dilluns, 2 de juny de 2014

Bibliotecari, un ofici de risc?

Fa unes setmanes vaig publicar una entrada amb un títol similar a la d'avui. Hi comentava que la responsable d'una biblioteca pública d'una bonica localitat vallesana va haver de fugir per cames quan un home que patia un trastorn mental va irrompre a la biblioteca de manera amenaçadora brandant un ganivet.


Avui, un titular de la premsa, d'entrada, em trasbalsa: «L´Audiència Nacional condemna el ´bibliotecari´ d´Al-Qaeda a 8 anys de presó». Per un instant tinc un sentiment solidari vers un col·lega que sembla passar per un mal tràngol; però quan conec els detalls, de seguida me n'aparto emocionalment. Mudhar Hussein Almalki, que és com es diu el reu, era un membre destacat de l'organització terrorista Al-Qaida. Nascut a Jordània i establert a València, on fou detingut, es dedicava a fomentar activitats terroristes mitjançant la xarxa.

I de què li ve el nom de «bibliotecari»? La resposta la trobem a la sentència del tribunal, de 66 pàgines i consultable en línia. Sentència, per cert, que conté una introducció força detallada sobre els mètodes de propaganda del fanatisme islamista. A la p. [14], detalla:
«El acusado mantenia una fluida comunicación con los Jeques que dirigían el aparato de propaganda de la Red en la que se hallaba inserto y era responsable de la gestión de una biblioteca con una profusa colección de productos mediáticos yihadistas, cuyos productos difundía a través de la infraestructura de la Red Ansar Al Mujahideen en internet».
A la mateixa pàgina, més endavant:
«Desde 1999 el acusado, a través de internet, ha venido almacenando en dispositivos informáticos una ingente cantidad de archivos y documentos sobre la yihad, discursos de jefes yihadistas, líderes de organizaciones terroristas, manuales de armas, fabricación de explosivos y otros productos relacionados con el terrorismo radical islamista, en un número próximo a los 214.000, con un tamaño total de 883 gigabytes, ordenados en unas 23.000 carpetas. La finalidad de dichos archivos era su difusión entre terceros partidarios de la yihad violenta y como medio de ayuda a la formación y adiestramiento en las acciones terroristas».
Més endavant, p. [24]:
«Desde su cargo de gestor de la biblioteca yihadista, ha facilitado los enlaces necesarios en la sala y correspondientes a la biblioteca, entre los usuarios de los distintos foros, todo tipo de material de exaltación del terrorismo, así como manuales de formación y adiestramiento terrorista en campos tales como reclutamiento y fabricación de artefactos explosivos, gases y venenos».
Naturalment que no sentim cap simpatia per aquest home, però no deixa de ser curiós constatar la manera com és descrit per un dels guàrdies civils que va intervenir en la investigació, segons que recull la sentència (p. [60]):
«Era un hombre meticuloso, trabajador, detallista, y sacaba rendimiento a todas las horas que invertía en ese trabajo».
Desitgem que l'estada a la presó del condemnat serveixi per reinserir-lo a la societat, i que una vegada fora de la garjola, el Sr. Almalki no reincideixi en aquestes males pràctiques, ans al contrari, que aprofiti els trets positius del seu caràcter, com destacava el membre de la benemèrita, per crear altres biblioteques digitals molt més útils per a tothom.

________________

Nota per a Màrius Serra: L'advocat defensor del terrorista es deia de cognoms Guerra Medina.
Nota de premsa de l'Audiència Nacional: http://www.poderjudicial.es/cgpj/es/Poder_Judicial/Audiencia_Nacional/Noticias_Judiciales/Ocho_anos_de_carcel_para_el__bibliotecario_de_Al_Qaeda_
Notícia del diari El mundo, on hi ha l'enllaç a la sentència: http://www.elmundo.es/espana/2014/05/29/538731d6268e3e22718b4579.html

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada