dilluns, 11 de gener del 2016

Idees per promocionar la professió. 16: Fem un calendari de difusió!

La idea és més vella que anar a peu: es tracta d’editar un calendari de paret amb il·lustracions al·legòriques a la nostra professió, per difondre àmpliament i durant tots els mesos de l’any el paper dels bibliotecaris a la societat actual.

Imatge del calendari de 2016 dels Frikitecaris,
esmentat més avall

Moltes entitats, tant públiques com privades, editen cada any el seu calendari, com a material de difusió. Des d’empreses, com els pneumàtics Pirelli i el seu mític calendari present en molts tallers mecànics, fins a biblioteques, com el CRAI de la UB o els bibliobusos de la Diputació de Barcelona, per citar-ne només uns casos concrets. També el nostre Col·legi va editar durant uns anys un calendari-pot per als llapis.

Altres col·lectius professionals també ho han fet, tant per donar-se a conèixer, com per col·laborar amb alguna causa social. Aquí podem veure el cas dels Bombers de la Generalitat de Catalunya i el dels Mossos d’Esquadra, que fins i tot han publicat un vídeo de com van fer el seu calendari.

I fora de les nostres fronteres, també altres bibliotecaris ja han portat a terme aquesta idea. Sovint, amb finalitats concretes. Aquí, per exemple, el cas d’uns bibliotecaris (homes), que volen trencar l’estereotip femení de la professió. Un altre calendari trencador és el dels bibliotecaris tatuats, de la Rhode Island Library Association. I encara un pèl més atrevits són els bibliotecaris i estudiants (homes) d'Informació i Documentació del Brasil, concretament de Río de Janeiro, São Paulo, Pará i Brasilia, que apareixen bastant lleugerets de roba en un calendari. Els guanys de la venda del calendari es destinaran a la construcció d'una biblioteca especialitzada a Brasília. La notícia la podeu veure al Facebook de la Biblioteca da Diversidade. Ens n'hem assabentat perquè se'n va fer ressò el blog de la Biblioteca Joan Triadú de Vic: De casa al club. Buscant, buscant, trobem una empresa que en té una bona colla en estoc.


Encara cal mencionar, a casa nostra mateix, un exemple de calendari protagonitzat per bibliotecaris. Els companys del col·lectiu Frikitecaris fa anys que van fent diverses propostes, descarregables des del seu blog.


Penso que podria resultar efectiu un calendari amb imatges de col·legues en diverses posicions i facetes professionals, ja que la feina de bibliotecari és molt polivalent. Caldria tenir cura de triar bé les imatges. Haurien de ser ben xamoses, xiroies, suggerents, insinuants... espero que capteu la idea. Seria un regal que els bibliotecaris podríem oferir a les nostres amistats. Tenim tot un any per endavant per pensar en el calendari del 2017: les localitzacions, els protagonistes, la il·luminació... Algú es prestaria voluntari...?

Vegeu entrades anteriors sobre la promoció de la professió en aquest enllaç.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada