divendres, 26 de juny del 2015

Darrers dies per fer la preinscripció per al grau d'Informació i Documentació

El proper divendres, 3 de juliol de 2015, acaba el període de preinscripció per escollir carrera universitària de cara al curs 2015-2016. La gran majoria de joves en disposició de fer-ho ja deuen haver realitzat el tràmit. Però sempre queda un petit percentatge de gent indecisa, dubtosa, perplexa... És per a aquesta gent que llanço aquesta entrada, per si pot aclarir, desvetllar o esbandir dubtes.

 
La raó perquè ho faig és doble. D'una banda, tinc en compte les pobres xifres de l'any passat, que vaig comentar en el seu moment. L'altre motiu és perquè estic convençut de l'interès del grau d'Informació i Documentació. Si algun dels dos motius no es donés, no tindria sentit aquesta entrada ni, de fet, aquest blog.

Així doncs, els que no tingueu cap dubte respecte d'aquest grau (per bé o per mal), no cal que continueu llegint.

Per a què prepara el grau d'Informació i Documentació? Per a ser bibliotecari. Saps què fa un bibliotecari? És un professional expert en la gestió de la informació i la documentació que proporciona respostes a necessitats d'informació dels seus usuaris o clients.

On treballa un bibliotecari? En una biblioteca. O en un arxiu. O en un mitjà de comunicació. O en un bufet d'advocats. O en una empresa que fabrica components electrònics. O en un portal de lloguer de pisos per Internet. O a casa seva, redactant entrades per a blogs. O en una consultoria d'empreses. O en un centre de documentació d'un club esportiu. O en una clínica oftalmològica. O en una empresa de seguretat informàtica. O en un col·legi professional. O en una empresa de serveis per a biblioteques. O en una editorial. O en una entitat de recerca. O en un organisme internacional. Per exemple.

Es troba feina quan s'acaba la carrera? Em sembla que sí. Les dades oficials (del 2014) indiquen que tenen feina un 84,1 % dels titulats, i que el 73,8 % va trigar menys de tres mesos a trobar la primera feina. Per una altra banda, a la Facultat tenim un servei gratuït per als nostres titulats d'informació d'ofertes de feina. Cada setmana en donem a conèixer unes 12.

Els estudis de la universitat preparen bé per a la feina? Espero que sí. Al final de cada semestre recollim de manera anònima l'opinió dels alumnes sobre cada professor i cada assignatura, per tal de rebre queixes o suggeriments que hi pugui haver. Dins de la carrera cal fer unes pràctiques obligatòries (assignatura Pràcticum, de 12 crèdits). Sovint vénen a classe professionals a fer xerrades i trobades amb els alumnes. De tant en tant anem de visita a llocs de treball per veure sobre el terreny diferents entorns laborals. Existeix la possibilitat de marxar a l'estranger com a becari Erasmus o, durant l'estiu, a fer pràctiques també a l'estranger. A banda, es poden fer pràctiques voluntàries ‒i remunerades‒ en empreses o institucions.

La carrera és difícil? Depèn. La veritat és que cal fer molts treballets i pràctiques. A les classes rarament hi ha més de 20 o 25 estudiants com a màxim; hi ha un ambient bastant familiar. A molts professors els agrada fer classe i dediquen bastant de temps als seus alumnes. Tanmateix, hi ha alumnes que treuen Excel·lent i alumnes que suspenen.

Per què s'hi apunten pocs alumnes? Primer de tot perquè el conjunt d'estudiants que accedeixen a la universitat (l'any passat van ser 45.226, un 10,7 % menys que cinc anys abans) s'han de repartir entre un total de 468 opcions possibles (un 5,8 % més que l'any anterior). És a dir, paradoxalment, disminueix el nombre d'estudiants i augmenta el nombre d'opcions per triar. Però sobretot perquè alguns, com tu, no coneixen (o no coneixen prou bé) la carrera, o no la identifiquen pel seu nom entre la multitud d'opcions possibles (fins el 2009, la carrera es deia amb un altre nom: Biblioteconomia i Documentació). I tampoc s'imaginen quina és la feina que pot portar a terme un bibliotecari. Per cert, tot i que jo parlo de «bibliotecaris», n'hi ha molts que prefereixen dir-se amb altres noms: documentalista, gestor de la informació, community manager, gestor del coneixement, etc.

Espero que aquesta entrada t'hagi ajudat a prendre una decisió. Si alguna vegada t'havies preguntat què cal fer per treballar en una biblioteca, aquest és el teu grau. I, de pas, descobriràs que també pots treballar en un arxiu, i en un mitjà de comunicació, i en un bufet d'advocats...

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada