dilluns, 24 de novembre del 2014

Els bibliotecaris ens preparem per resoldre problemes

Dimecres passat (19 de novembre de 2014) es va celebrar a la Facultat una jornada sobre sortides professionals en el camp de la Informació i la Documentació. Es tracta d'una activitat que es programa cada any en el marc de l'assignatura de primer curs Introducció als sistemes d'informació i documentació, i que té l'objectiu de mostrar diverses possibilitats professionals als estudiants que tot just comencen el grau.

Imatge de Harald
Els protagonistes són exalumnes que estan treballant en llocs ben diversos i que amablement atenen la invitació de la Facultat per explicar què fan i respondre qualsevol pregunta que els estudiants els plantegin. Enguany foren Iria Aparicio, knowledge manager a Oliver Wyman; Marcel Martínez Mañé, creador de Documentació.cat; Karina Sánchez Perdomo, documentalista a Derecho.com; Francesc García Grimau, documentalista tècnic a Interfacom, i Clara Gilart de Dios, analista de vigilància competitiva a Blueliv.

Voldria destacar (sense ànim de ser exhaustiu) algunes de les idees que varen ser exposades per més d'un dels convidats:
  • Els continguts de les assignatures es poden aplicar a molts contextos diferents;
  • Els graduats adquirim una metodologia de resolució de problemes que ens capacita per enfrontar-nos a situacions molt diverses;
  • Hem de saber «vendre'ns» o promocionar-nos davant dels possibles ocupadors;
  • L'actitud d'estar predisposat a aprendre allò que no sabem ens obre portes en les empreses;
  • Les estades a l'estranger, els idiomes i les pràctiques laborals són valors a tenir molt en compte durant el pas per la Universitat de cara a una futura integració laboral.
Voldria posar en relació aquestes engrescadores idees amb uns casos hipotètics que introdueixo tot seguit.

Recentment, ACCIÓ, l'agència per a la competitivitat de l'empresa de la Generalitat de Catalunya, ha proposat una activitat que té la finalitat d'estimular la imaginació i la innovació a emprenedors, investigadors o petites empreses. Es tracta d'una sèrie de 25 problemes concrets, plantejats per empreses del país, que busquen una solució. Hi ha temps fins el 30 de desembre de 2014 per presentar candidatures; les millors rebran ajuts per portar-se a terme. Vegeu els detalls en aquest enllaç.

Un exemple de problema, en aquest cas plantejat per l'empresa Frit Ravich, de Maçanet de la Selva, és el següent: «Sistemes de conservació de fruits secs en contenidors d'acer inoxidable». Vegeu els detalls en aquest enllaç.

Està clar que un graduat en Informació i Documentació no se'n pot sortir tot sol; però el seu paper en un equip encarregat de trobar solucions pot ser fonamental. Perquè ell està acostumat a... (utilitzo tot seguit noms d'assignatures del grau) l'Anàlisi de necessitats d'informació i a la Recuperació d'informació; ell disposa d'una Metodologia de la recerca i coneix Recursos i serveis de referència, així com Fonts d'informació en contextos d'especialitat. Per descomptat, sap que es troba en un context que ha après a Teoria de les organitzacions, que sempre treballarà aplicant els principis d'Avaluació i qualitat, i que mai se saltarà els Aspectes legals de la informació. El resultat de la seva feina el posarà en el context de l'Explotació d'informació empresarial i intel·ligència competitiva. I per compartir el fruit de la seva tasca aplicarà les Tècniques de comunicació.


No hi ha dubte: un graduat en Informació i Documentació és un professional necessari en qualsevol empresa. Perquè ajuda a resoldre problemes.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada