Hi poden haver molts arguments per intentar convèncer un estudiant de batxillerat perquè s’apunti al grau d’Informació i Documentació, i perquè així després pugui treballar com a bibliotecari. (Els lectors assidus d’aquest bloc ja saben el meu ús peculiar de la paraula «bibliotecari» per designar el conjunt variat d’ocupacions que poden fer els graduats en la nostra àrea.)
Avui no promocionarem el nostre ofici referint-nos a la possibilitat de treballar envoltat de llibres i manuscrits antics (com els bibliotecaris que treballen en biblioteques patrimonials), o de la satisfacció que se sent en observar el naixement de nous lectors en les etapes inicials de l’educació (si es treballa en una biblioteca escolar), o de formar part d’equips d’investigació, ajudant en cerques bibliogràfiques complexes, o afegint metadades als resultats de la recerca, o organitzant la informació en una pàgina web, o...
No. Avui parlarem de peles!
Segons un estudi (diguem-li «estudi», diguem-li «cosa», ja que enlloc no es detalla la metodologia seguida) de l’empresa estatunidenca CareerCast (dedicada a informar d’ofertes de feina), els bibliotecaris ocupen la posició número 9 de les feines menys estressants. I ben pagada! Segons aquesta empresa, que analitza 200 professions diferents, el salari mitjà dels bibliotecaris és de 54.500 dòlars a l’any (uns 40.500 euros).
La descripció que fa de l’ofici no pot ser millor: «A peaceful atmosphere and unlimited access to literature makes librarian a welcoming career option for the bookish. Librarians have many careers paths at schools, colleges and universities, city/county funded libraries and in corporate research.»
Amb aquesta perspectiva... qui no voldria ser bibliotecari?
La pega és que sempre hi ha qui vol aixafar la guitarra... Al peu de la notícia, uns quants lectors hi han deixat els seus comentaris...
N’hi ha que diuen que de tantes peles, ni parlar-ne. Altres diuen que, almenys a les biblioteques públiques, de poc estressant, res de res: «the "peaceful atmosphere and unlimited access to literature" comment is completely off the mark for a modern public library, which makes me think that whoever wrote this hasn't stepped foot in a library for quite some time and is going off the stereotype that libraries are places where talking and fun are prohibited.»
Algun comentari entra en detalls i potser encara ho espatlla més: «Public and academic librarians constantly deal with drunk, high, abusive, and even mentally ill patrons.»
Encara, un altre visitant ho acaba d’arreglar: «The first day I started at an academic library a man overdosed in a bathroom. In the 20 plus years I've worked in libraries, staff members have dropped dead at their desk, visitors have died of heart attacks, staff have been physically threatened by patrons, patrons have been attacked by other patrons. We see it all. Prostitution, drugs, lice, bed bugs, urination in the elevators, poop running down someone's pants leg all over the floor, children throwing up on the carpet - you name it we've seen it in our libraries. This daily stress on top of constant budget cuts every year, seeing our valuable co-workers get laid off and their work dumped in our laps, taking work home because we don't have time to do it all "while on the clock".»
Sabeu què? Potser que no passem aquesta pàgina als estudiants de batxillerat!!!
Per si voleu acabar de llegir la informació, aquesta és la font de la notícia:
Kensing, Kyle. The 10 least stressful jobs of 2013 [en línia]. Carlsbad, CA: Adicio, 2013. <http://www.careercast.com/jobs-rated/10-least-stressful-jobs-2013>. [Consulta: 27 gener 2013].
Concretament, la informació sobre els bibliotecaris es troba en aquesta pàgina:
http://www.careercast.com/career-news/least-stressful-jobs-2013-librarian
D’altra banda, si fem una cerca dels llocs de treball oferts com a «librarian» per mitjà d’aquesta empresa als Estats Units, ens trobem amb la bonica xifra de 85 anuncis. He volgut trobar-ne algun on especifiquin el sou ofert, però en la gran majoria hi ha la típica frase «Salary commensurate with credentials and experience». Després de 20 o 30 anuncis sense èxit, al final sí: n’he trobat un.
Es busca un «Reference and instruction librarian» per al Clark College, a Vancouver, a l’estat de Washington. I el sou anual és de... 46.796 dòlars (uns 35.000 euros). La feina és per començar el setembre de 2013 –implica fer algunes classes–, però cal enviar les candidatures abans del 14 de febrer. Què? Qui s’hi apunta?
http://jobs.oregonlive.com/jobs/reference-and-instruction-librarian-vancouver-wa-53944291-d?rsite=careercast&rgroup=1&clientid=oregonlive
Els noms dels perfils demanats en la resta d'anuncis són variats. Des del simple «librarian», fins als més especialitzats «Reference librarian» o «Medical librarian», passant pels més moderns «Research data librarian» o «Online learning technologies librarian», sense oblidar el clàssic «Metadata and catalog librarian».
Parlant dels perfils diversos que poden desenvolupar els graduats en el nostre camp, un estudi recent ha identificat uns 50 perfils professionals diferents. La importància de la xifra no és la quantitat –certament àmplia– sinó el mètode com s’ha aconseguit: mitjançant el buidatge de 608 anuncis de feina reals, distribuïts pel SIOF (Servei d'Informació d'Ofertes de Feina) durant el curs passat, 2011-2012. Vegeu l’article sencer aquí: http://www.ub.edu/bid/29/abadal1.htm.
L’argument de captació que preteníem utilitzar, el crematístic, tot i ser una mica materialista, respon a una de les motivacions dels nois i noies que estudien batxillerat a l’hora de triar carrera: «guanyar molts diners». Això és el que evidenciava un estudi portat a terme per Everis i e-Motiva i ressenyat en aquest bloc fa uns dies: http://bib-doc.blogspot.com.es/2012/12/manquen-estudiants-busquem-ne-els-motius.html
Hi podríem afegir: «podràs conèixer altres mons...»
dimarts, 29 de gener del 2013
Poca feina i ben pagada... què més vols!
Etiquetes de comentaris:
CareerCast
,
Estats Units
,
estudis
,
perfils professionals
Subscriure's a:
Comentaris del missatge
(
Atom
)
Doncs estaria bé aplicar aquests sous a la realitat catalana...però em sembla que estem molt però que molt lluny!
ResponEliminaLibrarian,Reference librarian, Medical librarian, Research data librarian, Online learning technologies librarian, Metadata and catalog librarian
ResponElimina... vamos, igualet que aquí! XD Jo quan miro les ofertes de feina no veig la paraula BIBLIOTECARI per enlloc :P
Tens raó, Eli, i gràcies pel comentari.
EliminaL'estudi publicat al darrer número de la revista BiD, elaborat a partir de les 607 ofertes de treball distribuïdes pel SIOF de la Facultat el curs 2011-2012, identifica un total de 51 perfils professionals diferents. D'aquests, tan sols sis d'ells (12 %) contenen la paraula «bibliotecari» o «biblioteca». Aquests sis perfils acumulen 63 ofertes de les 607 que s'analitzen en total (el 10 %).
Però no podem comparar aquesta realitat amb l'oferta que proporciona l'empresa americana, perquè allà hem buscat precisament la paraula «librarian», i lògicament, els 85 anuncis que ens han aparegut contenen aquest terme. Si hi busquéssim la paraula «community manager», per exemple, ens sortirien 98 ofertes...
Ja sabem que donar molta importància a la denominació de les coses (i no a les coses mateixes) pot ser fins a un cert punt reduccionista; però jo penso que és significatiu.
L'article esmentat de la revista BiD el trobareu a: http://www.ub.edu/bid/29/abadal1.htm.
Jo he acabat la diplomatura fa dos anys i he enviat currículums a tort i a dret i no trobo feina. La immensa majoria de les ofertes són de Comunity Manager, per a experts en SEO, marketing, etc. també m'he apuntat a la borsa d'interinatges de la Diputació, però porta gairebé mig any en curs, no hi ha manera. La veritat és que a mi el sou tant se m'endona, el que vull és treballar del que he estudiat, i no hi ha manera. Potser és per la crisi. No ho entenc!
ResponEliminaFrancesc
Tens raó, Francesc, quan atribueixes a la crisi que no trobis feina. La precarietat dels pressupostos públics ha fet que les administracions no convoquin oposicions, que era la via tradicional per accedir a una feina «tradicional» de bibliotecari. Les coses estan canviant... I tu? Creus que pots adaptar-te al canvi?
EliminaEl canvi pot voler dir:
-Anar a treballar en una altra ciutat (fins i tot a l'estranger)
-Considerar treballar d'alguna cosa que no sigui estrictament la que vas estudiar
-Arriscar-se a treballar per compte propi (no esperar que la feina vingui a tu). Vull dir portar a la pràctica alguna idea, com a emprenedor.
Sé que dir tot això és molt fàcil; i que no ho és tant portar-ho a la pràctica.
Gràcies pel comentari. Esperem que les coses millorin per a tu i per a tots!
Es molt interessant llegir aquest article i aquests comentaris, fins i tot quan ja han passat 3 anys des de que es van publicar.
ResponEliminaEl perfil professional de bibliotecari-s/es ha canviat molt des dels temps en que jo em vaig diplomar. Potser no han passat tants anys, però els canvis van tan depressa, que ara ja sembla que hagin passat segles. Algun-s/es vam estudiar aquesta carrera per que, per sobre de tot, ens agradaven els llibres. Ara, els llibres cada vegada van tenint menys importància vers els documents digitals i l'accés als recursos electrònics i a la informació "virtual". Abans potser es tenia molt present la conservació i preservació dels documents i del coneixement. Ara sembla que es prioritza per sobre de qualsevol altra consideració l'accés i la difusió dels documents i dels seus continguts. Moltes coses han canviat, i moltes més coses encaran canviaran més. De fet, també podríem dir que ens han canviat les "regles del joc" a mitja partida, i ara ens hi hem d'adaptar. Però, si ara tornés endarrera i, (podent saber com havien d'anar les coses), hagués de decidir una altra vegada quina carrera estudiaria, em pregunto si encara continuaria triant la mateixa, (la que aleshores vaig triar).