dijous, 6 de juny del 2013

Idees per promocionar la professió. 8: Organitzem una bicicletada bibliotecària!

En el nostre afany per divulgar la figura del bibliotecari i la carrera d'Informació i Documentació, avui proposem sumar-nos a una iniciativa internacional que conjumina activitat ludicofestiva, pràctica esportiva i acte reivindicatiu amb participació popular: una bicicletada bibliotecària! La cosa és internacionalment coneguda en anglès: Cycling for Libraries: http://www.cyclingforlibraries.org/

En parla en el seu blog Albert Valero, bibliotecari valencià: http://albertvalero.com/cycling-for-libraries/, que, a més d'informar-ne, també li semblaria bé que se'n celebrés una edició per les nostres terres.

Com a tal moviment internacional, la cosa es va concretar el 2011, amb un primer trajecte entre Copenhaguen i Berlín: una seixantena de bibliotecaris (bàsicament dels països del nord d'Europa, però també algun del Canadà i els Estats Units) van recórrer els 650 quilòmetres que separen les dues ciutats en nou dies.

Els objectius d’aquest moviment són compartir unes jornades de companyonia entre professionals (sense excloure usuaris que desitgin sumar-s'hi) i difondre el paper important de les biblioteques per allà on es passa. Durant el trajecte es fan també algunes xerrades de caire professional.

L'any següent se'n va fer una altra pels països bàltics, entre Vilnius a Tallin, 650 quilòmetres, que es va desenvolupar entre el 28 de juliol i el 7 d'agost de 2012. I per ara al 2013 n'hi ha una altra de preparada entre Amsterdam i Brussel·les, del 18 al 26 de juny. La iniciativa ha tingut tant d'èxit, que les 100 places previstes ja són plenes. Per 250 euros l'organització proporcionava àpats i allotjament.

Cal dir per a la petita història de les bicicletades bibliotecàries, que a casa nostra aquesta idea fou ja suggerida en un article publicat el 2006 a la revista BiD –mític article!– «Cinquanta idees per sorprendre des de la biblioteca pública», escrit per Carme Fenoll i Ciro Llueca: http://www.ub.edu/bid/17fenol1.htm.

A més, en una biblioteca catalana –com a mínim– s'ha portat a terme durant uns quants anys una bicicletada bibliotecària: l'abril de 2008, la Biblioteca de Palafrugell organitzava la quarta «Bicicletada als bibliobarris»: http://bibpalafrugell.blogspot.com.es/2008/04/la-bicicletada-als-bibliobarris.html

Doncs bé, què us semblaria organitzar una bicicletada per les nostres terres...? Posem per cas Barcelona-València (o viceversa)?

Hauríem de comptar amb la complicitat dels bibliotecaris locals, per trobar allotjament adequat i poder visitar també algunes biblioteques públiques en poblacions on aquest equipament tingui un pes significatiu. Per exemple, ViladecansCambrils, Tarragona, Reus (amb la pública i el Centre de Lectura), Tortosa...

Potser ens aniria bé passar pel Monestir de Poblet i poder visitar l'Arxiu Tarradellas... I potser també podríem parar a Roquetes, i veure la biblioteca de l'Observatori de l'Ebre...

I per descomptat a la capital valenciana trobaríem moltes parades a fer: la Biblioteca Valenciana, l’Arxiu del Regne de València i l'inigualable Museu de la Impremta i de les Arts Gràfiques.

Segurament que a l’arribada rebríem una solidària benvinguda per part d’alumnes i professors del grau d’Informació i Documentació de la Universitat de València.

En fi, ja veieu que costa ben poc viatjar... amb la imaginació.

Aquí veureu un vídeo llarguet sobre l'edició del 2011:




I aquí, un parell d'imatges d'aquella primera aventura:


Vegeu entrades anteriors dedicades al tema de la promoció: http://bib-doc.blogspot.com.es/search/label/promoci%C3%B3



7 comentaris :

  1. Una idea excel·lent! Si es fes al nostre país de ben segur que hi participaria.

    ResponElimina
  2. Bon dia Amadeu,

    com sempre, molt fan de les teves propostes i, per al·lusions, aqui a Cambrils (i també a Roquetes, n'estic convençuda) estaríem encantades de muntar alguna cosa. Apart de ser bibliotecària, formo part del grup ciclista femení A Pinyó Fix, pedalant i actualitzant el bloc: http://www.apinyofix.wordpress.com

    Una abraçada des de Cambrils!

    ResponElimina
  3. A mi m'apassiona la idea i m'hi apuntaria segur, sempre que no fos en ple estiu que no m'hi puc posar pas al sol jo! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tothom per les mostres d'interès!

      Però... jo sóc d'aquells que "tira la pedra i amaga la mà"...

      Salut!

      Elimina
    2. Jajajajja,

      Al meu blog m'ha passat el mateix, tot el món está emocionadíssim :-)

      Açò ho hem de resoldre amb el COBDC i el COBDCV, i fer una trobada de bibliotecaris Valencians i Catalans ;-)

      Salut!

      Albert

      Elimina
    3. Hola!!!

      Tens raó! De moment, els dos únics col·legis professionals de l'Estat, i tots dos parlem la mateixa llengua: LAPAO!!!

      :-)


      P.D. Jo aniré al camió-escombra-granera...


      Elimina