dimarts, 11 d’octubre del 2011

A la cerca i captura d'una feina!

Darrerament he rebut un parell o tres de comentaris de bons exalumnes que em diuen que no troben una bona feina. I també m'han arribat veus de gent que estava treballant i no els han renovat el contracte... Suposo que això no és cap novetat en els temps que estem...  Cal dir, però, que també conec gent que continua amb la tradició del nostre entorn, i ha trobat feina des del mateix moment d'acabar els estudis o fins i tot abans...

No hi ha dubte, tanmateix, que la situació actual no és tan favorable –en termes generals– com fa un temps. I per això, tant si estem acabant els estudis, com si ens hem quedat sense feina, haurem de fer un esforç per adquirir les habilitats necessàries per incorporar-nos al mercat laboral quan abans millor.

Podem aprofitar el temps lliure que ens quedi per complementar la formació que tinguem amb algun coneixement especialitzat que ens vingui de gust (comptant-hi els idiomes!). Avui em vull fer ressò de dos recursos recomanables per d'adquirir els coneixements pràctics en l'art de trobar feina.

Per un cantó l'acció formativa en l'àmbit de la cerca de feina que es desenvolupa des de l'Ajuntament de Barcelona. En l'enllaç següent veureu la programació de cursets gratuïts enfocats a donar una capacitació per sortir-se'n:

http://w27.bcn.cat/porta22/cat/activitats/activitatsPerArea.do?codiIdioma=1&idArea=723&titolArea=Estrat%E8gies%20per%20a%20trobar%20feina

Són més de 30 activitats de durada curta (de 3 hores, la majoria) relacionades amb la preparació del currículum, tècniques per a les entrevistes de selecció, eines per trobar ofertes de feina, etcètera.

D'altra banda, vull posar de relleu el servei d'assessoria laboral del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, adreçat a tots els seus membres:
http://www.cobdc.org/serveis/assessoria.html

Si ja tens el títol i encara no t'has col·legiat, aquest és un altre motiu per fer-ho. Aquest servei et pot resultar útil actualment (a més de la borsa de treball). A més, si no estic equivocat, els sis primers mesos de la quota de col·legiat surten de franc:
http://www.cobdc.net/document-188/2010/11/nous-titulats-de-la-uoc-i-la-ub-6-mesos-de-col%C2%B7legiacio-gratuita/

Si encara no has acabat els estudis, llavors encara et queda una mica de camí per recórrer. No ens angoixem! La situació encara pot ser pitjor... Millor; volia dir!

Ànims.

16 comentaris :

  1. Jo directament els recomanaria que es formessin en programació, bases de dades, disseny de pàgines web... El futur passa, irremeiablement, per la informàtica.

    ResponElimina
  2. Encara es poden fer moltes coses! I sinó t'inventes una professió, mira Mimatuimagen! O oposites que també és una opció molt vàlida!

    ResponElimina
  3. En primer lloc m’agradaria felicitar-vos per aquest bloc. El llegeixo cada dia, i crec que es plantegen molt bones i profitoses idees ;)
    Sóc també ex alumna de la Facultat i vaig acabar la Llicenciatura ara fa uns quatre anys. Si bé mentre estava estudiant les esperances de feina eren elevades, amb els anys i la crisi tot ha anat minvant. Just acabar els estudis, vaig realitzar un conveni durant tot l’estiu, i al setembre mateix em van trucar d’una borsa de treball per fer una substitució, que va durar uns nou mesos. Després he canviat dos cops de feina, i en aquesta última, la que més temps m’ha durat, hi he estat un any i mig. Tot feia pensar que duraria més, però la crisi i les retallades del sector públic no han permès la creació d’una nova plaça o d’una “recol•locació”, com no fa masses anys feien amb altres persones. Total, que des de la setmana passada estic donada d’alta a l’atur, i dels molts currículums que he anat enviant (si una trentena entra dins del que entenem “molts”) no he rebut cap resposta. Potser és que fa massa poc temps, o que tinc massa poca experiència, però tot plegat és molt desmoralitzador, i injust, segons crec jo. He decidit anar fent algun curs de formació i millorar l’anglès (tot i que ja tinc un cert nivell), i no deixo d’apuntar-me a borses de treball ni de continuar enviant més currículums a tot arreu on puc, mai se sap. El cert és que em costa estar sense fer res després d’haver estat sempre ocupada.
    Per cert, estic d’acord amb el missatge anterior: als alumnes ens hauríeu de formar més en qüestions informàtiques, ja que per les ofertes de feina que hi ha a tot arreu els rols de gestors de continguts o del famós community manager. El que crec que es potencia més durant la Diplomatura és la feina a biblioteques públiques, i pel que veig, no és una experiència que es valori massa dins del sector privat, doncs en totes les ofertes es demana experiència, però si no et donen oportunitat mai en tindràs... una mica complicat tot plegat!

    Salut!

    ResponElimina
  4. En primer lloc, felicitats Amadeu per aquest bloc i gràcies per tractar aquest tema.

    Personalment, no em puc queixar, ja que fa 13 anys que estic treballant en una biblioteca pública a la secció d'audivisuals i publicacions periòdiques (tot i que millor no parlar del tipus de contracte i de la categoria professional que tinc, tot i ser diplomada en Biblioteconomia i Documentació i Llicenciada en Comunicació Audiovisual...).

    L'últim any he estudiat el curs de formació superior per a professionals d'Educacionline sobre Màrqueting a internet i Comerç electrònic, del que he après molt i que m'ha fet obrir els ulls respecte a que ens hem de saber vendre com a professionals (en el bon sentit de la paraula), sobretot en el nostre cas, ja que generalment la nostra feina està poc valorada tant socialment com empresarialment.

    També estic d'acord en que ens hem de seguir formant en àmbits tan diversos com el màrqueting, les xarxes socials, la comunició, etc., i ho dic per pròpia experiència, ja que jo ho he fet i ho segueixo fent i estic aprenent constantment coses que em serveixen per a la meva feina diària.

    Com que crec que, tot i les mancances, tinc sort d'estar en la situació laboral que estic, intento donar un cop de mà a qui estigui cercant feina en el nostre sector, des d'un bloc i des dels meus comptes a Twitter, Linkedin i Google+, on difonc ofertes de treball que cerco o em van arribant per diferents vies.

    Us deixo els enllaços per si us són d'utilitat:

    - Bloc: http://bibliotecasyweb20.wordpress.com/category/ofertas-de-empleo/ a més, us recomano el post http://bibliotecasyweb20.wordpress.com/2011/09/29/recursos-para-la-busqueda-de-empleo/, en el que parlo d'alguns webs que us poden ser útils per a la recerca de feina

    - Twitter: https://twitter.com/livelyester

    - Linkedin: em trobareu amb el nom d'Ester Vivó [livelyester]

    - Google+: https://plus.google.com/u/0/107958826213403444482/posts//p/pub

    Finalment, també us deixo l'enllaç a un bloc en el que ofereixo els meus serveis com a gestora d'informació, com a mostra de com podem "vendre'ns" professionalment sense cap despesa econòmica http://estervivoriu.blogspot.com/.

    Tant de bo els/les que esteu cercant feina la trobeu ben aviat!

    ResponElimina
  5. Moltes gràcies per tots els comentaris!

    En concret el del tercer «Anònim», ens posa «de peus a terra».

    Com a professor tinc l'inconvenient d'estar fins a un cert punt deslligat del «món real» de la professió, tot i que Déu n'hi do la quantitat d'exalumnes amb qui mantinc el contacte.

    Pel que fa al grau d'ocupació de la nostra professió, la percepció que en tinc me la formo a partir dels estudis oficials (que com és natural porten un cert retard en la seva publicació) i dels contactes informals amb exalumnes.

    Fins ara considerava que la salut laboral dels bibliotecaris era molt bona, però com deia no fa gaire en una entrada al bloc, fa pocs dies m'han arribat dues o tres comunicions amb aquest missatge: «m'he quedat sense feina».

    Així doncs, haurem d'espavilar-nos per fer front a aquesta situació nova amb què ens podem trobar. Solucions màgiques no en tinc, com podeu imaginar...

    Sobre el tema dels continguts tecnològics que la carrera ha de proporcionar, tan necessaris per a la nostra professió avui en dia, hi estic totalment d'acord. Jo espero que el nou grau d'Informació i Documentació, del qual estem implantant aquest any el tercer curs (de quatre) donarà resposta a aquest repte.

    Heus ací una altra possibilitat de reciclatge per als qui ja fa uns anys que són titulats i es trobin malauradament a l'atur actualment: matricular-se al grau. Un diplomat pot acabar el grau en un curs i mig o dos, perquè les assignatures de la titulació anterior que es consideren equivalents a les del grau no cal cursar-les. I el nou títol que s'aconsegueix és de nivell superior (equivalent a les antigues llicenciatures, a efectes de presentar-se a oposicions).

    Gràcies, Ester, pel teu comentari optimista i pels enllaços que aportes. Segur que ens els mirarem amb molt d'interès.

    Em sembla que el col·lectiu bibliotecari sabem molt bé què vol cooperar entre nosaltres per mirar de sortir d'una situació difícil: bé sigui per donar resposta a una consulta complicada o, com el cas d'ara, per mirar de trobar nous camins laborals.

    Molts d'ànims!

    ResponElimina
  6. Ei s'ha de ser una mica més optimista! Estem en una situació difícil, però no insuperable! Si algú vol aprendre anglès d'una manera gratuïta i invertir els diners en una altra formació, recomano 100% aquest blog: http://elblogdelingles.blogspot.com/, també hi ha una altra aplicació per parlar anglès: http://verbling.com/. Si vols promocionar-te, perquè no fer un blog tal i com diu l'Esther o bé fer una pàgina web amb l'aplicació: http://es.wix.com/. Hem de ser realistes 50% i optimistes 50%.

    ResponElimina
  7. Moltes gràcies, Anònim, pels teu comentari!

    I tant que hem de ser optimistes! Aquesta és la visió que vol tenir aquest bloc.

    Pel que fa a recursos per aprendre anglès per compte propi, voldria també deixar constància d'aquests:

    http://www.quantumleap.cat/
    http://www.ziggurat.es/cat/lecciones_ingles/index.asp
    http://w110.bcn.cat/portal/site/bibjaumefuster....

    Fins ara,

    ResponElimina
  8. La veritat és que tot plegat fa una mica de pena. Podria dir-se que la nostra ha passat de ser una professió on pràcticament “et venien a buscar” a que molta gent –sobretot la que estem començant- no tinguem feina. El govern ha decidit prescindir de reforços per “estalviar” i de pas deixar sense gairebé personal i amb el doble de feina a la gent que treballa en llocs públics. Probablement això de les RETALLADES sigui una mesura ràpida i provisional, i d’aquí uns anys les coses puguin tornar a la normalitat, perquè realment és molt trist que la gent jove que necessitem treballar per un futur no puguem perquè no trobem d’on treure els ingressos.
    És evident que ningú té la solució màgica ni tenim culpa de la crisi, però suposo que és qüestió de prendre’ns-ho de manera positiva i pensar que les fortes turmentes no duren sempre... després ve la calma.

    (El tercer Anònim altre cop)

    ResponElimina
  9. Efectivament, per part de l'Administració pública no hem d'esperar gaire creació d'ocupació en el curt termini.

    Com a mesura d'estalvi, el govern central va establir per a l'any 2011 una reducció de l'oferta pública d'ocupació en una taxa de reposició del 10 % com a màxim de les vacants que s'anessin produint (per jubilació o mort...), amb algunes excepcions: fins a un 30 % de taxa de reposició en l'àmbit de l'educació, per exemple.

    A més, «durante el año 2011 no se procederá a la contratación de personal temporal, ni al nombramiento de personal estatutario temporal o de funcionarios interinos salvo en casos excepcionales y para cubrir necesidades urgentes e inaplazables.»

    (Article 23 de la «Ley 39/2010, de 22 de diciembre, de Presupuestos Generales del Estado para el año 2011», http://www.boe.es/aeboe/consultas/bases_datos/doc.php?id=BOE-A-2010-19703).

    Que a Espanya es produeixi un canvi de govern a partir del proper 20 de novembre (fet que ningú posa en qüestió) pot influir una mica en la "confiança dels mercats" vers l'Estat, i a mitjà termini ser beneficiós, considerat globalment.

    Per tant, a hores d'ara hem d'enfocar els nostres esforços per trobar feina cap al sector privat...

    ResponElimina
  10. Sí, però és el que es deia... que l'experiència en sector públic no dóna massa punts a l'hora de ser escollit per empreses privades, a la vegada que demanen experiència. Un peix que es mossega la cua!

    ResponElimina
  11. Hola! El tema de l'Administracio Pública, des de la meva modesta ignorància, crec que podria solucionar-se fent contractes de mitja jornada de 20-30 hores, hi hauria molts professionals bibliotecaris (crec) que acceptarien un contracte així. D'aquesta manera hi hauria més oportunitats per a tots i totes. Jo acceptaria un contracte d'aquest tipus perquè el que busquem alguns professionals és entrar i tenir més experiència en altres àmbits laborals.

    Helena

    ResponElimina
  12. Estic d'acord amb tu, Helena!

    Fa temps vaig escoltar una conferència de l'Arcadi Oliveres (una de les persones que més admiració em mereixen) que analitzava la situació econòmica actual.

    Ell plantejava una sèrie de solucions que eren tècnicament viables... però poc probables que es portessin a la pràctica, pels interessos que hi havia o perquè la gent no està prou informada o conscienciada. Per exemple: la reducció (o eliminació) de la despesa militar, la nacionalització d'alguns bancs...

    Respecte de l'ocupació i l'atur, l'Arcadi deia que és un fet que no hi ha feina per a tothom. En conseqüència el que caldria fer és repartir-la; de manera que tots treballem una mica menys, però hi hagi feina per a tots.

    Aquí podem veure el video amb aquestes manifestacions (concretament, a partir del minut 11:18 aproximadament):
    http://vimeo.com/13265116

    Les idees de l'Arcadi són veritablement revolucionàries. Recomano molt seguir-lo. Aquí alguns altres vídeos de xerrades que ell ha fet:
    http://www.attac.tv/altermedia/2011/03/1613
    http://www.attac.tv/altermedia/2011/10/2308
    http://www.attac.tv/altermedia/2011/01/1185

    Salut!

    ResponElimina
  13. Doncs sí! Efectivament les reduccions de jornada són una bona solució, sobretot per als que estem començant i que no trobem res més... sempre aporten experiència i segur que al personal fix de la biblioteca els hi aniria la mar de bé una "ajudeta". Però segons crec jo, no interessa que hi hagi tants interins, ja que són sous dels quals poden prescindir. La qüestió és que s'ha de frenar el deute econòmic com sigui, i anant "a sac" és com més ràpid ho faran. Em jugo el que vulgueu que Mas & Cia ja l'han vist de sobres aquesta conferència!

    ResponElimina
  14. No tenia ni idea que l'Arcadi Oliveres ho havia esmentat, el conec i l'escoltat en tertulies, però aquest aspecte no.

    Espero i desitjo que aquesta situació millori!

    Helena

    ResponElimina
  15. Tots ho desitgem, però de moment semmbla que la cosa no vol millorar :(

    Si no, mireu els últims successos d'Anglaterra: http://www.abc.es/20111017/cultura-libros/abci-londres-cierre-librerias-recortes-201110171009.html

    ResponElimina
  16. Gràcies pel comentari, Anònim!

    Les notícies del Regne Unit no són pas gaire positives!

    Aquí una altra informació sobre el mateix tema:
    http://blogs.elpais.com/oppenblog/2011/10/requiem-por-las-bibliotecas.html

    (Divertit, l'error de traducció de l'ABC, de «libraries» per «librerías»!: «Vecinos y escritores se movilizan para evitar el cierre de seis librerías en Brent...».)

    Jo penso que el sistema de lectura pública de Catalunya ha assolit un nivell força potent, que li permetrà afrontar amb confiança aquesta maltempsada...

    Fins ara,

    ResponElimina