dimarts, 8 de novembre del 2011

Relacions amb el món editorial


Des de sempre els bibliotecaris hem trobat feina en les editorials. Tant a les especialitzades en obres enciclopèdiques, on han de manejar un volum d'informació molt elevat que ha d'estar ben organitzat, com en d'altres dedicades a llibres de coneixements o de ficció: en totes cal un professional que ajudi en la gestió de drets d'autor, en la cerca d'imatges, en la documentació bibliogràfica, etc.

Sense anar més lluny, a la darrera tramesa d’ofertes de feina del SIOF, de divendres passat, hi ha dos anuncis que provenen del món de l'edició:

«Grupo SM desea incorporar a su plantilla para la sede de Barcelona un editor de literatura infantil y juvenil.»

Les funcions potser s'escapen una mica de les típiques en què un bibliotecari sol intervenir: «Coordinación del proceso editorial de los libros asignados; edición de textos; gestión de textos, traducción, corrección externa e ilustración; seguimiento de la oferta anglosajona de narrativa infantil y juvenil...» Però sens dubte un bibliotecari pot portar-ho a terme si hi té una certa experiència.

En els requisits no es demana concretament un titulat nostre; però tampoc no es descarta: «Estudios superiores, preferiblemente en Filología Catalana o Inglesa o en Traducción e Interpretación...»

L'altre anunci prové d'una editorial especialitzada en arquitectura i disseny, fundada a Barcelona el 1997: Loft Publications. Busquen un editor gràfic. Les seves funcions: «Documentación, búsqueda, selección, negociación y contratación de imágenes para ilustrar el próximo programa de novedades editoriales.» En aquest cas l'oferta ens ha arribat directament a la Facultat per part de l'empresa (on ja hi treballa una titulada nostra).

En relació al món de l'edició, fa pocs dies s'ha donat a conèixer un estudi que considero de molt d'interès:

El tema de l'informe queda prou clar pel títotl i el subtítol: el llibre electrònic. S'aborda des del punt de vista empresarial, però també es fan algunes referències a aspectes tecnològics. Una frase del començament sintetitza molt bé les conclusions: «L’edició en digital porta implícit un canvi en la manera de pensar el negoci.»

Com qualsevol persona intel·lectualment activa, els bibliotecaris estem encuriosits per l'evolució d'aquest fenomen. Però per la nostra professió en particular hi estem especialment interessats.

Si treballem en una biblioteca, hem de veure com ho hem de fer per incorporar aquest nou producte –que ha vingut a quedar-se– entre els altres. D'altra banda, des d'un punt de vista laboral, hem de considerar el fenomen del llibre digital com una possibilitat de noves oportunitats de feina.

La implicació és clara. En el llibre electrònic hi intervé un component alt de tecnologia d'informació i comunicació, àmbit en què nosaltres som competents. En relació a això, a l'informe es diu (p. 10):

«Els nous processos de treball, que permetran a l’hora produir i promocionar un llibre en paper i en format digital, impliquen l’adquisició de noves habilitats per part dels equips editorials per afrontar el repte digital; habilitats en formats digitals, l’aprenentatge en SEO (Search Engine Optimization, posicionament en buscadors), l’ús de les xarxes socials, el desenvolupament de la web 2.0 o web social, la interpretació d’estadístiques de consums i/o vendes en xarxa, l’ús del màrqueting en línia, entre moltes d’altres.»

Alguns apartats de l'informe que m'han agafat ganes de llegir:

1.2  Tendències en dispositius de lectura de llibres digitals
2.4  Formats de digitalització
2.6  Gestió de les metadades del llibre digital
2.7  Metadades específiques per als llibres digitals
3.9  Creació de comunitats
3.11  Continguts per a mòbils
3.12  Venda a biblioteques
3.13  Models de negoci en continguts educatius
3.14  Model de continguts en núvol
4.1  Llibres enriquits
4.2  Copia, lectura en núvol amb enfocament social
4.3  Publicitat en els llibres digitals
4.4  El préstec de llibres digitals per fomentar la compra
4.5  Tendències en l’àmbit educatiu
5  Conclusions: full de ruta de l’edició digital

Faríem bé, si tenim algun interès pel món editorial, d'introduir-nos en els coneixements del llibre digital. Aquest informe pot ser un molt bon punt de partida.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada