dimecres, 23 d’agost del 2023

Presència catalana al congrés de l’IFLA de 2023


Des de sempre hi ha hagut una certa presència de bibliotecaris catalans al congrés internacional més important del nostre sector, el de l’IFLA, que aquest any s’ha celebrat a Rotterdam (Països Baixos) entre el 19 i el 25 d’agost de 2023. És l’edició 88 d’aquest congrés.

Enguany hi han pres la paraula, segons veiem al programa d’actes, dos representants de Catalunya:

Ferran Burguillos, gerent del Consorci de Biblioteques de Barcelona, que hi anava com a representant de la Biblioteca Gabriel García Márquez.

Ester Omella, de la Gerència de Serveis Bibliotecaris de la Diputació de Barcelona, que va presentar l’ajuda per a la implementació del nou Manifest de la biblioteca pública de l’IFLA-Unesco.

També la Núria Altarriba, de la Biblioteca de Catalunya, hi va presentar un pòster sobre la col·lecció de llibres electrònics de la Biblioteca.

A més, hi van assistir, segons veiem en algunes fonts: Francesc Xavier González, president de Fesabid i del Col·legi Oficial dels Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya; Carme Galve, vicepresidenta del Col·legi; Glòria Pérez Salmeron, antiga presidenta de l’IFLA; Neus Castellano, directora de la Biblioteca Gabriel García Márquez; Sergi Montes, director de la biblioteca, arxiu i TIC de l'Ateneu Barcelonès; Santi Romero, antic cap de la Unitat d'Arquitectura Bibliotecària de la Diputació de Barcelona, i David Ramírez-Ordóñez, estudiant de doctorat de la UOC. I també Alicia Sellés, valenciana, expresidenta de Fesabid.

Com és prou sabut, en l’edició d’enguany, la Biblioteca Gabriel García Márquez, de Barcelona, dirigida per Neus Castellano, ha guanyat el guardó a la millor biblioteca pública de nova construcció, que s’ha atorgat per vuitena vegada. És remarcable l’edifici, projectat per Suma Arquitectura i inaugurat el 28 de maig de 2022, però també és destacable el servei que la biblioteca presta al districte de Sant Martí de Provençals de Barcelona. Aquesta és la nota de premsa de l’empresa Systematic que patrocina aquest premi, dotat amb 5.000 dòlars.

Les biblioteques candidates s’avaluen a partir de sis criteris: qualitat arquitectònica, interacció amb l'entorn i la cultura local, flexibilitat, sostenibilitat, espais destinats a l'aprenentatge, i digitalització.

D’altra banda, també cal mencionar un altre «petit èxit» internacional de les biblioteques catalanes: la Unesco ha adoptat els materials que la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona han desenvolupat per ajudar a la implementació del nou Manifest de la biblioteca pública de l’IFLA-Unesco, publicat el 2022.

Enhorabona a tots!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada