dilluns, 7 d’abril del 2014

Videocurrículum: bon mitjà per promocionar-se

En els temps que corren, hem de posar tots els mitjans tecnològics al nostre abast a treballar per aconseguir els objectius que ens hàgim proposat. Penso en els estudiants de bibliotecari i en els bibliotecaris que fa poc van deixar les aules. I imagino que una de les seves il·lusions és trobar una bona feina, que els satisfaci personalment i amb la qual aportin a la societat un granet de sorra per a la seva millora.

Trobar una bona feina s'ha convertit avui en una tasca no molt fàcil. Això no vol dir que de vegades soni la flauta. Continuo coneixent en l'entorn dels exalumnes més propers diversos casos d'èxit: just acaben els estudis i ja es col·loquen immediatament en un entorn laboral prou acceptable.

Amb l'entrada d'avui vull promocionar una eina a l'abast de tothom per promocionar-se en el mercat laboral: el videocurrículum. De què es tracta? Ja us ho podeu imaginar: una presentació personal breu en vídeo en què es posa de relleu el mateix que en un currículum escrit: la formació, l'experiència, les competències adquirides, les habilitats...

Segons la meva opinió, un videocurrículum no substitueix un currículum escrit, sinó que el complementa. Què aporta de més el suport d'imatges en moviment? Des del meu punt de vista, si jo fos ocupador, primer de tot constataria que la persona que l'ha fet ha tingut una iniciativa de caire tecnològic –avui per avui, utilitzar vídeocurrículums és encara molt minoritari–; si el vídeo està ben fet, li valoraria la capacitat de síntesi, d'expressió oral, de gust per l'estètica... Però sobretot tindria en compte el contingut: per mitjà del vídeo podria imaginar el tarannà de la persona, quina actitud té en general.

A Internet es poden trobar infinitats de pàgines amb ajudes per a la realització dels videocurrículums (en anglès, «video resume» o «video cv»). Perquè cal dir una cosa: si ho fem, fem-ho bé! De vegades es veuen vídeos d'aquests que deixen molt a desitjar, que tiren d'esquena...  El so ha de ser perfecte, la imatge ha de ser perfecta, s'han d'acompanyar les imatges amb textos sobreposats per remarcar allò que interessi destacar, ha de tenir tot plegat certa gràcia... No ha de passar indiferent!

Aquí podeu veure una d'aquestes pàgines amb ajudes per realitzar aquesta mena de vídeos:
Vázquez, Alicia. Cómo hacer un vídeo currículum [en línia]. [Barcelona]: Infojobs, 19/03/2014. <https://orientacion-laboral.infojobs.net/como-hacer-video-curriculum>. [Consulta: 1 abril 2014].
Enrique Dans va parlar d'una variant d'aquesta mena de vídeos, distribuïda per Twitter:
Dans, Enrique. «Un curriculum en seis segundos» [en línia]. El blog de Enrique Dans, 10 abril 2013. <http://www.enriquedans.com/2013/04/un-curriculum-en-seis-segundos.html>. [Consulta: 1 abril 2014].
Tot seguit us convido a veure alguns exemples de videocurrículums de bibliotecaris, començant per la d'una bibliotecària catalana: Meritxell Masseguer Soriano.
El seu vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=-HDG2uSBeXE
Al seu blog hi ha algun altre exemple:
http://documentacionpapeldigital.blogspot.com.es/search/label/Videocurr%C3%ADculum

I aquí, altres vídeos de promoció laboral, alguns, clarament millorables:
Fins i tot hi ha plataformes que allotgen exclusivament aquesta mena de vídeos, com Spotvit, amb seu a Badalona: http://spotvit.com/index.php. I aquí, una altra servei, amb seu a Madrid: Yovijob: https://www.yovijob.com/public/candidate

Siguem llançats!

1 comentari :

  1. Spotvit, també s’hi suma! Al web www.spotvit.com els candidats poden pujar el seu videocurrículum de forma totalment gratuïta. Una plataforma on les empreses busquen als seus candidats!

    ResponElimina