dijous, 27 d’octubre del 2011

Convergència entre biblioteques, arxius i museus

Avui una entrada breu, en la línia de la «delimitació de la nostra professió», al costat o enfront de l'arxivística. Aquest és un tema que fa molt de temps que genera bibliografia especialitzada, i de moment no s'atura.

El darrer número de l'IFLA journal (vol. 37, no. 3, Oct. 2011) conté una part monogràfica amb diversos treballs que tracten dels punts de contacte entre els tres tipus d'infraestructures i de professions (bibliotecaris, arxivers i museòlegs). Inclou una selecció dels treballs presentats a un congrés que tingué lloc al febrer a l'Índia: International Conference on the Convergence of Libraries, Archives and Museums, ICLAM 2011.

El web del congrés és aquest: http://www.nift.ac.in/ICLAM_2011/index.htm. Hi podem veure el programa amb els títols de les (aproximadament) 130 comunicacions que s'hi presentaren. Malauradament, no hi ha accés als textos complets.

A la revista de l'IFLA només podem llegir cinc dels treballs presentats que, com és d'esperar, posen de relleu els aspectes comuns o en relació entre els tres camps de treball. Un dels aspectes en què les tres especialitats coincideixen és en la necessitat de preservar els materials. Un altre, en els esforços necessaris per cooperar entre els tres per tal d'oferir un millor servei al públic.

Des del campus de la UB (i des de casa, si teniu l'ordinador preparat per accedir a Internet via proxy de la biblioteca) podreu llegir la revista: http://ifl.sagepub.com/content/37/3.toc?etoc.


2 comentaris :

  1. Hola,

    Certament, l'entorn digital està desbuixant les fronteres entre biblioteques, arxius i museus, separats bàsicament pel tipus del suport. Quan el suport és digital...... per què continuem mantenint les diferències?.

    Les autocites són lletges i demano disculpes, però no em puc resistir:

    Vives-Gràcia, J., Álvarez-García, J., & Portús-Vinyeta, M.D. Del zoo victoriano al ecosistema electrónico: la digitalización del patrimonio en una sociedad digital, 2010. In Revista de patrimonio cultural de España. Instituto del Patrimonio Cultural de España. pp.129-145. (Published) [Journal Article (Print/Paginated)]

    http://eprints.rclis.org/handle/10760/15209#.TrM2KXI9WuI

    ResponElimina
  2. Hola Josep,

    Certament, la frontera entre els perfils professionals d’arxiver, gestor documental, bibliotecari, documentalista... i altres denominacions és feble en alguns casos. Algú podria discutir que hi hagi frontera realment...

    És un tema que va més enllà de l’epistemologia, en tant que hi ha centres de formació, organitzacions, canals de comunicació i càrrecs... que no deixen de ser centres de poder.

    Potser m'agradaria abordar un dia aquest tema al bloc; però vull mesurar molt bé les paraules per ser clar i educat alhora.

    Fins aviat!

    ResponElimina