Continuem l’entrada del passat divendres 23 d’agost de 2013 amb sis noves petites semblances biogràfiques de personatges populars que havien treballat com a bibliotecaris. Aquesta sèrie d’entrades vol divulgar uns quants famosos que havien treballat en biblioteques, per veure si algun jove estudiant de batxillerat s’acaba de decidir per triar la carrera que el pot portar a la popularitat. O no.
David Hume
(Edimburg, 1711-1776). Aquest reconegut filòsof britànic fou nomenat bibliotecari del Col·legi d’Advocats d’Edimburg vers 1752. Treballant en aquesta feina va escriure una monumental The History of England en sis volums (1754-1762), per a la qual havia fet comprar llibres per documentar-se. Va plegar (influït per les crítiques a la seva gestió) el 1757.
http://lisdb.blogspot.com.es/2006/02/clebres-pero-por-otra-cosa-4.html
http://www.biografiasyvidas.com/biografia/h/hume.htm
Lao Tse (o Laozi)
(S. V-IV a.C.). Pensador xinès, considerat el fundador del taoisme. Les dades sobre aquest personatge són més llegendàries que no històriques. Segons la tradició, va treballar de bibliotecari a la Biblioteca Imperial de la cort de la Dinastia Zhou, amb el rei Wu, a la ciutat de Luoyang.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Laozi
http://lisdb.blogspot.com.es/2006/02/clebres-pero-por-otra-cosa-1.html
Gottfried Wilhelm Leibniz
(Leipzig, 1646-Hannover, 1716). Filòsof alemany de cultura enciclopèdica, amb publicacions abundants en molts terrenys (matemàtiques, física, història, dret i religió). L’any 1676 entrà a treballar com a bibliotecari del duc Joan Frederic de Brunsvic-Lüneburg, a Hannover. Es diu que va ser el primer a dissenyar un edifici específic perquè fos utilitzat com a biblioteca. Així mateix, va ser un dels pioners a introduir l’eina del catàleg a les biblioteques. Va produir molts escrits sobre el paper i l’organització de biblioteques, alguns dels quals encara resten inèdits.
http://lisdb.blogspot.com.es/2007/06/clebres-pero-por-otra-cosa-13.html
http://ca.wikipedia.org/wiki/Gottfried_Wilhelm_von_Leibniz
Altuna Esteibar, Belén. «Apuntes para una historia de las ciencias de la documentación: la concepción leibniziana de una biblioteca».
Manuel Machado
(Sevilla, 1874-Madrid, 1947). Poeta español, germà gran del poeta Antonio Machado. Va superar les oposicions del Cuerpo Facultativo de Archiveros, Bibliotecarios y Arqueólogos. El 1914 va entrar a treballar a la Biblioteca Nacional (a la secció de Catalogació) i el mateix any, també comença a treballar d’auxiliar a l’Arxiu Municipal de Madrid. A l’Ajuntament va pujant de categoria fins ser nomenat director de la Biblioteca Municipal (1925), en horari exclusiu. Segons consta en un currículum que va presentar per a un ascens, entre 1914 i 1924 va catalogar 10.000 volums de la Biblioteca Municipal. Amb l’arribada del règim franquista, se suma als vencedors. Es jubila el 1944, però continua tres anys més en el càrrec.
Ors, Miguel d'. Estudios sobre Manuel Machado.
http://www.biografiasyvidas.com/biografia/m/machado_manuel.htm
Marcelino Menéndez Pelayo
(Santander, 1856-1912). El gran erudit espanyol, autor d’obres tan significatives com la Historia de los heterodoxos españoles (1880–1882) fou, entre molts altres càrrecs, bibliotecari de la Real Academia de la Historia (des de 1882), i director (des de 1910). I des de 1898 i fins que morí, fou director de la Biblioteca Nacional de Madrid.
http://lisdb.blogspot.com.es/2006/09/clebres-pero-por-otra-cosa-11.html
Esteban, Ángel. «Marcelino Menéndez Pelayo: una biblioteca andante».
http://es.wikipedia.org/wiki/Marcelino_Men%C3%A9ndez_Pelayo
Mao Zedong o Mao Tse-Tung
(Shao-shan, 1893-Pequín, 1976). Polític i revolucionari xinès. Aquest fill de camperols, mestre de formació, va ser influït per la Revolució Russa i per Lenin. Una vegada llicenciat a Hunan, el 1918 anà a Pequín i hi treballà com a auxiliar a la biblioteca de la Universitat, però només durant un any. Amb el seu cap, Li Tazhao compartia ideals i l’afany d’introduir la teoria marxista a la Xina.
http://www.notablebiographies.com/Lo-Ma/Mao-Zedong.html
http://lisdb.blogspot.com.es/2006/02/clebres-pero-por-otra-cosa-2.html
(Continuarà)
Vegeu entrades anteriors dedicades al tema de la promoció.
dilluns, 26 d’agost del 2013
Idees per promocionar la professió. 10-3: Descobrim personatges famosos que havien estat bibliotecaris!
Etiquetes de comentaris:
biografies
,
David Hume
,
Lao Tse
,
Leibniz
,
Manuel Machado
,
Mao Zedong
,
Marcelino Menéndez Pelayo
,
promoció
Subscriure's a:
Comentaris del missatge
(
Atom
)
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada