dijous, 25 de juliol del 2013

Premis per a recerques bibliogràfiques i terminològiques

Any rere any, l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), organisme oficial que promou i desenvolupa la recerca en els diferents àmbits de la ciència i de la tecnologia, però principalment en la de tots els elements de la cultura catalana, convoca un grapat de premis per a treballs de recerca de nivell universitari.



N'hi ha prop de 40, dedicats a totes les branques del saber. Entre tots ells, en vull destacar dos que podrien ser guanyats per bibliotecaris –o per estudiants avançats del grau–.

El primer porta el nom d'un antic professor de l'Escola Superior de Bibliotecàries, avi de l'actual professora Adela d'Alòs-Moner: Borsa d’estudi Ramon d’Alòs-Moner. Serà concedit al millor projecte per elaborar un treball bibliogràfic de tema català (d’un autor, d’un període, d’un territori, d’una publicació científica). La remuneració és de 3.000 euros, i el termini per presentar les sol·licituds acaba el 2 de desembre de 2013. Vegeu més detalls a la pàgina 34 d'aquest pdf: http://www.iec.cat/activitats/documents/cartell_premis_2014.pdf

Aquest premi es convoca des de 1966, i porta el nom de Ramon d'Alòs perquè aquest erudit estava especialitzat en aquesta matèria, la bibliografia. Aquí podreu llegir-ne una àmplia biografia: http://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000040%5C00000072.pdf. El premiat de la convocatòria anterior va ser Jordi Aguelo Mas, pel projecte «Fonts bibliogràfiques per a l’estudi de la història i l’arqueologia medieval al Solsonès: aportacions i mancances al coneixement».

El segon premi que vull recomanar vivament és el Premi de la Societat Catalana de Terminologia. És dotat amb 1.000 euros, i serà concedit a un treball d’investigació, bibliogràfic o d’assaig sobre terminologia, tant des del punt de vista teòric com des del punt de vista aplicat (terminografia). Poden prendre part en aquesta convocatòria estudiants universitaris i titulats des de l’1 de febrer de 2009. El termini d’admissió de candidatures acaba el 2 de desembre de 2013.

Els detalls els trobareu a la pàgina 24 del pdf anterior. Si no vaig errat, aquesta és la tercera vegada que es convoca aquest premi, i fins ara ha quedat sempre desert. A què esperem per presentar-nos-hi?

A més a més d'aquests dos premis «estrella», n'hi ha d'altres que són dedicats a matèries específiques, però que accepten treballs de tipus bibliogràfic o terminològic. Per exemple, el Premi de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, ofert a un treball d’investigació, bibliogràfic o d’assaig sobre els aliments. Poden prendre-hi part estudiants universitaris i titulats des de l’1 de febrer de 2009. La dotació del premi és de 1.000 euros. Cal lliurar els treballs abans del 2 de desembre.

Vegeu tots els detalls de les convocatòries aquí: http://www.iec.cat/activitats/documents/cartell_premis_2014.pdf

Ens agradaria celebrar un guanyador conegut!


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada