dimarts, 8 de novembre de 2011

Relacions amb el món editorial


Des de sempre els bibliotecaris hem trobat feina en les editorials. Tant a les especialitzades en obres enciclopèdiques, on han de manejar un volum d'informació molt elevat que ha d'estar ben organitzat, com en d'altres dedicades a llibres de coneixements o de ficció: en totes cal un professional que ajudi en la gestió de drets d'autor, en la cerca d'imatges, en la documentació bibliogràfica, etc.

Sense anar més lluny, a la darrera tramesa d’ofertes de feina del SIOF, de divendres passat, hi ha dos anuncis que provenen del món de l'edició:

«Grupo SM desea incorporar a su plantilla para la sede de Barcelona un editor de literatura infantil y juvenil.»

Les funcions potser s'escapen una mica de les típiques en què un bibliotecari sol intervenir: «Coordinación del proceso editorial de los libros asignados; edición de textos; gestión de textos, traducción, corrección externa e ilustración; seguimiento de la oferta anglosajona de narrativa infantil y juvenil...» Però sens dubte un bibliotecari pot portar-ho a terme si hi té una certa experiència.

En els requisits no es demana concretament un titulat nostre; però tampoc no es descarta: «Estudios superiores, preferiblemente en Filología Catalana o Inglesa o en Traducción e Interpretación...»

L'altre anunci prové d'una editorial especialitzada en arquitectura i disseny, fundada a Barcelona el 1997: Loft Publications. Busquen un editor gràfic. Les seves funcions: «Documentación, búsqueda, selección, negociación y contratación de imágenes para ilustrar el próximo programa de novedades editoriales.» En aquest cas l'oferta ens ha arribat directament a la Facultat per part de l'empresa (on ja hi treballa una titulada nostra).

En relació al món de l'edició, fa pocs dies s'ha donat a conèixer un estudi que considero de molt d'interès: