dimarts, 6 de novembre de 2012

Candidats bibliotecaris

Les pròximes eleccions per al Parlament de Catalunya, del 25 de novembre de 2012, no són unes eleccions com unes altres. Totes les eleccions són importants, naturalment, però de vegades n’hi ha que es fan «perquè toca», no desperten gaire emoció, bé perquè els resultats ja es preveuen a l’avançada, bé perquè no s’albiren gaires sorpreses.


No és el cas de la pròxima convocatòria. Tot i que els sondeigs vaticinen una àmplia victòria de Convergència i Unió, hi ha un fet que és present als comentaris dels cafès o a les tertúles dels mitjans de comunicació: el desig de convocar un referèndum o una consulta sobre l’autodeterminació de Catalunya, que podria desembocar un dia en la constitució de Catalunya com un nou estat d’Europa.

Hi haurà gent que ho veurà clar i d’altres que no tant; hi haurà gent a favor i gent en contra... En aquest bloc no solem parlar de política i tampoc no ho farem ara. Aquesta introducció només serveix per situar el que volem presentar, un cas més de visibilitat de la professió en un escenari social.

Per ocupar els 135 escons del Parlament de Catalunya es presenten 2.401 candidats, agrupats en 62 llistes distribuïdes en les quatre circumscripcions electorals, que corresponen a les quatre províncies. Com és de suposar, entre tanta gent hi deu haver, molt probablement, algun bibliotecari... Nosaltres n’hem detectat diversos; però segurament que se’ns en deu haver escapat algun altre. Demanem disculpes a l’avançada i ens comprometem a actualitzar aquesta notícia si tenim coneixement d’altres col·legues que formin part d’alguna candidatura.

No pretenem pas amb aquesta investigació decantar el vot dels nostres lectors! Més aviat presentem aquestes dades com a pura anècdota, com a senyal de la normalitat amb què els bibliotecaris participem de la vida democràtica de la nostra societat, un dels valors que més defensem, tal com proclamen els dos primers articles del nostre codi deontològic:

«Art.1 La pràctica professional dels bibliotecaris-documentalistes es basa en el respecte de la llibertat intel·lectual i en la defensa del dret d'expressió de qualsevol opinió en el marc de convivència democràtica i de respecte als drets humans.»
«Art.2 Els bibliotecaris-documentalistes no faran cap mena de discriminació per raó d'origen, edat, idees, sexe, conviccions religioses, polítiques o qualsevulla altra diferència.»
Vegeu la resta del codi en aquest enllaç: http://www.cobdc.org/collegi/codi_deontologic.html

Tot seguit esmentem els candidats que hem detectat, per odre alfabètic del primer cognom, com tenim per costum:
 • Merche Cervera Alfaro, núm. 37 del partit Pirates de Catalunya per la circumscripció de Barcelona. Actualment està acabant la diplomatura a la Facultat.
 • Anna Cornet Casals, núm. 34 del mateix partit i circumscripció. Treballa al departament de documentació d’El Periódico.
 • Lourdes Esteve i Arnau, núm. 9 pel Partit dels Socialistes de Catalunya a la demarcació de Lleida. És la directora de la Biblioteca Comarcal Sant Agustí de la Seu d'Urgell. 
 • Amèlia Foraster Serra, núm. 29 del Partit Animalista contra el Maltractament Animal per Barcelona. Responsable dels ensenyaments del nostre àmbit a la Universitat de Vic.
 • Enric Pineda Traïd, núm. 2 del partit Pirates de Catalunya per la circumscripció de Girona. Diplomat per la Facultat el 1999, actualment és responsable de Desenvolupament Tecnològic a la Fundació Josep Laporte.  
 • Elisenda Sala i Ponsa, núm. 30 de Solidaritat Catalana per la Independència. Diplomada per la UB, no s'ha dedicat professionalment al nostre àmbit.
 • Núria Segú Ferré, núm. 2 pel Partit dels Socialistes de Catalunya per la circumscripció de Tarragona. És la candidata amb un perfil més «polític»: és regidora de l’Ajuntament de Valls des de 1995, fou delegada de la Generalitat a la província de Tarragona (el 2006) i és diputada al Parlament de Catalunya des de 1999 (en les tres darreres legislatures).

Molta sort a tots!

3 comentaris :

 1. Grans candidates, sense cap mena de dubte! Tot i això he de fer una esmena. Jo sóc bibliotecari (i orgullós de ser-ho), i em presento com a n. 2 per Pirates de Catalunya a Girona.

  Apa, ja ho he dit. Coses de l'ego, ja se sap...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Enric, content de llegir-te per aquí!

   Disculpa que no hagis sortit en la "primera edició" de la llista. Ara ja la tenim actualitzada.

   He tafanejat el lloc on treballes, i dóna gust veure quants col·legues que hi fan feina!

   Enhorabona a la Fundació Josep Laporte!

   Elimina
 2. Podeu trobar més informació sobre Pirates de Cataluna a http://pirata.cat

  Salut i rom!

  ResponElimina