dimecres, 30 de març del 2016

Idees per promocionar la professió. 17: Editem una revista sobre biblioteques per al públic en general!

Quants enginyers i científics no devien triar la carrera que van fer perquè d'adolescents solien veure per casa revistes com ara Muy interesante? Segur que una bona colla de llicenciats en història es van aficionar a aquesta disciplina perquè els va caure a les mans algun exemplar ben il·lustrat de Sàpiens. No cal dir que en l'augment actual de vocacions que volen seguir els passos de Ferran Adrià i els germans Roca hi ha tingut alguna cosa a veure la revista Cuina.


Totes aquestes publicacions periòdiques que hem esmentat –i tantes d'altres que podrien servir d'exemple– són casos de revistes especialitzades en un tema determinat, però que van adreçades al gran públic no especialista. El seu contingut entra pels ulls, els articles són relativament curts, el llenguatge és planer, l'objectiu és despertar l'interès del llegidor per temes d'actualitat, curiosos, vistosos...

A casa nostra no existeix –que jo sàpiga– una publicació en aquest format dedicada a la nostra matèria i no sé si en trobaríem cap en el passat. Penso que de material per publicar n'hi hauria força, i interessant. Catalunya és un país que pot presumir actualment d'un nivell alt en instal·lacions, fons, serveis i projectes bibliotecaris. Si ens centrem en patrimoni bibliogràfic, només cal fullejar un article de Victoria Rodrigo publicat recentment.


Si deixem volar un minut la imaginació se'ns acudiran boniques fotos, tant en l'àmbit de les biblioteques públiques i escolars, universitàries, especialitzades com patrimonials... De temes per tractar, n'hi ha a gavadals: del punt de vista històric, arquitectònic, professional, tecnològic...

Aquesta idea sorgeix perquè fa ben poc a la ciutat de Sevilla ha aparegut una publicació d'aquestes característiques:
Desiderata [en línia]: biblioteconomía en Sevilla: revista trimestral gratuita de información bibliotecaria en nuestra ciudad. Año 1, n.º 1 (enero, febrero, marzo 2016)-  . Sevilla: Grupo Auxiliar de Biblioteca, 2016-  . Trimestral. <http://desiderata.auxiliardebiblioteca.com/>. [Consulta: 25 març 2016].
L'edita un centre de formació professional –no universitària– d'auxiliars de biblioteca, molt actiu. El seu director, que ho és també de la revista, declara: «El perfil de esta revista es periodístico, desmarcándonos de la ciencia y complejidad de otras publicaciones de de biblioteconomía ya que nuestro afán es puramente divulgativo y nuestro potencial lector es cualquier persona, profesional del sector o no».

Aquesta és el tipus de revista que ens cal! Compte, no és per desmerèixer la figura de la benemèrita revista Item, del Col·legi, que compleix perfectament la seva funció de revista professional, o les revistes publicades a Catalunya BiD o El professional de la información, que clarament van destinades a un lector amb uns coneixements tècnics d'un cert nivell.

No, no és això. Estem pensant en una revista per al públic en general, per al taxista, per a la mestressa de casa, per al forner, per al cambrer... Allà descobrirà joies bibliogràfiques, recursos que desconeixia, serveis que pot aprofitar...

Fins aquí aquest embrió d’idea. A veure si algú l’entoma. Vegeu entrades anteriors sobre la promoció de la professió en aquest enllaç.

10 comentaris :

  1. Em sembla una idea interessant. Et passo el meu contacte per si es decideix treballar aquest tema https://es.linkedin.com/in/aidafernandezgarcia7
    Salutacions,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolguda Aida,

      Moltes gràcies per l'interès en el tema. Si m'assabento que algú més s'hi sent atret, t'hi posaré en contacte. Tot sigui per promocionar la professió!

      Elimina
  2. A mi la idea em sembla bona, i es podria fer a CAT d'una manera col·laborativa sense necessitat de molts mitjans. Jo també estic disposada a col·laborar si es decideix engegar el tema. Mercè Muntada mmuntada@compartia.net

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel comentari, Mercè!

      Em sembla que us ho preneu més seriosament del que jo mateix m'ho prenc!

      :-)

      Elimina
  3. Una idea molt interessant. Em sembla que amb el gran llegat històric bibliotecari del nostre país i amb l'esperit col·laboratiu de la nostra professió hi haurien continguts de sobres (institucions, arxius, fons, tresors bibliogràfics i arquitectònics). Ara bé, per arribar al públic general crec que caldria aixamplar el punt de vista, des d'incloure el sector llibreter i editorial (ressenyes de novetats, llibreries i nous projectes...) com al mòn privat (empreses, arxius, universitats...) i explorar altres biblioteques del mòn (una secció de viatges i biblioturisme?). Posant el focus en les noves professions documentals i la interconnexió de la informació des d'un punt de vista periodístic i divulgatiu crec que seria molt beneficiós pel futur de la professió. Molt, molt engrescador! Conteu amb mi!
    https://es.linkedin.com/in/jofre-capdevila-farreras-4a33923b

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mare meva... mare meva!

      Us ho esteu prenent seriosament... I la meva intenció era més aviat lúdico-festiva...

      De moment tenim:
      -la Mercè, amb experiència i coneixement del món professional (va ser presidenta del Col·legi!). A més té experiència del món empresarial: capacitat de veure oportunitat de negoci i competències de gestió de personal.
      -l'Aida, amb un bon currículum de gestora de projectes, capacitat de treball i moltes ganes.
      -en Jofre, professional tot terreny, amb idees i actitud proactiva.

      Sort que això s'acabarà aquí... Prou de fer volar coloms! Som uns somiatruites!!!

      ---
      Gràcies, Jofre, pel comentari.

      Elimina
    2. Un bon equip! Nomes ens falta un periodista, un dissenyador i... finançament! Altrament si que és somiar truites :)

      Elimina
    3. Caldria comptar amb algú que tingués experiència en l’edició de revistes. O millor encara, aniria bé que una editorial que ja tregui títols de les característiques que pensem volgués implicar-se en el projecte. Per exemple, Sàpiens Publicacions (Sàpiens, Cuina, Descobrir) o les editorials de Dirigido por o Qué leer. Al lloc web de l'APPEC (http://www.lesrevistes.cat/ct/CercadorRevistes:Cos#alfabetic) hi ha mooolts títols. . .

      Elimina
  4. Hola Amadeu. A mi em sembla una bona idea. Hi ha en l'àmbit dels arxius una revista, Archivamos, editada per l'Asociación de Archiveros de Castilla León que pot oferir un model, i especialment té un to divulgatiu d'entrada al món dels arxius, la gestió de la informació interessant. Li trobaria a faltar un apartat de ressenyes i de novetats editorials i fins i tot d'agenda professional. Ja la ooneixes, l'hem fet servir algunes vegades a l'assignatura d'ISID del grau!
    Salutacions,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Núria!

      Crec que és un bon exemple a tenir en compte!

      També podríem pensar en Mi biblioteca o, Revista Infobibliotecas...

      De totes maneres, encara trobo que aquestes publicacions estan molt adreçades als professionals de la informació. Crec que estaria millor pensar en el gran públic com a destinatari. Reportatges amb moltes fotografies, titulars cridaners, notícies curioses...

      Elimina