dilluns, 22 de febrer de 2016

Convocatòries de premis per a estudiants d'Informació i Documentació

Els lectors habituals d'aquest blog saben que m'agrada donar a conèixer oportunitats per als joves que estan estudiant per ser bibliotecaris. En algunes convocatòries admeten també diplomats recents. Participar en un concurs no és pas garantia de guanyar-lo, però encara que no s'obtingui cap premi, l'elaboració mateixa del treball o projecte de què es tracti ja comporta beneficis.

Moltes vegades passa que ens aficionem a un tema per circumstàncies inopinades, com quan ens presentem a un premi sense haver-nos-ho pensat gaire. A mesura que aprofundim en una temàtica, encara que d'entrada podia resultar desconeguda, ens hi trobem més còmodes i pot passar que ens agafin ganes de continuar la recollida de dades i la recerca en aquesta línia.

Les dues primeres notícies que comentaré són per a treballs de recerca portats a terme per estudiants; són dues convocatòries que apareixen anualment.

Premi de l'IFLA per a treballs d'estudiants. L’estudiant que presenta el millor treball rep com a recompensa un ajut econòmic per a l’assistència gratuïta al congrés anual de l’IFLA, amb totes les despeses pagades (viatge, allotjament i inscripció). Aquest congrés té lloc a mitjans agost, cada any en una ciutat diferent, arreu del món. Concretament, enguany tindrà lloc del 13 al 19 d'agost de 2016 a Columbus (Ohio, Estats Units).

Per participar en aquest premi cal fer-ho en dues fases. En primer de lloc, l'estudiant ha d'enviar una proposta de treball a alguna de les seccions de l'IFLA –respectant les seves condicions i calendari, que es pot trobar en aquest enllaç–. En el cas que la proposta sigui acceptada, llavors és quan s'ha de preparar el treball i enviar-ne la versió definitiva per participar al concurs. El termini per a aquesta tramesa final és el 15 d'abril de 2016. Per a més detalls, consulteu aquesta pàgina.

Premi de la revista Libri. Aquesta convocatòria també es convoca anualment. Ho fa la revista especialitzada Libri, que es troba disponible en línia des de l'entorn de la UB. Les bases del Best Student Paper Award 2016 es troben al número de desembre de 2015 (volume 65, issue 4). En resum, cal enviar un treball d'unes 5.000 paraules, en anglès, dins de l'àmbit de la Informació i la Documentació (s'accepta qualsevol tema concret). El termini per fer arribar els treballs és el 30 de juny de 2016. El premi per al millor concursant són 500 euros (més una subscripció anual a la revista). Ànims!

Un parell més de convocatòries en l'àmbit de l'emprenedoria. Per un cantó, el Global Student Entrepreneur Awards (GSEA), convocats per l'Entrepreneur’s Organitzation. Es tracta d'un premi per a estudiants que ja siguin propietaris o accionistes principals d'una empresa amb afany de lucre, amb un mínim de sis mesos de vida. Si es reuneixen aquestes condicions, cal inscriure's fins l'1 de març de 2016. En una primera fase es competeix en l'àmbit de l'Estat; d'aquí sortiran sis finalistes –el primer, amb un premi en metàl·lic de 3.000 euros–. La fase següent és a escala mundial i tindrà lloc a Bangkok, al maig de 2016, amb 18.000 euros en disputa. Vegeu-ne més detalls en aquesta pàgina.

JOBarcelona'16. Aquesta convocatòria és un xic diferent. No es tracta de cap concurs o premi, sinó d'una fira d'ocupació i orientació professional per a universitaris. Tindrà lloc a Barcelona els propers 2 i 3 de març de 2016, i hi poden assistir gratuïtament els estudiants dels darrers cursos de qualsevol carrera universitària i titulats de fa menys de cinc anys. A més dels estands que empreses mitjanes i grans tindran obertes per rebre currículums dels estudiants i realitzar breus entrevistes, hi ha una sèrie de xerrades de temes generals i de noves tendències a l'hora de trobar feina.

Crec que coincidirem en pensar que amb els nostres estudis de bibliotecari podem actuar en qualsevol empresa, ja que qualsevol organització mínimament important necessita gestionar la seva informació i documentació, la seva presència a Internet i a les xarxes socials, millorar l'aspecte de la seva pàgina web, auditar els fluxos d'informació interna, etcètera. Així doncs, recomano molt assistir a oportunitats com aquestes, tant per veure si hi ha ofertes específiques per a nosaltres com –sobretot!– per explicar a les empreses les nostres competències i fer-los veure l'interès que els representaria comptar amb un professional com nosaltres. Vegeu més detalls de l'esdeveniment en aquest enllaç.

Per acabar, una convocatòria de pràctiques per a bibliotecaris que ja hagin acabat els estudis. Són 28 beques per treballar durant un any a la Biblioteca Nacional d'Espanya, set hores cada dia, per una remuneració (bruta) de 1.085 euros al mes. L'1 de març és el darrer dia per presentar la sol·licitud.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada