dilluns, 17 de novembre del 2014

Idees per promocionar la professió. 15: Instaurem el Dia del bibliotecari català!

En una visita recent que he tingut el goig d'efectuar al noble país del Perú, va coincidir que s'hi celebrava el «Día del bibliotecólogo del Perú». Es tracta d'una festivitat que tot el col·lectiu professional coneix i viu intensament, celebrant-ho alegrement.

El dia en qüestió és el 14 de novembre, i es va instituir perquè el dia 14 de novembre de 1955 s'havia reconegut oficialment (per mitjà d'un decret) que l'Escuela Nacional de Bibliotecarios, creada el 23 de juny de 1943, reunia les condicions de qualitat. L'oficialització de la celebració té categoria de llei: es tracta de la «Ley n.º 16.801 declarando Día del Bibliotecario Peruano el 14 de noviembre de cada año», del 9 de gener de 1968.

La celebració del 2014 va consistir en un sopar obert a tot bibliotecari que ho desitgés, en el transcurs del qual va tenir lloc una cerimònia senzilla però significativa: es va escenificar la incorporació dels nous col·legiats, cridant-los un a un a l'estrada i entregant-los un petit obsequi, entre els aplaudiments dels seus nous col·legues de la professió. Un petit ritus de pas que escenifica la incorporació a un col·lectiu determinat. El president aprofità per adreçar-los unes paraules de benvinguda. Tot seguit, s'entregaren uns records als visitants estrangers.

A la dreta, César Castro Aliaga, degà del Colegio. Foto: Lucía Abello

També a Xile celebren el Día del Bibliotecario, el 10 de juliol.

Una celebració del Dia del Bibliotecari-Documentalista Català reforçaria el nostre sentiment de pertànyer a un col·lectiu i podria donar-nos visibilitat: potser alguns mitjans se'n farien ressò. I l'acollida dels nous membres seria una oportunitat simpàtica per conèixer els nous professionals i per enfortir els llaços vers el col·lectiu per part dels nostres col·legues que s'incorporen a la professió.

Només caldria decidir quin dia seria el més adequat per a una festa així. Penso que la data en què el Parlament de Catalunya aprovà la llei que creava el nostre Col·legi seria una bona opció. Es tracta del 13 de juny. La llei es publicà al DOGC ─amb una bonica errata inclosa!─, uns dies més tard, al núm. 556, del 28 de juny de 1985. Aquí la podreu llegir: «Llei 10/1985, de creació del Col·lectiu [sic] Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya».


Que la festa consistís en un sopar em semblaria una idea excel·lent, potser en un restaurant amb connotacions informacionals o documentals, com ara La Biblioteca.

En la cerimònia protocol·lària de recepció dels col·legiats, se'ls podria fer jurar o prometre el Codi deontològic del Col·legi i, potser al final, podríem acabar cantant tots plegats els Goigs de Sant Benet, el nostre patró. O... potser, podríem recitar fervorosament l'Oració de les bibliotecàries, de la qual és autor Eugeni d'Ors, el primer director de la nostra Escola:
 

Si seguim per aquest camí, potser sí que sortiríem a la premsa... a Catalunya Cristiana!
:-)

Vegeu entrades anteriors dedicades al tema de la promoció.



1 comentari :