dimecres, 26 de novembre de 2014

Premis per a biblioteques, bibliotecaris i estudiants

En aquest blog sovint ens fem ressò de premis i concursos destinats al nostre col·lectiu: són oportunitats per aconseguir un reconeixement públic o una compensació econòmica per un bon treball o una bona actuació... Preparar un treball per a un concurs pot comportar l'inici d'una dedicació que potser el dia de demà es pot convertir en tota una àrea d'especialització. Els treballs que es estudiants han de preparar per a algunes assignatures ‒i especialment els treballs de fi de grau i de màster‒ poden ser un molt bon punt de partida per preparar articles d'interès.

 
L'associació britànica School Library Association (SLA) convoca anualment diferents distincions. La de més renom i tradició és la que s'anomena School Librarian of the Year Award, que reconeix la tasca excepcional portada a terme per un bibliotecari escolar. Ara mateix és obert el període per fer arribar les nominacions (fins el 20 de gener de 2015). Aquí trobareu més informació: http://www.sla.org.uk/slya.php

La mateixa associació promou altres premis, tots ells relacionats amb les biblioteques escolars: el premi a un llibre de coneixements per a infants o joves, l'Inspiration Award (anteriorment anomenat Library Design Award), que premia l'excel·lència en el disseny dels espais de biblioteques escolars, i també un premi per a un estudiant que ajudi en una biblioteca escolar.

Però hi ha altres premis que mereixen ser posats de relleu en aquest blog, ja que van adreçats a estudiants d'Informació i Documentació, futurs bibliotecaris. D'alguns d'ells ja hem parlat en ocasions anteriors.

Per un cantó, el premi de l'IFLA per a treballs d'estudiants, que s'ha convocat fa poques setmanes en la seva setena edició. La participació en aquest premi es fa en dues fases. Primer de tot l'estudiant ha d'enviar una proposta de treball a qualsevol de les seccions de l'IFLA ‒seguint les seves condicions i calendari‒, amb destinació al proper congrés d'aquesta federació internacional, que tindrà lloc del 15 al 21 d'agost de 2015 a Ciutat del Cap (Sud-àfrica). En el cas que la proposta sigui acceptada, llavors és quan s'ha d'enviar el text sencer per al concurs. El termini màxim per a aquesta tramesa final és el 15 d'abril de 2015. El guanyador podrà assistir al congrés amb totes les despeses pagades (viatge, allotjament i inscripció). Per a més detalls, no deixeu de visitar aquesta pàgina: http://www.ifla.org/set/student-paper-award

La mateixa IFLA convoca un altre premi, en aquest cas adreçat a joves bibliotecaris, que no comptin amb més de vuit anys d'experiència: De Gruyter Saur / IFLA Research Paper Award. Els treballs s'han de fer arribar abans del 15 de febrer de 2015, han de ser inèdits, escrits en anglès i d'una extensió aproximada de 5.000 paraules. El premi són 1.000 euros. La temàtica d'aquesta edició són les biblioteques digitals, el seu paper en la creació i ús compartit de coneixements. Com a suggeriment, els treballs poden centrar-se en alguns dels subtemes següents:
  • Les relacions entres les biblioteques digitals i les humanitats digitals
  • Els Linked Open Data en Biblioteques Digitals
  • Open Data i la reutilització de les dades
  • La participació de l'usuari i crowdsourcing
  • L'accés obert
  • L'ús de les Biblioteques Digitals en els serveis d'informació
  • L'impacte de les biblioteques digitals entre els usuaris i la creació de coneixement
  • La gestió de les dades
  • El paper de les biblioteques digitals en el manteniment de l'accés a la informació
El nom del guanyador serà donat a conèixer en el transcurs del proper congrés de l'IFLA, a Ciutat del Cap, l'agost de 2015. Podreu veure'n més detalls en aquest enllaç: http://www.ifla.org/node/9210

Una altra convocatòria específica per a estudiants d'Informació i Documentació és el Best Student Paper Award, que des de 1950 convoca anualment la revista Libri. Ara s'acaben de publicar les bases de cara al 2015. Les podreu llegir en aquest enllaç (cal tenir el navegador configurat per accedir als recursos de pagament del CRAI de la UB). El termini per enviar els treballs en aquest concurs acaba el 30 de juny de 2015. Han de ser en anglès i tenir una extensió aproximada de 5.000 paraules. El premi, 500 euros i la publicació del treball dins de la revista, a més de la subscripció a la revista per un any.

Per acabar, tot i que estem fora de termini, convé que els estudiants de la Facultat recordin la convocatòria anual que el nostre centre proposa per participar al congrés de BOBCATSSS, que se celebra cada any en un país diferent. Com en el cas del premi per a estudiants de l'IFLA, els candidats han d'enviar la seva proposta als organitzadors del congrés. En cas que el treball sigui acceptat, la Facultat els ajuda econòmicament en les despeses del viatge. Vegeu la informació de la darrera convocatòria en aquest enllaç, i tingueu present que aquesta oportunitat s'acostuma a presentar cada any.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada