A mitjan juliol es va fer pública a la web de la Facultat, com cada any, la llista dels alumnes admesos al grau d'Informació i Documentació del curs que ve. És una primera llista, formada pels alumnes que havien sol·licitat cursar aquest grau en primera opció en el procés de preinscripció de juny.
A tall d'anècdota, ens agrada comptabilitzar quants nois i quantes noies formen aquesta llista, igual com vam fer l'any passat en una altra entrada d'aquest bloc.
El resultat és aquest:
65,9 % de noies
34,1 % de nois
Respecte de les xifres de l'any passat, s'observa un lleuger increment
del gènere femení, però els valors no arriben ni molt menys a fa dos
anys. Vegem-ho amb una gràfica:
Segons un informe oficial publicat per la Generalitat que cito més avall, enguany hi ha hagut un petit decreixement del nombre total d'alumnes que desitgen entrar a la universitat: un 4,76 % menys que el 2011. Concretament, 48.240 estudiants van fer la preinscripció a la convocatòria de juny de 2012 (l'any anterior havien estat 50.650).
Entre aquests, tan sols 58 persones varen ser assignades a la subàrea de «Documentació», que suposem (tot i que no és explícit en aquest informe ni a la resta del web del Departament) que està composta únicament pel grau d'Informació i Documentació. A més, cal tenir present que les xifres que estem donant no inclouen la UOC (Universitat Oberta de Catalunya) per tal com es tracta d'un centre privat. En aquest cas nostre és important aquest fet, perquè la UOC ofereix també el grau d'Informació i Documentació.
Per cursar el grau a la UOC no cal seguir el procés de preinscripció habitual. Al seu web no he sabut trobar el nombre de matriculats per ensenyament.
La subàrea de «Documentació», amb aquests 58 estudiants assignats, és la subàrea que ha tingut menys nombre d'estudiants assignats. La segueixen «Materials», amb 100 estudiants assignats, «Eng. biomèdica», amb 125, i «Nàutica», amb 179.
Entre d'altres subàrees pròximes a la nostra, i ens temem que amb un futur laboral no pas gaire bo, podem esmentar: «Periodisme», amb 489 estudiants assignats, i «Comunicació», amb 1.544 estudiants. El total de subàrees és de 48. I el total de graus, 193 (molts d'ells, impartits per diverses universitats). Cal tenir en compte, però, que la designació dels graus no és homogeneitzada, de manera que es troben graus amb noms diferents, però continguts –suposem– semblants: «Llengua i literatura espanyoles» (UAB) i «Llengua i literatura hispàniques» (URV); «Educació Infantil» (UAB) i «Mestre d'Educació Infantil» (UB), entre bastants d'altres...
A aquells 58 estudiants assignats en la convocatòria de juny caldrà sumar-hi els que vinguin reassignats d'altres opcions –perquè hagin canviat d'opinió– i els que passin la selectivat al setembre, a més dels que accedeixen a la universitat per la via dels més grans de 25 anys, i altres modalitats d'accés.
No ens enganyem: som pocs i anem a menys. Haurem de fer alguna cosa per modificar el curs dels esdeveniments.
L'estudi a què em referia més amunt és aquest:
Preinscripció universitària [en línia]: juny 2012: situació del procés de preinscripció universitària a juliol de 2012. [Barcelona]: Generalitat de Catalunya, Secretaria d'Universitats i Recerca, 13 de juliol de 2012. 32 p. <http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/docs/2012/07/13/12/14/6624752e-67c3-40b6-b393-ed3a0adc1848.pdf>. [Consulta: 1 agost 2012].
Una nota de premsa, amb les dades més significatives, la trobareu en aquest enllaç.
dijous, 2 d’agost del 2012
L'alumnat del grau del curs que ve, més femení
Etiquetes de comentaris:
Facultat de Biblioteconomia i Documentació
,
gènere
,
grau d'Informació i Documentació
,
UOC
Subscriure's a:
Comentaris del missatge
(
Atom
)
"No ens enganyem: som pocs i anem a menys."
ResponEliminaHaurien de fer una sèrie a la tele! Tipu Hospital central o Periodistas però amb bibliotecaris.
I que capítol fos un cas diferent que es resolés amb l'ajuda de bibliotecaris-documentalistes, pq veiessin que no només posem llibres als prestatges.
Molaria, no? :P
Parles tu amb TV3 i els hi dius?
Bibliotecaris amunt!
:)
Bona idea, Eli!
EliminaSi estigués en la nostra mà, crec que ho faríem! I segurament que per als guions trobaríem ajuda en els professionals. Jo crec que en el nostre àmbit deu passar sovint allò de "la realitat supera la ficció"!
Fins aviat,