dimarts, 9 d’abril del 2013

Idees per promocionar la professió. 3: Produïm un vídeo promocional

Continuo el fil «audiovisual» de dijous passat. En aquell missatge aportava exemples de vídeos que busquen la captació d’alumnat per al grau d’Informació i Documentació. Avui fem un pas més.

Fa unes setmanes vaig veure al blog d’Enrique Dans un vídeo que em va frapar. Es tracta d’un reportatge de poc menys de sis minuts que explica la necessitat que l’ensenyament de la programació informàtica s’introdueixi com a matèria obligatòria als plans d’estudis de tots els escolars, des del batxillerat. Així s’ha decidit al Regne Unit: http://www.bbc.co.uk/news/education-21261442


Aquest és el vídeo de què parlo:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nKIu9yen5nc

Les persones que hi apareixen són responsables d’alt nivell de les empreses que estan en boca de tots: Facebook, Twitter, Microsoft, Dropbox... Tots ells abonen la idea que saber programar ajuda a saber pensar, i tot i que el seu aprenentatge pot semblar una mica complex, hi ha moltes altres coses al món que ho són. Saber programar no exigeix molt més esforç que practicar un esport...

La producció ha estat realitzada per una fundació nord-americana dedicada al foment de l’aprenentatge de la programació informàtica: Code.org (http://www.code.org/).

El vídeo em suscita dues idees importants i complementàries. La primera: estaria bé que tots els bibliotecaris que acaben els seus estudis de grau sortissin «de fàbrica» amb uns coneixements mínims de programació informàtica per ser capaços de modificar un programari de codi obert o de desenvolupar aplicacions més o menys senzilles, o, si més no, per poder dialogar amb un programador informàtic més «de tu a tu».

Aquesta idea ja fa molt de temps que em rondava pel cap. Ja l’havia deixada anar en alguna altra entrada d’aquest blog: http://bib-doc.blogspot.com.es/2012/06/ambit-tecnologic-formacio-necessaria.html

La segona idea que em desperta la visualització del vídeo és que les autoritats competents estaria bé que endeguessin la producció d’un vídeo amb el mateix caràcter promocional que aquest, però sobre la professió de bibliotecari.

Hi haurien d’aparèixer els responsables de més nivell de les diferents xarxes i sistemes, i també alguns professionals implicats en els diferents processos, explicant d’una manera ben engrescadora la funció tan important que fan les biblioteques (des de la nacional fins a les públiques i escolars) i els arxius (igualment, des de les grans institucions arxivístiques del país fins als més humils i pròxims arxius municipals).

I, lògicament, tota l’altra vessant de la professió no vinculada amb les institucions clàssiques arxivístiques i bibliotecàries. Hi haurien de sortir tant bibliotecaris d’empreses dedicades a oferir serveis de gestió de la informació i la documentació a altres empreses (n’esmentaré dues que em vénen ara al cap: Ebla i GreenData), bibliotecaris que treballen en tipus d’empreses de les que sempre han comptat amb la presència de la nostra professió (mitjans de comunicació com TV3 o diaris, bufets d’advocats com Cuatrecases, laboratoris farmacèutics com Bayer...), i els bibliotecaris implicats en empreses més de caire industrial o de serveis (a tall d’exemple, empreses que facin antenes per a mòbils, empreses que venguin productes al gran públic, clíniques privades, etc., etc.

I encara, per acabar, hi hauria d’intervenir-hi algun emprenedor del nostre àmbit, que hagi creat una empresa pròpia i amb la qual es guanyi la vida oferint serveis a pimes, particulars o grans empreses (penso en microempreses de l’estil de 6tic o Bibliopuntcat).

No es tractaria de fer un vídeo molt llarg, però tampoc massa curt o atropellat, perquè els destinaris principals no serien els adolescents directament. El missatge s’adreçaria al públic en general, però tenint al cap els prescriptors dels futurs estudiants del grau: pares i professors d’institut.

Com a vídeo que és, hauria d’entrar pels ulls: ben realitzat, amb professionalitat, tenint cura de tots els detalls, dels missatges que es donen, de la música, etc., etc.

És una idea....

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada