divendres, 18 d’octubre del 2013

Idees per promocionar la professió. 11: Editem el llibre dels rècords de les biblioteques catalanes!

La realitat actual de les biblioteques de Catalunya genera un munt de dades, d’indicadors, de fets singulars, d'anècdòtes... I si mirem enrere, la història de les biblioteques a Catalunya compta amb un recorregut secular, que dóna per molt a l'hora de trobar dades singulars. Perquè no ens pensem que tot va començar el 1915 (any de fundació de l’Escola Superior de Bibliotecàries): abans ja hi havia biblioteques i arxius, en aquest país...
Entre tantes i tantes dades, entre anècdotes i curiositats, es podrien extreure els «rècords de les biblioteques de Catalunya» i fer-ne una publicació que, tot i humil, fos atractiva, com a instrument de divulgació tant de fets històrics, com de dades actuals. Fets i dades que solen ser desconegudes pel públic en general. I si mai s'exhauria la tirada, se'n podrien anar fent noves edicions, actualitzant-ne les dades.

La distribució, com sempre, començaria pels centres mateixos i els mitjans de comunicació. I és d'esperar que entre tots procuraríem fer l'efecte «taca d'oli» que impregnaria la societat sencera de cultura bibliotecària. Fent volar la imaginació, es podrien crear uns distintius oficials per destacar les biblioteques que haguessin assolit el rècord anual d'algun aspecte, que podrien exhibir públicament. Per exemple: "Rècord bibliotecari de Catalunya - 2012. Més documents prestats: 316.013 (866 cada dia)".

L'objectiu principal és donar a conèixer a la població en general unes dades espectaculars que palesin el que tu i jo –amable lector– ja sabem, però que molta gent del carrer (i alguns polítics) ignoren: l'èxit total, magnífic, estratosfèric, excels... dels serveis bibliotecaris a Catalunya. Com a segon objectiu, es potenciaria una sana competitivitat entre biblioteques, per tal de figurar com a número 1 en tal o qual categoria.

A banda dels rècords obtinguts amb les xifres del servei i funcionament, n'hi ha d'altres que no depenen d'indicadors, com ara la biblioteca més gran en superfície, la fundada fa més temps... etc.

Com a referent del gènere tenim el clàssic llibre dels rècords, publicat des de 1955 i que continua essent un èxit de vendes. Ara n'existeix també una versió en línia, que ens permet trobar alguns rècords relacionats amb la nostra professió. Per exemple, la biblioteca més alta o la multa més cara pagada pel retard en el retorn d'un llibre en préstec.

També em plau recordar que durant uns anys (1993-1995) es va publicar el bonic Llibre dels rècords catalans. (Exemplars al catàleg Aladí i Argus.)


Tornant al nostre projecte, aquests serien alguns exemples de rècords que podrien figurar a l'obra:
  • La biblioteca pública de Catalunya amb més superfície? 
  • La primera biblioteca oberta al públic de Catalunya?
  • La primera biblioteca de la Xarxa de la Mancomunitat, inaugurada el 1918?
  • La biblioteca de Catalunya que té més documents?
  • La biblioteca de Catalunya que custodia més incunables?
  • El director o directora de la Biblioteca de Catalunya que ha ocupat més anys aquest càrrec?
  • La biblioteca pública de Catalunya que ha tingut més visites el darrer any?
  • La biblioteca pública de Catalunya que ha realitzat més préstecs el darrer any?
  • La biblioteca de Catalunya que participa en més xarxes socials?
  • El primer home amb títol professional de bibliotecari?
  • El primer bibliotecari o bibliotecària documentat a Catalunya?
  • El lector que ha pres més documents en préstec (en el darrer any - en tota la seva vida)?
  • El lector que va retornar un document amb més dies de retard?
  • La biblioteca amb el lector més jove?
  • La biblioteca amb el nombre més alt d'activitats realitzades?
  • Etcètera
És una idea...

Vegeu entrades anteriors dedicades al tema de la promoció.
http://bib-doc.blogspot.com.es/search/label/promoci%C3%B3

2 comentaris :

  1. m'AGRADA molt!
    Quants diners es necessitarien per fer una tirada de, diguem-ne, 1000 exemplars? perquè jo crec que si es recopila la informació i es fa bé, es podria finançar mitjançant crowdfunding i segur que es trobaria gent qui volgués posar-hi diners!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Eli, pel teu entusiasme!

      Però... no saps que jo sóc dels que tiren la pedra i amaguen la mà? :-)

      Cedeixo la idea a qualsevol que la vulgui tirar endavant!

      Fins aviat,

      Elimina