG! El vaig possar com un exemple a seguir en el curs que vaig fer al COBDC :)

    ResponElimina
  5. Crec que en el nostre sector hi ha poca empreneduria, els pocs que hi han són perquè NO s'han dedicat a tasques estrictament de bibliotecari, són més documentalistes, consultors TIC, etc.
    A la carrera no incentiven aquest perfil, perquè tampoc es treballa molt altres perfils.
    També hi ha molta falta de coneixement sobre com fer-se freelance i por a que surti malament. Com es soluciona? crec que tenint ganes de fer-ho surti com surti, arriscar-se i si surt malament doncs res a tornar a buscar feina.

    ResponElimina
  6. Gràcies pels comentaris, Patricia!

    Em guardo els enllaços que apuntes i potser un dia els dedico una entradeta.

    Que al nostre sector hi ha poca emprenedoria, em sembla un fet ben cert. A veure si la jornada que farem el proper dijous a la Facultat anima algú! http://www.ub.edu/biblio/aula-jordi-rubio-i-balaguer/24.11.2011-primer-seminari-de-laula-jordi-rubio-i-balaguer-curs-2011-2012.html.

    Des d'aquí faig una crida a gent que hagi tingut alguna experiència emprenedora, perquè comparteixi les seves vivències a través d'aquestes pantalles.

    Potser la crisi econòmica farà que es desvetllin les inquietuds emprenedores mig somortes d'algunes persones. Al grau s'oferirà, a quart curs, una assignatura optativa titulada «Organització d'empreses de serveis documentals»: http://www.ub.edu/grad/plae/AccesInformePD?curs=2011&codiGiga=364222&idioma=CAT&recurs=publicacio

    Fins aviat!

    ResponElimina