dilluns, 3 d’octubre del 2011

Ofertes de feina a l’estranger

Si les perspectives laborals a casa nostra no pinten massa bé, crec que hem de considerar la possibilitat de passar una temporada a l’estranger. Una experiència fora de casa és profitosa tant si hi ha crisi com si no, però si les circumstàncies locals no són les més favorables, doncs potser amb més motiu hem de pensar a adquirir experiència a l'estranger, on hi hagi feina.

En aquest bloc ja hem tractat algunes vegades d’aquest tema: http://bib-doc.blogspot.com/search/label/treballar%20a%20l%27estranger. Divendres passat (el 30 de setembre) el programa Banda ampla de TV3 va ser dedicat a aquesta temàtica: «Marxar fora a treballar». Si el voleu veure, heu d'anar aquí: http://www.tv3.cat/videos/3714432/Marxar.

Torno a treure el tema perquè en pocs dies han aparegut en diversos mitjans (bàsicament jo n’he tingut coneixement per la llista Iwetel) unes quantes ofertes laborals per treballar en organismes internacionals o empreses ubicades a l’exterior.

• Un organisme de la Unió Europea ubicat a Parma (Itàlia), l’European Food Safety Authority (EFSA), busca un «Document Management Officer». S’ofereix un contracte per a cinc anys amb un salari que, segons l’experiència del candidat, pot anar entre 2.755 i més de 5.000 euros anuals. El termini per fer les sol·licituds acaba el 24 d’octubre.
http://www.efsa.europa.eu/en/vacancies/vacancy/efsaf42011008.pdf

• Una empresa alemanya, molt important en el camp de l’allotjament de llocs web, United Internet, té diverses ofertes vigents de treball. La majoria són per a informàtics; però també hi ha el perfil de gestió de webs, etc.:
http://www.united-internet.de/JobsCurrentPositions?__language=en_EN

• Actualment hi ha obert el termini per presentar-se a oposicions per ser funcionari de la Unió Europea en dos perfils del nostre interès: en arxivística i en tecnologies de la informació. El termini per presentar les sol·licituds acaba el 18 d’octubre:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2011:271A:0001:0012:ES:PDF

• La Dublin City University (DCU) busca un bibliotecari com a responsable dels sistemes de la biblioteca. Es tracta d’un lloc de mitja jornada i de durada limitada. El termini per fer arribar les sol·licituds acaba el 6 d’octubre. El salari, entre 40.000 i 50.000 euros:
http://www.library.ie/2011/09/23/vacancies-%E2%80%93-temporary-assistant-librarian-i-dcu-library/

• Finalment, la biblioteca del Banc Central Europeu, amb seu a Frankfurt, ha de cobrir una baixa laboral, amb una previsió només de tres mesos. En aquest cas cal contactar directmanet amb Dorothea Scherzer: dorothea.scherzer@ecb.europa.eu.

Com es pot veure, les ofertes existeixen... També és veritat que la competència per aconseguir els llocs deu ser alta, i que cal tenir les condicions adequades per optar-hi. Però si estem decidits, i ens llevem d’hora (ben d’hora) em sembla que res no ens podrà aturar...

2 comentaris :

  1. Gràcies per tot el que publiques, aquest bloc desprèn optimisme i jo ho agraeixo, però faré una molt mini mini crítica a la facultat o facultats en general (no sé com estan les altres) jo parlo de Biblioteconomia que malgrat tot estic contenta d'haver-la fet perquè estic treballant. El que deia, potser ens ho hauríem de fer mirar això dels convenis de cooperació! Estan molt bé, però que tal si fossin contractes? O Hi hagués un conveni en el qual es demanés un becari i un contracte per a diplomats, llicenciats o graduats. Potser, es podria dignificar una mica més la carrera, ¿no? O hi ha interessos econòmics? Quan dic Biblioteconomia també es pot aplicar altres carreres.

    Repeteixo: Gràcies pel bloc!

    LN

    ResponElimina
  2. Amics, us agraeixo molt les vostres paraules!

    Sobre el tema dels convenis de cooperació educativa (que permeten tenir becaris a les empreses) s'han dit moltes coses: no crec que pugui dir res de nou...

    En principi és un sistema bo perquè els estudiants adquireixen pràctica directa en empreses abans d'incorporar-se al mercat de treball, i perquè així les empreses on fan la beca els coneixen perfectament i els poden acabar contractant (què millor que poder observar com treballa un candidat durant un període llarg de temps, sense cap compromís de quedar-se'l!)

    Però, com tot, es poden donar males pràctiques que justificarien una crítica:

    -Quan la feina que es fa fer al becari no té cap relació amb el seu futur perfil professional, o és absolutament rutinària i monòtona: llavors és difícil que aprengui res!

    -La situació inversa: quan es demana al becari un nivell de responsabilitat i una presa de decisions per a les quals no està capacitat ni remunerat.

    -Quan l'empresa substitueix de manera conscient el que hauria de ser un lloc de treball per tres o quatre becaris que li surten per un cost molt baix.

    -Quan l'empresa ignora que existeix un professional qualificat per gestionar la informació i la documentació, i delega aquesta funció en un estudiant.

    Com a mesura de control sobre l'assumpte, disposem de les memòries que els estudiants han d'elaborar una vegada acaben la seva prestació. Un estudiant responsable ha d'informar de qualsevol situació irregular amb què s'hagi pogut trobar. I la Facultat ha de reaccionar per tal de corregir el defecte que sigui de cara al futur.

    Jo no conec directament la gestió d'aquest tema a la Facultat, així que no puc donar molts detalls. Però conec alguns casos de convenis que s'han interromput a mig fer perquè l'alumne ha denunciat l'incompliment d'allò que estava pactat. (També conec el cas d'algun conveni aturat per l'empresa, a causa de la incompetència manifesta d'algun estudiant...).

    Penso que la privilegiada situació de la Facultat en un entorn tan potent industrialment com Barcelona i la seva rodalia, que fa que tinguem la sort de tenir ofertes de convenis a dojo, l'hem d'explotar més. (No podríem parlar així si estiguéssim ubicats a Lleó, Salamanca o Múrcia, per exemple.)

    També crec que la relació que tenim amb moltes empreses ens ha d'esperonar per entrar-hi més en contacte i donar a conèixer la figura del bibliotecari com a professional imprescindible en una organització mitjana o gran.

    Seguirem informant...

    ResponElimina