Una de les qualitats que tradicionalment s'atribueixen als bibliotecaris és la curiositat intel·lectual d'estar al corrent de tot allò que passa al nostre voltant. Tant si està relacionat amb el món en general (notícies de l'actualitat política, econòmica, social...), com amb la matèria de la feina on treballem (sigui quina sigui, segons el lloc on cadascú treballi), com, evidentment, amb el desenvolupament de la nostra professió (noves fonts d'informació, nou programari específic, noves aplicacions tecnològiques, inauguracions de biblioteques o arxius, cessaments i incorporacions de persones en càrrecs, anuncis de cursos o jornades, publicació de novetats bibliogràfiques, etcètera).
Per a les necessitats informatives d'aquest darrer àmbit, allò que fa referència a la professió de bibliotecari, hi ha diversos canals per estar al dia, de tots coneguts: llistes de distribució (com BibCat, per exemple), butlletins informatius (com el de l'Associació d'Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya), blogs (com el que esteu llegint o tants d'altres), sense oblidar els comptes de Twitter de persones significatives, a gust de cada qual.
Pel que fa a blogs, és de destacar la selecció que de tant en tant es publica a l'Observatori professional del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya. Fins ara en portem quatre edicions, amb 15 blogs seleccionats en cada lliurament. El podreu recuperar a partir d'aquests enllaços: primera entrega, segona, tercera i quarta. Evidentment, no s'han de seguir tots aquests blogs: cadascú triarà els que li resultin més interessants des del punt de vista de la temàtica i tenint en compte la quantitat d'informació que és capaç d'assimilar.
En relació als butlletins informatius, a més del dels arxivers, que he esmentat més amunt, n'hi ha un parell més que considero imprescindibles per saber què passa en el nostre món professional, a casa nostra: el del Col·legi i el de la Facultat.
Gràcies al Document, el butlletí del Col·legi, ens assabentem, per exemple, de la convocatòria del concurs de fotografia de Lecxit, que ens permetrà guanyar un premi per Sant Jordi. I gràcies a les Notícies de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació, sabem que el proper 14 d'abril tindrà lloc la jornada de portes obertes de la Facultat, una ocasió molt especial, que podem donar a conèixer a amics, familiars i coneguts.
Altres mitjans per estar al dia de notícies de la nostra professió es poden trobar en aquesta pàgina web: http://bd.ub.edu/pub/pons/ca/recursos.htm
dimecres, 25 de març del 2015
Per estar al dia del que passa
Subscriure's a:
Comentaris del missatge
(
Atom
)
Bon dia!
ResponEliminaTu saps si el butlletí dels arxivers es pot rebre per correu electrònic (subscripció)? o has d'anar cada mes a la web i mirar-ho des d'allà? No ho he sabut veure.
Moltes gràcies!
Hola,
EliminaSobre la possibilitat de subscriure's al Butlletí de l'Associació d'Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya (o de rebre'n notificacions per correu electrònic cada vegada que surt) crec que no és possible fer-ho des del butlletí mateix o des del lloc web de l'associació, tot i que és una publicació que s'edita en obert. El lloc web de l'associació crec que no consta tampoc amb la possibilitat de fer-ne un seguiment via RSS.
Evidentment, els socis són avisats directament quan apareix cada nou Butlletí. I la notícia es dóna a conèixer per mitjà de la llista Arxifòrum, que és gestionada per la mateixa associació, i per les xarxes socials on és present l'associació: Twitter (https://twitter.com/AAC_GD) i Facebook (https://www.facebook.com/pages/Associaci%C3%B3-dArxivers-de-Catalunya/222312877835373). Jo particularment no sóc soci de l'associació, i no sóc molt actiu a Twitter ni Facebook; però estic subscrit a Arxiforum, de manera que me n'assabento per aquesta via.
D'altra banda, potser saps que hi ha programes que notifiquen de l'actualització de pàgines web en concret. En l'article següent se'n citen diversos:
Archanco, Peio. «Descubre cómo puedes monitorizar una página web sin gastar un euro» [en línia]. Papeles de inteligencia, 23/09/2014. http://papelesdeinteligencia.com/como-puedes-monitorizar-una-pagina-web/. [Consulta: 25 març 2015].
Caldria fer el seguiment de la pàgina on es van indicant els nous números del Butlletí: aquesta o bé aquesta.
Fins aviat!
Fins aviat,